Pessac-Léognan: Po stopách k Haut-Brionu 1982

Apelace Pessac-Léognan byla založena poměrně nedávno, až v roce 1987. Do té doby byla součástí Graves, kde v roce 1953 vznikla klasifikace Graves Grand Cru. V historické klasifikaci z roku 1855 ale figurovalo z této oblasti pouze jediné víno, Château Haut-Brion. Už tenkrát moc dobře věděli, proč jej do této elitní kategorie zařadili. A dokonce jako úplně první.

Název apelace Pessac-Léognan vznikl prozaickým spojením názvů dvou místních regionů, Pessacu a Léognanu. Svou severní stranou přímo navazuje na město Bordeaux. Má rozlohu cca 1600 ha a je domovem 75 Châteaux. Kromě modrých odrůd (cca 80 % produkce): Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc, se tu pěstují i bílé: Sémillon a Sauvignon Blanc, z nichž hlavně bílý Haut-Brion, Domaine de Chevalier a Pape-Clément patří k absolutní špičce vinařského světa.

Na degustaci RareWine nás ale pan Kuneš (foto 1) tentokrát bavil "pouze" víny červenými. V krásném srovnání stylů různých vinařství, stavů nazrálosti a projevů odlišných ročníků se projevila úžasná schopnost vyzrávat, kterou vína z Bordeaux mají bez ohledu na kvalitu ročníku a věhlas vinařství. Ne že by rozdíly nebyl znát, ale s velkou pravděpodobností úspěšnosti lze predikovat stav vín v čase a téměř s jistotou říci, kdy (už/ještě) bude zábavné víno otevřít.

Château Carbonnieux, 1998 (foto 2a)
Víno je od vůně čisté, středně plné a nazrále ovocné (ostružiny, švestky, jeřabiny), s tóny čaje, koření a bylin, jemnou mineralitou a výborně dávkovaným sudem. Je velmi dobře strukturované, s citelnými ovocně-zemitými taniny, šťavnatou kyselinkou, trochu „ocelovým“ projevem a delší perzistencí. Moc hezké víno z výborného ročníku, které ještě potřebuje pár let na harmonizaci.

Château Carbonnieux, 1975 (foto 2b)
Od vůně poměrně výrazné, hodně nazrálé a komplexní víno, kompotově-ovocné (tmavé plody), s tóny aceto balsamico, bylinných extraktů, jemnou mineralitou a příjemným sudem. Je velmi dobře postavené, šťavnaté, vyvážené a homogenní, se stále citelnými ovocně-zemitými taniny, středním tělem a delší perzistencí. Víno v perfektní kondici, které již dosáhlo své lahvové zralosti a své nejlepší vlastnosti si stále drží.

Château la Louvière, 1995 (foto 3a)
Od vůně svěží a poměrně intenzívní víno, minerálně-ovocné (kompot z tmavých plodů), s náznakem lehce nedozrálých tónů, dotekem mintu a ušlechtilého dřeva. Je velmi dobře postavené, v těle plnější a srovnané, má citelné, zemitě-ovocné, v závěru trochu vysušující taniny, a delší perzistenci. Ach ten ročník 95. Aktuálně se vína z něj tváří hodně nekonzistentně. Na jednu stranu jsou celkem srovnaná a slibující, ale že by chtěla podat svůj vrcholný výkon, to ani náhodou. Tak snad příště.

Clementin du Pape-Clément, 1997 (foto 3b)
Vůně je svěží a srovnaná, ovocná (směs plodů), s nedozrálými tóny a pěkným sudem; působí ale poměrně utlumeně. Chuť ve všem navazuje. Víno je velmi dobře postavené, má výraznou kyselinku (na níž víno stojí), střední tělo, střední ovocně-zemité taniny a delší perzistenci. Tady se ročník projevil jednoznačně. Prostě nic moc. Kdo tohle víno máte, vypijte ho raději hned, protože lepší už nebude.

Clementin du Pape-Clément, 1986 (foto 4a)
Vůně je výrazná, vyvážená a plnější, primárně ovocná (tmavé plody), lehce nazrálá, s jemnou nasládlostí jitrocelového sirupu a tóny ušlechtilého dřeva. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a harmonické, v těle plnější, má citelné vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Úplně jiný příběh než u předchozího. Velmi dobrý ročník a hlavně lahvová zralost, kterou si můžeme ještě spoustu let užívat.

Château Pape-Clément, 1990 (foto 4b)
Od vůně elegantní, vyvážené, homogenní a šťavnaté víno, minerálně-ovocné (kompot ze směsi červených a tmavých plodů), s tony bylinek, mintu, kávy, koření a ušlechtilého dřeva. Má pevnou a přesnou strukturu, výrazné vyzrálé ovocné taniny a plnější tělo, je slinosbíhavě šťavnaté, harmonické, v těle plnější a má velmi dlouhou perzistenci. Smekám a píšu si na seznam.

Château la Mission Haut-Brion, 1995 (foto 5a)
Od vůně zavřené, ovocné (spíše do červených plodů), s tóny čokolády a citelným sudem. Působí nepřístupně, možná až trochu “rozblemcle”. Chuť navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je hodně šťavnaté, v těle plnější a až na vystupující alkohol srovnané, působí zoufale mladě a nehotově, má vyzrálé ovocné taniny a poměrně dlouhou perzistenci. Zase 1995. Přes veškerou snahu se nám jej nepodařilo připravit. Prostě potřebuje zrát. Teď je jako medvěd v zimním spánku. Takže je možná dobře, že se nám jej nepodařilo vzbudit. :-)

Château Haut-Brion, 1er Grand Cru Classé, 1982 (foto 5b)
Od vůně noblesní záležitost. Elegantní, vyvážená, lehce nazrálá, ovocná (směs tmavých a červených plodů, jemná citrusová linka), mocca káva, dotek mintu, ušlechtilé dřevo. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a dokonale harmonické, v těle plnější, s citelnými hladkými vyzrálými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Tak tohle je koncert. A mně dostává ta citrusová linka způsobená vápencem v podloží. Nádherné víno, které za mě klepe na bránu s číslem sto.

Závěr

Ať už si o finanční politice, apelačních zákonech a (relativně) vysoké produkci v Bordeaux myslím cokoli, víno tady umějí skvěle. Kdo si počká na lahvovou zralost vín, v podstatě nemůže být zklamán. Orientace je celkem snadná, vývoj vína na lahvi lineární. A přesto, že si celou tu situaci jasně uvědomuji, vždycky se může objevit něco nadpozemského. Třeba Haut Brion 1982.

Autor článku: PLI