Château d‘Arlay: Jura v bílém

Oblast Jura leží cca 80 km východně od Burgundska, což by mohlo svádět k myšlence, že místní vína jsou stejně oblíbená jako ta burgundská. Popravdě je to spíš tak, že oblast Jura zná jen pár nadšenců. Proč? Jura prostě není modelka, kolem které cvakají spouště fotoaparátů. Je to holka, která nebaží po prknech slávy. Pobavit a poučit se u ní ale dá královsky…

Vinařská historie oblasti Jura je stará několik tisíc let. Ještě v 19. století bývala větší, ale phylloxera, plísně, první světová válka a nakonec i výstavba železnic, které zpřístupnily Languedoc jako alternativní zdroj vína pro severní oblasti Francie, zapříčinily její zmenšení skoro na dvacetinu, tady asi 1000 ha. Mléko a ovoce bylo v tu dobu důležitější a výnosnější než hrozny. I dnes má tato oblast méně než 2000 ha a i vzhledem k rozmarům počasí je počet dostupných vín dost nízký.

Bílé odrůdy a jejich zpracování

Z bílých odrůd určitě nepřekvapí Chardonnay, králem je tu ale Savagnin (Traminer neboli Tramín bílý). Pěstují se na nížinných převážně jílovitých půdách až po svažité, výrazně minerální polohy s vápencem a opukou. Vinifikace bývá převážně v dubových sudech, s několika místními specialitami jako Vin Jaune (6 let a 3 měsíce zrání v sudech bez dolévání pod závojem kvasinek, nazývaným flór), a sladkými Vin de Paille (slámové víno) či Macvin du Jura (čerstvý vinný mošt fortifikovaný vinnou pálenkou).

Château d’Arlay

Vinařství s více než tisíciletou historií, předávané z generace na generaci. Dnes vlastní cca 30 ha jižně orientovaných vinic s podložím s vápenatým slínem a opukou. Pěstují všechny místní odrůdy, tedy bílé Chardonany a Savagnin, a také Pinot Noir, Poulsard a Trousseau v červeném (na ty se podíváme jindy). Vyrábějí Vin Jaune, Vin de Paille a Macvin, a také různá cuvée (např. bílé Blanc Tradition: 2/3 Chardonnay, 1/3 Savagnin). Pojďme se podívat na pár jejich bílých vín (foto 1)...

Degustovaná vína

Château d’Arlay, Chardonnay, 2015 (foto 2a)
Ve vůni středně plné, intenzívnější, minerálně-ovocné (citrusy, náznak žlutých plodů). Chuť navazuje, přidává se jemná citrusová hořčinka. Víno je dobře postavené, šťavnaté, v těle střední až plnější, přes svou mladost srovnané, přímé, se střední až delší perzistencí. Velmi dobře udělané „základní“ Chardonnay, dobře pitelné, za rok či dva s ním bude větší zábava.

Château d’Arlay, Blanc Tradition, 2011 (foto 2b)
Vůně je intenzívní a poměrně plná, srovnaná, minerálně-ovocná (žluté plody, citrusy), slaná s podtextem flóru. Chuť navazuje, jen jde více do citrusů. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, přímé, v těle plnější, vyvážené, s dlouhou perzistencí. Ještě bych tak 3 roky počkal…

Château d’Arlay, Blanc Tradition, 2004 (foto 3a)
Vůně je výrazná, intenzívní a plná, lehce nazrálá, minerálně-ovocná (citrusy, pomeranče, mandarinky, dotek ananasu), s tóny čaje, medu, ořechů a citelného flóru. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, vyzrálé a vyvážené, komplexní a elegantní, v těle plnější, s velmi dlouhou perzistencí. Nádherný exemplář vína na vrcholu, a když “pominu” Vin Jaune, je to za mě vítěz degustace.

Château d’Arlay, Blanc Tradition, 1999 (foto 3b)
Vůně nazrálá, jemná, ale citelná, středně plná, minerálně-ovocná (žluté plody, citrusy), s výraznými mletými ořechy; nazrálost, na pozadí lehce flór. Chuť navazuje. Víno je dobře postavené, má jen střední kyselinku (která mu schází), střední tělo a delší perzistenci. Pokud to není jen chyba lahve, je potřeba co nejdříve vypít. Lepší už nebude.

Domaine Pêcheur, Savagnin, 2013 (foto 4a)
Vůně je syrová, poměrně plná, výrazná, s dominujícím, až pichlavým flórem, minerálně-ovocná (žluté plody, citrusy, lehce jablka). Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, přísné a syrové, selsky udělané, má střední až plnější tělo a dlouhou perzistenci. Zatím je zbytečné jej otevírat, potřebuje trochu vyladit.

Château d’Arlay, Vin Jaune, 2010 (foto 4b)
Vůně je hodně výrazná, plná, vrstvená a spojitá, vyvážená a elegantní, s báječným plným flórem, minerálně-ovocná (žluté plody, trocha citrusů). Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, harmonické a komplexní, v těle plnější, s parádní texturou a velmi dlouhou perzistencí. Úžasné víno. Otevřeno 26 hodin před degustací, po dostatečné přípravě se dá užívat už dnes, ale potenciál zrání má minimálně na 20 let. Skvělé.

Závěr

Moc hezká vína. Škoda, že je jich tak málo. Château d’Arlay znám docela dlouho a opět nezklamalo. Blanc Tradition mě baví, a když se nechá správně nazrát, hodně si ho užívám. Tady takové bylo hlavně v ročníku 2004. Vin Jaune je kapitola sama pro sebe. Plné, svalnaté, komplexní. Kdo má tento typ vína rád, zaplesá. Obzvlášť s trochu nazrálým sýrem Comté.

S vínem od Domaine Pêcheur jsem se setkal poprvé a přijde mi takové selské, ryzí, nedoleštěné. Těším se na červenou část, v níž bude rovněž jedno víno z tohoto vinařství. A taky Poulsard ze starých keřů od Stéphane Tissota...

Autor článku: PLI