1. prosince 2023
Konec roku se blíží a s ním tradiční vinné tipy k pokrmům na vaši vánoční tabuli, silvestrovským oslavám nebo prostě jen na dobrou náladu při uklízení či jako relax po nákupním shonu. Těšit se můžete na parádní německý Erste Lage Riesling od Schäferů, úchvatný Morillon (Chardonnay) od Kathariny Tinnacher ze Štýrska a dechberoucí Sekt ze Sommerhausenu (Franken). Celý článek
1. listopadu 2023
Listopad je znám prvními víny ročníku, Beaujolais Nouveau, které je pro mě ale spíše marketingovým svátkem než oslavou vína. A tak vám nabízím alternativu ze stejného regionu, ovšem s víny seriózními, strukturovanými a dlouhověkými. Porovnáme různé polohy z jednoho z vrcholných Cru, Moulin à Vent, od vinařství Château du Moulin à Vent. Celý článek
2. října 2023
V návaznosti na velmi úspěšné loňské tipy na vína z levého břehu Bordeaux nabízím tentokrát pohled na nazrálá vína z pravého břehu, postavená spíše na Merlotu. Na příjemně nazrálých vínech srovnáme styly tří méně akcentovaných regionů: Puisseguin Saint Emilion (La Mauriane), Canon-Fronsac (Vrai Canon Bouché) a Castillon Côtes de Bordeaux (Clos Louie). Celý článek
1. září 2023
Prázdniny jsou minulostí, hurá do vzdělávání. Mám pro vás velké překvapení v podobě vín z Bulharska, na která jsem narazil na letošním Wine Prague. Rodinné vinařství Bratanov z Jižního Sakaru s enoložkou vystudovanou v Dijonu. Představím Chardonnay jako variaci na Burgundsko, 3Blend jako variaci na Bordeaux a Syrah jako variaci na Severní Rhonu. Celý článek
2. července 2023
Na léto obvykle dávám tipy na snadno pitelná vína do teplého počasí nebo jako doprovod k pokrmům z grilu, ale letos udělám výjimku a představím vrcholné Silvanery od vinařství Ruck z německého regionu Franken, které bylo zařazeno mezi 100 nej vinařství světa. Máte možnost pochopit odrůdu Silvaner a porovnat jeho kvality od základu až po Grosse Lage. Celý článek
1. června 2023
Náhoda mi přivedla do cesty informaci o novém vinařství (André Bonnot) na českém trhu a já si uvědomil, že vína z oblasti Jura jsem ještě v tipech nepředstavoval. Takže máte možnost ochutnat „typově burgundské“ Chardonnay, typicky jurské Tradition cuvée Chardonnay-Savagnin a čistý Savagnin zrající pod flórem. Všechna se super poměrem zábava cena. Celý článek
2. května 2023
Je-li vládcem severní Itálie Nebbiolo a té střední Sangiovese, Aglianico právem nosí korunu jihu. Její vrcholné představitele najdeme v regionech Kampánie a Basilicaty. A právě z vulkanických podloží Basilicaty porovnáme dvě různá Aglianico del Vulture a jedno cuvée s Cabernetem od hodně zajímavého a na českém trhu debutujícího vinařství Donato d’Angelo. Celý článek
3. dubna 2023
Je tu jaro, blíží se chřestová sezóna, a tak je čas to oslavit. A aby to bylo zároveň zábavné i objevné, přináším vám tipy na Sauvignony blanc z rakouské oblasti Štýrsko, kterou pro tuto odrůdu řadím po bok Sancerre a Pouilly-Fumé. Žádná vysoká aromatika, jen čistá elegance podpořená úchvatnou salinitou. Srovnáme styly dvou výrobců a taky vína z různých poloh. Celý článek
1. března 2023
Když jsem poprvé ochutnal pinoty (Spätburgundery) od vinařství Steintal, stal jsem se okamžitě jejich obdivovatelem. Projevem jsou jiné než ty burgundské, ovšem v kvalitě si ničím nezadají. Úchvatným způsobem chladně tajemné, s moudrou ženskou duší danou pískovcovým podložím a zároveň jakousi mužsky ochrannou vrstvou danou železem v půdě. Celý článek
1. února 2023
Máte rádi Syrah nebo, jak se mu říká v Austrálii, Shiraz? Plný, šťavnatý a ovocný? Mně moc baví ta typičnost stylů různých světů a tak vám nabízím ke srovnání vína z obou. Ten starý reprezentuje slunná Sicílie, nový dva australské regiony: Riverina, která bývá často výzvou a vrcholné Barossa Valley. Jo, a cena vstupenky za nabízenou zábavu je prostě skvělá. Celý článek
2. ledna 2023
Leden je časem nových začátků a pro mnohé i obdobím, kdy se věnují očistě a naordinují si suchý leden (až březen :-). A tak věnuji tyto tipy trošce vzdělávání a představím tři různé typy neprůstřelně suché Sherry, která je nevím proč tolik nedoceněným a zároveň nehorázně úchvatným tématem. Plus jako bonus vydrží otevřená lahev v lednici dva až osm týdnů. Celý článek