Druhé narozeniny RareWine: Archiv pro všechny

Víněnková degustace RareWine je ideální příležitostí ochutnat výjimečná a nazrálá vína, na která si člověk z důvodu jejich (ne)dostupnosti a/nebo ceny nesáhne každý den. Pan Rostislav Kuneš tímto způsobem stylově oslavil druhé narozeniny svého unikátního projektu. A znovu to byla oslava hodná pozornosti.

Seznam prezentovaných vín byl celkem výmluvný…

Francie, Bordeaux:

  • Ch. Rauzan Segla, 1959, Margaux
  • Château la Dominique, 1974, St. Emilion
  • Ch. Cos D'Estournel, 1986, St. Estephe
  • Château la Conseillante Pomerol, 1998, Pomerol
  • Château Haut Villet Cuvee Pomone, 1998, St. Emilion
  • Ch. Leoville Poyferre, 1998, St. Julien

Francie, Burgundsko:

  • Bruno Clavelier , Chambolle Musigny "La Combe d´Orveaux" 1er Cru, 1989
  • Patriarche , Clos de la Roche Grand Cru, 1994
  • L'Heritier Guyot, Vougeot „Clos Blanc de Vougeot“ 1er Cru, 1996
  • Bertagna, Vougeot „Clos de la Perriere“ 1er Cru, 1999

Francie, Rhona:

  • J. L. Chave, Hermitage Blanc, 1990
  • Chapoutier, Hermitage „Chante Alouette“ Blanc, 1995
  • Vieux Télégraphe, Chateauneuf du Pape „La Crau“, 1995
  • Jaboulet Aine, Cote Rotie „Les Jumelles“, 1996

Francie, Loira:

  • Baumard, Savennieres „Trie Speciale“, 1990

Německo:

  • Maximin Grünhäuser, Riesling „Abtsberg“ Kabinett, 1996, Mosel
  • Schlossgut Diel, Riesling „Dorsheimer Goldloch“ Auslese Goldkapsel, 1999, Nahe
  • Staatsweingüter Eltville, Riesling „Hochheimer Kirchenstück“ Spätlese, 1971, Rheingau

Rakousko:

  • Franz Hirtzberger, Grüner Veltliner „Honivogl“ Smaragd, 2000, Wachau
  • F. X. Pichler, Riesling „Loibner Berg“ Smaragd, 2000, Wachau

Itálie:

  • Banfi, Brunello di Montalcino, 1982, Toskánsko
  • Petrolo, Torrione IGT, 1999, Toskánsko
  • Marchesi di Barolo, Barolo „Gia Opera Pia“ Riserva, 1978, Piemonte
  • Gaja, Barbaresco, 1997, Piemonte

Ostatní:

  • Valtravieso, Valtravieso Reserva, 1994, Ribera del Duero, Španělsko
  • Catena Zapata, Nicolas Catena Zapata, 1999, Argentina
  • Montes Alpha, 1987, Chile

Co jsem ochutnal

Slušná porce. Ještě štěstí, že jsem některá z těchto vín nedávno ochutnal, takže napíšu jen krátký sumář z těch, kvůli kterým jsem dorazil. Jako zavíňovací vzorek jsem vybral:

Maximin Grünhäuser, Riesling „Abtsberg“ Kabinett, 1996, Mosel
Od vůně šťavnaté, vyvážené a komplexní víno, ovocné (pomelo, ananas, žlutý meloun), s tóny lipového květu a náznakem petroleje. Je velmi dobře strukturované, v těle plnější, se zbytkovým cukrem, ale dokonale vyvážené, s dlouhou perzistencí. Jako úvodní vzorek moc vhodné nebylo, ale chci ho mít doma celou lahev. Krásné představení.

Franz Hirtzberger, Grüner Veltliner „Honivogl“ Smaragd, 2000, Wachau
Výrazné, nazrálé, homogenní a srovnané víno, minerálně-ovocné (meruňková marmeláda, pomerančová kůra, citrusy), s dotekem medu. Chuť kopíruje vůni, ale je výraznější, s citelnou jádrovou hořčinkou. Má pevnou a přesnou strukturu, plné tělo, je viskózní, až na lehce vyšší alkohol srovnané, s dlouhou perzistencí. Moc hezké víno, ale ta hořčinka je na mě trochu výš.

J. L. Chave, Hermitage Blanc, 1990
Noblesa, čistota, šťavnatost a komplexita. Od vůně minerálně-ovocné (mandarinky a další citrusy, meruňky, mango), s citelnou slaností, mandlemi a dotekem medu. Chuť navazuje, jen s větším podílem mandlí a medu. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je harmonické, v těle plné, a má velmi dlouhou perzistenci. Za mě nejlepší víno degustace. Bohužel z kategorie „Chcete pít, ale nechcete platit“.

Bruno Clavelier , Chambolle Musigny "La Combe d´Orveaux" 1er Cru, 1989
Od vůně srovnané, poměrně plné a přirozené, minerálně-ovocné (třešně, jahodový kompot), s tóny čaje, spadaného vlhkého listí, dotekem dřeva a mintu. Chuť navazuje, přidává se peckovina, zemitost a káva. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, v těle plnější, udělané v klasickém stylu, s citelnými ovocně-zemitými taniny a delší perzistencí. Krásná burgundská klasika.

Gaja, Barbaresco, 1997, Piemont
Plné, elegantní, hladké a podmanivé, primárně ovocné (višně, ostružiny), s tóny kávy a čaje, jemnou mineralitou a náznakem bylinných extraktů, k nimž se v chuti přidává jemná zemitost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, v těle hodně plné, harmonické, s citelnými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí. Když někde vidím Gaja, je Barbaresco první volbou.

Chateau Cos D'Estournel, 1986, St. Estephe
Nazrálé, vyvážené a komplexní víno, zemitě-ovocné (černý rybíz, ostružiny), s jemnou mineralitou a tóny ušlechtilého dřeva. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, v těle plnější, vyvážené, s rustikálním projevem, citelnými ovocně-zemitými taniny a dlouhou perzistencí. Aktuálně se jeví jako hodně maskulinní až drsné, ale je to jen reakce na časné otevření. Ročník 1986 byl výborný a Cos prostě potřebuje čas na zrání.

Vieux Télégraphe, Chateauneuf du Pape „La Crau“, 1995
Od vůně nazrálé, srovnané a hodně animální (koňské sedlo, kůže), s minerálně-ovocným základem (tmavé plody) a tóny sudu. Chuť navazuje, ale je podstatně ovocnější a hlavně minerálnější. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a harmonické, v těle plné, má hladké vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci s jemně hořčinkovým závěrem. Krásné, připravené bavit.

Závěr

Přehlídka velkých vín z různých vinařských oblastí. Ale co vám budu povídat. Zajděte na některou z degustací RareWine osobně...

Autor článku: PLI