Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
18. listopadu 2021
Legenda biodynamického vinaření, Joško Gravner, připravuje své skvosty v regionu Collio už od roku 1996. Pracuje na 15 ha vinic, začínal s odrůdami Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Welschriesling a samozřejmě i místní Ribollou. Ta je dnes jedinou, na kterou se soustředí, což je, soudě jen podle této degustace, dost škoda.
Když jsem před pár lety ochutnával Joškova vína, představovaná jeho dcerou Matejou, byl jsem nadšený. Ochutnávali jsme vína z ročníku 2008, 2007 a 2004, a já si moc přál ochutnat jejich starší, vyzrálejší a komplexnější verze. To přání se mi splnilo díky degustaci Rosti Kuneše z RareWine. A má očekávání byla naplněna beze zbytku.
Rosso v Gravnerově pojetí je kupáží Cabernetu Sauvignon a Merlotu. V obou ročnících kvasilo tři týdny spontánně a bez teplotní kontroly na slupkách a následně čtyři roky zrálo v sudech (2 hl slavonský dub).
Rosso, IGT, 1998 (foto 1 a 2a)Ročník 1998 nebyl kdovíco (RP 85), deště střídal vítr a na víno byly částečně použité i hrozny s ušlechtilou plísní. Výsledek je úctyhodný. Vůně je elegantní, jemná, plnější a intenzívní, vyvážená, lehce nazrálá, působí hodně ovocně (třešně, višně, přezrálý černý rybíz, švestky), s jemnou kořenitostí, bylinnými extrakty, čaji, sudem na pozadí a podtextem minerality. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je krásně šťavnaté, jemné, nazrálé, komplexní a vyvážené, má střední tělo, vyšší až vysoké vyzrálé taniny a dlouhou až velmi dlouhou perzistenci. Moc hezké víno.
Rosso, IGT, 1997 (foto 2b)Úroda poničená kroupami, RP nehodnotil. Vůně je jemná a noblesní, intenzívní, plnější, vyvážená, s animálními a vegetálními tóny, minerálně-ovocná (ostružiny, černý rybíz), bylinné extrakty, sud. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, štíhlé, nazrálé a vyvážené, má střední tělo, vyšší vyzrálé taniny a dlouhou až velmi dlouhou perzistenci. Oproti 1998 působí chladněji a tvrději, ale rozhodně má své kouzlo a zvláštní přitažlivost.
Bianco Bregg je pro změnu cuvée bílých odrůd: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Welschriesling. Ty jsou nejprve zpracovány odděleně s 10 až 14 denní macerací a následně zrají tři roky v sudech společně.
Bianco Breg, IGT, 1998 (foto 3 a 4a)Stejně jako u Rossa 98 byly použity i hrozny s ušlechtilou plísní… Vůně je plná, výrazná a intenzívní, podmanivá a nazrálá, minerálně-ovocná (kandovaná pomerančová kůra, žluté plody), mléčný karamel, med a citelná slanost. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, harmonické a komplexní, má plnější tělo, a velmi dlohou perzistenci. Krásné, plné, komplexní víno, které chcete potkávat několikrát do roka.
Bianco Breg, IGT, 2000 (foto 4b)Vynikající ročník (RP 90). Vůně je plnější, výrazná a intenzívní, živější než u předešlého, minerálně-ovocná (čerstvá pomerančová šťáva, kandovaná pomerančová kůra), mléčný karamel, med, sůl. Chuť dokonale navazuje, včetně pomerančové hořčinky. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je ideálně šťavnaté a harmonické, v ideální kondici, má plnější tělo, jemné taniny a velmi dlouhou perzistenci. Geniální víno, které ukazuje, kam až může vinaření dojít, když dáte prostor Bohu a přírodě. Za mě to nej, co jsem od Jošky pil.
Odrůda Ribolla je stará přes tisíc let. První písemná zmínka o ní pochází z roku 1296 a vysázeno je jí něco málo přes 1000 ha (nejvíce - 740 ha ve Slovinsku, 284 ha v Itálii). O použití amfory se zmiňuji níže u každého vína zvlášť.
Ribolla Amfora, IGT, 2002 (foto 5 a 6a)Vůně je nazrálá, středně intenzívní, plnější a poměrně vyvážená, působí nasládle, směsice kandované pomerančové kůry, meruněk, mléčného karamelu, medu a čaje. Chuť navazuje, ale není tak intenzívní a jde více do hořčiny. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, chuťově utlumené (chybí mu jiskra a živost), má výrazné taniny a delší až dlouhou perzistenci. V amforách jen částečně. Víno ze špatného ročníku, má příliš taninů. Rozpačitost.
Ribolla Amfora, IGT, 2003 (foto 6b)Vůně je vyzrálá, poměrně intanzívní, plnější a živá, vyvážená, minerálně-ovocná (sušená pomerančová kůra, meruňky), s dotekem pampeliškového medu a sudem na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je krásně šťavnaté a docela srovnané, na plech suché, v těle plnější, s delší až dlouhou perzistencí s hořčinkovou dochutí. Lépe pitelné než předešlé. Teplý a suchý rok a zároveň první, kdy u Gravnerů všechny hrozny kvasily v amforách (11 měsíců celkem).
Ribolla Amfora, IGT, 2005 (foto 7a)Vůně je nazrálá, lehce oxidativní, středně intenzívní a plná směsice jeřabin, mokrého spadaného listí, rozinek a bylinných extraktů s dotekem karamelu a vlhkého dřeva. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je hodně šťavnaté a celkem srovnané, extrémně složité, nepřístupné a složitě uchopitelné, v těle plné, s dlouhou perzistencí. Zvláštní víno vyžadující zvláštní přístup. Nepoddajné, s obrovskou silou, která ale nemá jasně dané směřování. Přitom z vynikajícího ročníku (RP 90). Hmm. Minimálně 5 měsíců v amforách.
Ribolla Amfora, IGT, 2006 (foto 7b)Vůně je plná, poměrně intenzívní, až nepochopitelně mladá (hlavně v porovnání s 2005), vyvážená, elegantní, minerálně-ovocná (sušená i kandovaná pomerančová kůra), s tóny ořechů, čaje, bylliných extraktů a medu. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je dokonale šťavnaté a harmonické (byť hořčinka je výš než je mi milé), v těle plnější, má super kondici, vysoký potenciál zrání a velmi dlouhou perzistenci. Vynikající ročník (RP 93), hrozny bez ušlechtilé plísně, minimálně 5 měsíců v amforách. Takhle by to asi mělo vypadat...
Vína Jošky Gravnera jsou svá, složitě sehnatelná a nemají rády kompromisy, což je mi sympatické. Vlastně se mi dostala pod kůži a využiju každou příležitost je znovu ochutnat. A pak je tu mé ale... červená Rosso jsou krásná a zajímavá vína, ale za tu cenu mě potěší jiná více. Bianco Bregg je kupáž bílých odrůd (kterou obvykle nevyhledávám), která atakuje dokonalost. Je to víno, které od něj miluju a těžce koušu fakt, že už je nedělá. A Ribolla Amfora? V globálu je hodně složitá, k čemuž se dá propít, ale pro mé patro nemá úplně sladěné chuťové parametry. Takže se asi nevidíme naposledy, byť cena vstupenky na každé představení visí dost vysoko.
Autor článku: PLI