Château d‘Arlay: Jura v červeném

Že je vína z oblasti Jura méně, než by bylo záhodno, už asi každý ví. Jenže když se řekne Jura, každý si představí spíš Savagnin nebo Chardonnay, tedy vína bílá. Jsou tu ale také vína červená, byť odrůdy jako Poulsard nebo Trousseau moc lidí nezná. A tak nejznámější červený pojem z Jury nese nálepku Pinot Noir. Pár místních červených se mi dostalo do rukou…

Před nějakou dobou jsem psal článek o Château d’Arlay a bílých jurských vínech. Teď navazuji odrůdami modrými (foto 1).

Modré odrůdy

Jak už jsem zmínil v úvodu, modré odrůdy se tu pěstují tři: Poulsard, Trousseau a Pinot Noir. Právě Pinot Noir stál v 15. století u vzniku Château d´Arlay a stal se základním kamenem jeho pověsti. Další dvě odrůdy vinifikují na vinařství pouze jako cuvée (společně s Pinotem Noir). Vlastně dělají i speciální cuvée, které má na Juře historickou tradici, dnes již téměř zapomenutou. Jedná se o víno, které je vyrobeno ze všech pěstovaných odrůd oblasti, modrých (Pinot Noir, Trousseau, Poulsard) i bílých Chardonnay, Savagnin). Má zajímavou charakteristiku a světle červenou barvu. Jmenuje se Corail a my jej ochutnali ve dvou ročnících.

Původní jurskou odrůda Trousseau jsme vyzkoušeli od malého rodinného vinařství Domaine Pêcheur. Ryzí styl vinařství (možná bych použil i slovo selský - v nejlepším smyslu slova) je oblíbený také v místních restauracích.

A konečně Poulsard, který jsme dostali z rukou dost možná nejpovolanějších, od Stéphane Tissota. Pochází ze starých keřů rostoucích na jílovité půdě a je lahvován bez filtrace a bez přidané síry. Prý je to dost možná nejlepší Poulsard na Juře.

Degustovaná vína

Château d’Arlay, Corail, 2011 (foto 2a)
Vůně je plnější, poměrně intenzívní, vyvážená a „široká“, minerálně-ovocná (třešně, jahody, citrusy), (hlavně) zpočátku s podtónem flóru. Chuť navazuje, přidává se jemná citrusová hořčinka. Víno je dobře postavené, šťavnaté, mladé a trochu nezvyklé, v těle střední, přes svou mladost vyvážené a spojité, se středními až plnějšími vyzrálými taniny a delší perzistencí. Nevšední, hodně zajímavé, krásně pitelné víno, skvělé do párování s jídly.

Château d’Arlay, Corail, 2007 (foto 2b)
Vůně je nazrálá, plnější a intenzívní, minerálně-ovocná (červené plody, citrusová linka), s jemnými tóny flóru, čaje a soli. Chuť dokonale navazuje. Víno je dobře postavené, šťavnaté, vyzrálé a vyvážené, v těle střední, má citelné střední taeniny a delší až dlouhou perzistenci. Nazrálá podoba předešlého. “Podzimní” tóny mu sluší, nezvyklý projev zůstává. Báječný příklad toho, že podprahové zařazování k něčemu, co známe, je někdy navíc…

Château d’Arlay, Pinot Noir, 2011 (foto 3a)
Vůně je intenzívní a plnější, výrazně minerální, ovocná (červené plody, primárně třešně, jemná citrusová linka), s tóny vlhkého dřeva. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, v projevu přísné až rustikální, má výrazné taniny (ne nepodobné mladému tradičně udělanému nebbiolo), střední tělo a delší perzistenci. Zajímavé, mladé víno, které je zatím lépe nechat zrát…

Château d’Arlay, Pinot Noir, 2008 (foto 3b)
Vůně je vyzrálá, lehce nasládlá, plnější a poměrně intenzívní, minerálně-ovocná (třešně, citrusová linka), s tóny mléčného karamelu a ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, ale působí mnohem syrověji. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, v projevu striktní (na rozdíl od vůně), má výrazné taniny, střední tělo a delší perzistenci. Je starší a trochu uhlazenější než předešlé, ale stále ne na vrcholu. Pokud byste ale očekávali vyhlazený PN z Burgundska, tak se určitě nedočkáte.

Domaine Pêcheur, Trousseau, 2015 (foto 4a)
Vůně je intenzívnější, středně plná až plnější, syrově ovocná (třešně, zpočátku i maliny), lehce kouřová, s citelnou mineralitou a podtónem dubového sudu. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka. Víno je dobře postavené, šťavnaté, přirozené, má střední tělo, střední vyzrálé taniny a delší perzistenci. Stylově přímočaré víno, které potřebuje ještě aspoň 2 roky zrát.

Stéphane Tissot, Poulsard Vieilles Vignes, 2016 (foto 4b)
Vůně je plná, intenzívní, elegantní a vyvážená, výrazně minerální, ovocná (červené plody, citrusová linka). Chuť navazuje, přidává se peckovina, citrusová linka je výraznější. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, přes svou mladost srovnané, zatím ale v projevu dost rustikální, v těle plnější, s výraznými vyzrálými ovocnými taniny a delší perzistencí. Parádní kousek (v kočárku). Kdo ho máte, zatím na něj zapomeňte a nechte ho v klidu zrát. Půjde hodně nahoru.

Závěr

Parádní degustace. Seznámení s Cuvée Corail, které mě velmi pozitivně překvapilo a jako gastronomické víno má super rozsah. Srovnání ročníků Pinotů Noir má své kouzlo a jsem rád, že ani 10letý ještě nedosáhl svého plateau. Obě poslední vína zatím (vzhledem ke svému mládí) o sobě dávají tušit spíš v náznacích, ale jak “vesnicky přirozené” Trousseau, tak hlavně elegantní Poulsard ze starých keřů od Stéphane Tissota naznačují, že s červenými víny z Jury je rozhodně třeba počítat.

Autor článku: PLI