Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
16. října 2023
Frankovka. Odrůda, jež má potenciál velkých vín, který ale vinaři nezřídka promarní. Odrůda, která své nej nabízí v Rakousku a Maďarsku, ale překvapit dokáže i u nás. Jak ale umí top Frankovka nazrávat? Původním záměrem bylo srovnat rakouskou špičku v ročníku 2012. To se úplně nepodařilo, ale přehlídka je to i tak náramná a závěry rozličné.
K Frankovce mám hodně kladný vztah. Její průnik aspektů Syrahu a Gamay mě oslovují. Jedním dechem ale dodávám, že mluvím primárně o vrcholných vínech z rakouského Burgenlandu a maďarské Šoproně. S krásnými Frankovkami jsem měl tu čest se potkat i u nás (třeba Mirek Hrabal nebo Pavel Springer, ale i další), dlouhodobou ročníkovou zkušenost mám ale spíš s Rakouskem.
A tak vznikl nápad srovnat Blaufränkisch od top producentů v ročníku 2012. Sestava se sešla parádní (foto 1), byť teda jedno víno je z Maďarska (Weninger, poloha Steiner) a jedno v ročníku 2008 (2012 od Kolwentze jsem měl slíbenou, ale nějak to v čase nedopadlo). Tak se na to pojďme podívat.
Leitner, Blaufränkisch „Ungerberg“, 2012 (foto 2a)Rodinný podnik, cca 10,5 ha, sídlí v Gols. Ungerberg je skvělá parcela s dlouhým slunečním svitem, podloží je směsí písku, hlíny a jílu. Zraje v dubových sudech (směs větších a bariků).
Víno je od vůně plnější, poměrně intenzívní a vyvážené, minerálně-ovocné (ostružiny, višně, černý rybíz) s výraznou kamenitostí, dotekem koření a příjemným sudem na pozadí. Chuť navazuje, víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté, až na lehce vyšší alkohol harmonické, v těle plnější, s vyššími hladkými ovocnými taniny a delší perzistencí s vanilkovým závěrem. Hezké víno na úvod, dobře se pije, pobaví i velké publikum, ale ke špičce nepatří.
Weninger, Blaufränkisch „Steiner“, 2012 (foto 2b)Rodinné vinařství od roku 1828, sídlí v Horitschonu, vinice mají i na maďarské straně (Balf u Šoproně). Vše v biodynamice, u vín prezentují vliv konkrétních půd na jejich projev. Vinice Steiner je údajně od roku 1680 klasifikována jako nejlepší místo pro pěstování hroznů v Maďarsku. Podloží tvoří rula a slídové břidlice. Víno zraje ve starých a nových dubových sudech, je nefiltrované, troška síry až při lahvování.
Vůně je elegantní, plnější a poměrně intenzívní, precizní, přísná a vyvážená, hodně minerální a ovocná (ostružiny, švestky), s tóny koření, soli a sudu. Chuť navazuje, přidávají se kompotové tóny, peckovina, lehká nazrálost a výrazná kamenitost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je krásně šťavnaté, kompaktní a vyvážené, s přísným a zároveň elegantním průběhem, středním až plnějším tělem a dlouhou perzistencí. O dost vyšší liga než předešlé.
Gesellmann, Blaufränkisch „Hochberc“, 2012 (foto 3a)První zmínka o vinařství už v roce 1719, sídlí v Deutschkreutz, dnes vlastní 50 ha, víno dělají na vinici (kontrola na úrovni bobulí). Hochberc je single vinice s aspektem J/JZ, půda písčito-hlinitá, vespod vápenec. Zrání 30 měsíců v 500 l sudech.
Vůně je noblesní, hodně intenzívní, jemná a zároveň plnější, komplexní a vyvážená, minerálně-ovocná (zpočátku lesní jahody, postupně tmavé plody), s tóny vanilky a podtextem sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je ideálně šťavnaté a harmonické, má elegantní průběh, střední až plnější tělo, vyšší vyzrálé ovocné taniny a hodně dlouhou perzistenci. Nádherné víno v lahvové zralosti, intenzívní a kompaktní v celém průběhu.
Umathum, Blaufränkisch „Kirschgarten“, 2012 (foto 3b)Sídlí ve Frauenkirchen, vinice cca 30 ha (85 % červené - Zweigelt, Vavřinec Frankovka), vše dle principů eko zemědělství, filozofie R. Steinera. Top vína zrají min. 3 roky. Široká škála různých půd, Kirschgarten: břidlice a křemen.
