Naturální oranžády Franca Terpina

Když jsem na letošním festivalu „Praha pije víno!“ ochutnal vína Franca Terpina, zhostilo se mě nadšení. Přirozenost, koncentrace, zajímavá rustikálnost, nadhled a neortodoxnost jejich projevu se pro mě staly magnetickými. A tak jsem sehnal vše, co jsem u nás dokázal, a podíval se na ně trochu blížeji. Stojí za to dát jim po otevření dostatek času. Bohatě se odmění.

Franco Terpin (foto 1) je původem Slovinec, který se usadil v severní Itálii, přesněji v San Florianu ve vinařském subregionu Collio ve Friuli. Svá vína připravuje „naturálně“, což znamená, že nepoužívá žádné chemické nebo umělé prostředky. Fermentace probíhá spontánně pouze s kvasinkami z vinice, aby dostal z vín jejich přirozený charakter, nepoužívá čiření ani filtraci. Výsledná vína jsou „kalnější“, o to bohatší a působivější je jejich chuť. Vína mají jemně minerální charakter daný opukovým podložím.

Jeho vína jsou oranžová, což je způsobeno delší macerací na slupkách. Hodně zjednodušeně se dá říct, že vinifikuje bílé odrůdy technologií výroby červených vín. Dostává vína s plnějším aroma, suchá, komplexní, s tanickým projevem, dávajícím (bílým) vínům nejen další rozměr, ale také delší potenciál zrání.

Podle typu tráví vína cca rok v dubovém sudu a/nebo v nerezovém tanku, a následně až tři roky na lahvi předtím, než jsou uvolněna na trh. V průběhu jejich výroby nepřidává žádnou síru, pouze u některých vín minimum při lahvování.

Vína Franca Terpina dováží do Česka winegeek. Podařilo se mi získat tato čtyři (foto 2):

Pinot Grigio Quinto Quarto, IGT, 2011 (foto 4a)

V podstatě „základní“ oranžové víno (foto 3), tři dny macerace na slupkách, spontánně kvašené v nerezu, nefiltrované, zraje rovněž jen v nerezu.

Od vůně vyvážené, štavnaté, plnější, minerálně-ovocné (pomeranč, červený grep, lehce kandovaná pomerančová kůra), s dotekem bylinek. Je velmi dobře postavené, srovnané a téměř "samopitelné", s taničtějším projevem, středním až plnějším tělem a delší perzistencí. Čisté vícerozměrné naturální víno pro dobrou náladu.

Sialis Pinot Grigio, IGT, 2008 (foto 4b)

Víno ze stejné odrůdy, ale tak o dvě třídy výše. Nepodařilo se mi dohledat, jak je víno vinifikované, ale soudě podle projevu to bude stejné, jako dvě následující.

Jinak je šťavnaté, vyvážené, elegantní, minerálně-ovocné (kandovaná pomerančová kůra, na pozadí citrusy), s čajovými tóny a bylinným extraktem. Má pevnou a přesnou strukturu, citelné taniny, je přes svou mladost harmonické, v těle plné, má delší až dlouhou perzistenci a potenciál dalšího vyzrávání. Tohle víno mě uchvátilo.

Ribolla Gialla, IGT, 2007 (foto 5a)

Typická odrůda pro tuto oblast, 8 dní macerace na slupkách, spontánně kvašené v dubových sudech, nečiřené, nefiltrované, zraje ve starších dubových sudech.

Ve vůni intenzívní, lehce nazrálé, šťavnaté a vyvážené, minerálně-ovocné (mandarinková kůra, citrusy), s bylinkami, čajovými tóny a náznakem pampeliškového medu. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, harmonické, v těle plnější, s lehkými, skvěle integrovanými taniny, delší až dlouhou perzistencí a potenciálem dalšího zrání. Krásné víno. Nemá takový potenciál, jak Sialis, ale už teď dá při dostatečné přípravě hodně potěšení. Baví mě moc.

Sauvignon, IGT, 2007 (foto 5b)

Na tohle víno jsem byl hodně zvědavý, teda jak se projeví takto aromatická odrůda při delší maceraci na slupkách (8 dní). No, sauvignon blanc bych v něm příliš nehledal, ale víno je to báječné. Rovněž spontánně kvašené v dubových sudech, nečiřené, nefiltrované, zraje ve starších dubových sudech.

Ve vůni intenzívní a výrazné, poměrně plné, vyvážené, minerálně-ovocné (meruňková marmeláda, kandovaná mandarinková kůra), s tóny medu. Chuť dokonale navazuje na vůni. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, harmonické a čisté, v těle plnější, s citelnými taniny, dlouhou perzistencí a potenciálem dalšího zrání. Pro mě tak trochu největší úlet, který ale může být dán očekáváním dosud poznaných projevů sauvignonu. V každém případě hodně zajímavé víno, ke kterému se budu rád vracet.

Závěr

Franco Terpin patří k absolutní špičce regionu. Moc se mi líbí jeho přístup k vinaření i styl jeho vín. Vlastně by mohla být docela zábava se do Collia vydat osobně. A dnešní degustace? Bavila mě všechna vína, ale Sialis bych opravdu rád zkoumal a užival si jej dalších (aspoň) patnáct let.

Autor článku: PLI