21. února 2022

Semillony z Nového světa

Odrůdu Sémillon, pocházející z Jihozápadní Francie, možná znáte jako součást cuvée sladkých botrytických vín ze Sauternes nebo suchých vín z Graves v Bordeaux (společně se Sauvignonem Blanc). Možná znáte i jednoodrůdový Semillon, vyráběný primárně ve vinařstvích Nového světa. A pak je tu ještě jedno unikum: Semillon z australského Hunter Valley.

Odrůda Semillon

Odrůda Semillon je charakterizována zlatými bobulemi, které dávají vína plná, někdy až přehnaně tělnatá, s vyšším alkoholem, střední kyselinou, v mládí téměř bez aromatiky, ale se zajímavým potenciálem zrání. Vlastně je to ideální partner Sauvignonu blanc, který má vlastnosti přesně opačné. Jenže v Hunter Valley je všechno tak trochu jinak...

Hunter Valley

Tohle údolí se nachází asi 160 km severně od Sydney a je dokonale specifické. Jsou to vlastně vinice v amfiteátru obehnaném skalami, který vytváří zvláštní mikroklima. Je tam vedro, takže hrozny snadno dosahují fenolické zralosti, ale zároveň i stále pod mrakem, takže slunce nestihne změnit poměr kyselin a cukru v hroznech dřív, než jsou sklizeny. A najednou tu máme vína s relativně nízkým alkoholem, vysokou kyselinou, která jsou vinifikována čistě v nerezu. Jako mladá působí docela neutrálně, ale čím více zrají, tím je jejich hudba hlasitější a zároveň zábavnější. Vlastně působí jako cuvée Rieslingu a Chardonnay a vsadili byste si, že zrála v sudu. Nezrála. Jsou čistá a krásná, jen na ně prostě musíte aspoň 10 let počkat.

Charakteristika vín

Audrey Wilkinson, Semillon, 2018 /Hunter Valley, Austrálie/ (foto 1a)
Vůně je svěží, srovnaná, středně plná i středně intenzívní, přímá a přísná, minerálně-ovocná (citróny, citrusy), s tóny mladých lískových ořechů a zvláštní prachovostí. Chuť navazuje, působí kamenitěji a texturovaněji než vůně. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté, přímé a celkem srovnané, v těle mírně plnější a má delší perzistenci. Zatím příliš mladé. Hezký rozjezd, ale to lepší nás teprve čeká.

Mendel, Semillon, 2014 /Mendoza, Argentina/ (foto 1b)
Vůně je plnější, poměrně intenzivní a vyvážená, minerálně-ovocná (citrusy, grepy, bílý meloun), s tóny vanilky a sudu na pozadí. Chuť navazuje, přidávají se lískové ořechy. Víno je velmi dobře postavené, celkem šťavnaté a vyvážené, srovnané, v těle plnější, s delší perzistencí. Bohužel postupně začíná převažovat hořčinka, víno působí unaveně a chuťově stále méně zajímavě.

Moss Wood, Semillon, 2013 /Margaret River, Austrálie/ (foto 2a)
Vůně je mírně plnější, poměrně intenzívní, přísná a zároveň zajímavě přitažlivá, vyvážená, minerálně-ovocná (citrusy, bílé grepy), s prachovou mineralitou. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté, harmonické a zábavné, v průběhu přímější, v těle hodně plnější, a má dlouhou perzistenci s osvěžující grepovou hořčinkou v dochuti. Zajímavý Semillon z kraje vrcholných Cabernetů. Úplně jiný styl než z Hunter Valley. Baví mě moc.

Chamonix Reserve, 2011 /Franschhoek, Jižní Afrika/ (foto 2b)
Tohle byla v rámci degustace trochu chyba, protože se jedná o cuvée z 60 % Sauvignonu blanc a 40 % Semillonu, 11 měsíců na francouzských baricích.
Vůně je plná, hodně intenzivní, výrazná, nazrálá a vyvážená, minerálně-ovocná (tropické a žluté plody), s tóny mléčného karamelu, vanilky, sušených bylin, soli a sudu na pozadí. Chuť navazuje, přidává se angrešt a sušené kopřivy. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je parádně šťavnaté a vyvážené, s obrovským rozsahem všech vjemů (taková trochu „Matějská“pouť), v těle plnější až plné, s dlouhou perzistencí. Parádní víno, které si spousta lidí určitě užije a možná i zamiluje; na mě je tam toho ale moc.

Kilikanoon, Semillon „Barell Fermented“, 2008 /Clare Valley, Austrálie/ (foto 3a)
Vůně je plnější, poměrně intenzivní, lehce nazrálá, podmanivá a vyvážená, minerálně-ovocná (angreštový kompot, bílé broskve), s tóny slaměnek, dotekem vanilky a sudem na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je celkem šťavnaté a srovnané, v těle plnější, s delší až dlouhou perzistencí. Bohužel se opakuje story s hořčinkou a rychle postupující únavou.

Pooles Rock, Semillon, 2011 /HunterValley, Austrálie/ (foto 3b)
Vůně je podmanivá, elegantní, intenzívní, plnější, vyvážená a lehce nazrálá, minerálně-ovocná (citrusy, tropické plody). Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, harmonické, doslova vtahující do svého příběhu, v těle plnější a má dlouhou perzistenci. Nádherné víno, ochutnat ho znovu za 5 až 10 let bych opravdu moc rád. Pecka.

Tyrrell’s Wines, Semillon „Belford“, 2006 /HunterValley, Austrálie/ (foto 4)
Vůně je elegantní, intenzivní, plnější, vrstvená a vyvážená (přičemž nazrálost skoro není znát), minerálně-ovocná (citrusy, hrozny, bílé tropické plody), s tóny bílých květů. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je parádně šťavnaté, elegantní a vyvážené, harmonické, v těle plnější, s jemnou texturou a dlouhou perzistencí. Ano, ano, ano. Víc.

Závěr

Super srovnání Semillonů z různých terroir v zemích Nového světa a taky různých vinifikací. Příliš tělnatá vína mi nejsou úplně blízká a tak mě nejvíc baví Semillon z Hunter Valley. Nejsou to vína úplně laciná, nejsou ani na rychlé pití, ale když vydržíte nechat je zrát ve sklepě, budete odměněni velkolepým zážitkem.

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.