Vůně je přísnější, střední až mírně intenzívnější, plnější, srovnaná, minerálně-ovocná (tmavé plody), s tóny koření, kůže, uzenosti a sudem na pozadí. Chuť navazuje, koření je více. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je nádherně šťavnaté, elegantní a až na mírně vyšší alkohol srovnané, v těle střední až plnější, má vyšší vyzrálé ovocné taniny a delší až dlouhou perzistenci. Parádní víno, které aktuálně působí trochu uzavřeně. Ještě potřebuje čas ke zrání.
Krutzler, Blaufränkisch „Perwolff“, 2012 (foto 4a)Rodinné vinařství od roku 1895, sídlí v Deutsch Schützen, vlastní 12 ha. Perwolff je cuvée z top vinic, někdy se přidává do 10 % Cabernetu Sauvignon, ročník 2012 je ale čistá Frankovka. Výnosnost 35 hl/ha, stáří keřů 33 – 49 let, víno zraje 19 měsíců v baricích a 500 l sudech.
Vůně je elegantní, hladká, intenzívní, plnější až plná a vyvážená, minerálně-ovocná (černé třešně, ostružiny), s tóny vanilky, koření a sudu na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je ideálně šťavnaté a harmonické, působí nabušeně, má skvěle integrovaný alkohol, plnější tělo, vysoké hladké vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Parádní víno, přesto bych čekal ještě trochu větší detailnost všech složek projevu. Věřím, že čas na lahvi mu ještě pomůže.
Moric, Blaufränkisch „Lutzmannsburg“ Alte Reben, 2012 (foto 4b)Projekt Rolanda Velicha začal v roce 2001: vína ve stylu Grand Cru v Burgundsku, terasy, předklonové réva. V Neckenmarktu a Lutzmannsburgu objevil staré vinice, 50 až 100+ let, vysázené v hustotě až 8 000 rév/ha. Lutzmannsburg Alte Reben: cuvée ze 6 pozemků s až 100 let starou révou, podloží písek a jíl na vápencovém podloží, zrání 8 měsíců v 500 l sudech Stockinger, nefiltr.
Vůně je temná, noblesní, hladká, plnější, intenzívnější, vyvážená a komplexní, minerálně-ovocná (černé třešně, moruše, ostružiny), s tóny bylin, jemnou kořenitostí a sudem na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je nádherně šťavnaté (vysoká kyselina), srovnané a koncentrované, elegantní a vrstevnaté, přesto zatím mladé a nespoutané, s plnější tělem, vysokými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Velké víno s velkým potenciálem, které potřebuje čas na zrání.
Kolwentz, Blaufränkisch „Point“, 2008 (foto 5)Rodinné vinařství, sídlí v Großhöfleinu, vlastní 25 ha. Vinice Point známá od roku 1570, vápenato-hlinité podloží, keře 30+ let, výnosnost 40 hl/ha, vína zrají 30 měsíců v baricích.
Vůně je nazrálá, středně intenzívní, plnější a srovnaná, minerálně-ovocné (směs červených a tmavých plodů, kompot) s tóny nasládlého dřeva, koření a bylin. Chuť navazuje, jen s nižší ovocností. Víno je velmi dobře postavené, příjemně šťavnaté a srovnané, ve střední chuti mu ale příliš rychle padá ovocnost. Jinak má plnější tělo, vyšší vyzrálé ovocné taniny a delší perzistenci. Víno už lepší bylo a čekal bych, že vydrží déle. Je ale možné, že se jedná o prostupnější korek.
Ohromně zábavná degustace, ve které pro mě vítězí mí dva favorité: Hochberc a Lutzmannsburg. Zajímavý je ale hlavně potenciál jednotlivých vín, protože kromě prvního vína (možná dvou) je kvalita srovnatelná. Zatímco Hochberc je již v lahvové zralosti, Point, byť o 4 roky starší, je jednoznačně za vrcholem. Tady bych čekal delší potenciál. Naopak Lutzmannsburg je zatím vyloženě mladý, čas potřebuje i Kirschgarten a Steiner, Perwolff je trochu matoucí. Z nějakého důvodu ale věřím, že bude lepší. Co z toho plyne? Že je třeba přistupovat ke každému vínu zvlášť, protože obecná pravda o „lineárním nazrávání“ tady úplně neplatí. A neochutnat víno na jeho vrcholu by byla škoda.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.