Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
25. listopadu 2021
Bruno Murciano byl v roce 2008 zvolen nejlepším španělským sommeliérem a dodnes působí jako vyhledávaný hodnotitel vín. Jeho bratr José Louis je zase vystudovaný enolog. V roce 2014 založili vlastní vinařství, které se vyznačuje biodynamickým přístupem a velmi úspěšnou snahou ukázat odrůdu Bobal v jiném světle, než na ni už dlouhá leta dopadá.
Bobal je druhou nejpěstovanější modrou odrůdou ve Španělsku (první je Tempranillo). Je typickou pro oblasti Utiel-Requena a Manchuela. Většinou dává jednoduchá a rustikální vína hluboké barvy, která jsou vhodná spíš k zapíjení jídla. Když dá ale vinař hroznům potřebnou péči a pozornost, dokáže vykouzlit kousky s pevnou strukturou, jemnou texturou a hladkým průběhem.
Bruno Murciano je příkladem vinaře, který taková vína dokáže. Svědčí o tom slova Jancis Robinson: „Někdo by to mohl brát jako protimluv, ale tohle je absolutně fascinující a delikátní víno z odrůdy Bobal.“ O tom, že chce Bruno představit tuto odrůdu jinak, než je aktuálně vnímána, svědčí i název, který jednomu ze společných výtvorů (s enologem David Sampedrem) dal: La Malkerida, neboli „nemilovaná žena“.
Vinařství Bruno Murciano pěstuje hrozny na cca 36 ha v regionech Utiel Requena a Valencie. Z toho 9,5 ha jsou vlastní vinice, další jsou pronajaté. Soustředí se primárně na Bobal, ale mají i další: Crujidera, Garnacha, Moravia, Royal, Tintorera, Malvasia, Macabeo, Merseguera, Moscatel a hlavně Marisancho, což je místní historická odrůda, aktuálně vysázená ve vemi malém množství, která se stává stále více žádanou.
Vliv kontinentálního středomořského podnebí vytváří na různých pozemcích odlišné specifické mikroklima. Průměrná nadmořská výška vinic je 950 metrů nad mořem. Ty leží na úpatí hor s jihovýchodní orientací, jednotlivé vinice mají písčito-hlinité a jílovito-hlinité půdy a vápencovým podložím. Stáří keřů je nejstarší v oblasti: 70 až 100+ let; výtěžnost extrémně nízká (maximálně 1 kg hroznů z keře). Veškeré práce probíhají ručně ve striktně biodynamickém režimu.
Vín dělá vinařství více, mně se dostala do rukou tato čtyři (foto 1). Jedno bílé cuvée a tři „Bobaly“ v různých kvalitativních i cenových třídách. Všechny hrozny jsou sbírány ručně, vína prošla dvoudenní studenou macerací při 2°C, následně proběhlo odstopkování a pomletí hroznů, 30denní macerace na slupkách (La Bruna 60 dní) a fermentace na kvasinkách z vinice. Ta probíhá v nerezových tancích, u La Bruny pak ve 4 až 5letých 600litrových francouzských dubových sudech. Vína jsou nečiřená a jen lehce filtrovaná těsně před lahvováním.
Bruno Murciano, Las Blancas, DO Valencia, 2019 (foto 2)Cuvée z odrůd Marisancho (60 %), zbytek po 10 % Merseguera, Macabeo, Malvasia a Moscatel. Nadmořská výška 900 až 1000 mnm, jihovýchodní expozice, hlinitopísčitá půda s vápencovým položím, vinice v průměru 80 let. Zrání 6 měsíců ve tříletých 500litrových sudech.
Vůně je svěží, plnější, poměrně intenzívní a srovnaná, minerálně-ovocná (žluté plody, citrusy, bílé broskve), s tóny bílých květů. Chuť navazuje, přidává se lehká peckovina. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté, přes citelnou mladost a lehce vyšší alkohol srovnané, v těle plnější, a má delší perzistenci. Díky odrůdovému složení zajímavě aromatické a taky dost specifické víno, které se moc nedá k čemukoliv přirovnat. Suché, super do gastra i samostatně. Potřebuje otevřít tak 4 hodiny před konzumací a pít při 13 až 14 stupních. Rok na lahvi mu určitě prospěje.
Bruno Murciano, La Alegria, DOP Utiel Requena, 2019 (foto 3)100 % Bobal z vinice Las Brunas, 900 mnm, jihovýchodní expozice, podloží vápenec a jíl, vinice 85 let. Zrání 12 měsíců ve tříletých 500litrových sudech.
Vůně je výrazná, plnější a intenzívnější, zvláštně aromatická a primárně ovocná (ostružiny, černý rybíz včetně listů) s lehkou mineralitou, dotekem koření a sude. Chuť navazuje, přidává se lehká citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, parádně šťavnaté, zatím mladé a syrové, přesto srovnané, v těle střední, s (překvapivě) vysokými ovocnými taniny a delší až dlouhou perzistencí. Zpočátku se tváří jako Dornfelder, postupně jako hodně mladé Cru z Beaujolais. Je třeba jej otevřít tak 4 hodiny dopředu. Objevné víno.
Bruno Murciano, El Sueño, DOP Utiel Requena, 2019 (foto 4)100 % Bobal z nejvyšší části vinice Las Brunas, 1000 mnm, podloží křída a vápenec. Zrání 12 měsíců ve tříletých 500litrových sudech. Vyrábí se jen 3.500 lahví ročně.
Vůně je temná, hladká a elegantní, plnější, středně intenzívní a zvláštním způsobem chladná, minerálně-ovocná (borůvky, ostružiny, moruše), s tóny lékořice, sušených bylin a dotekem sudu. Chuť dokonale navazuje, jen je více kořenitá. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je krásně šťavnaté a až na mírně vyšší alkohol srovnané, koncentrované, s jemnou texturou, v těle plnější, s vyššími hladkými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí. Extrémně zajímavé víno, které bych moc rád ochutnal pěti až desetileté. Otevřete tak 5 hodin před konzumací.
Bruno Murciano, La Bruna, DOP Utiel Requena, 2013 (foto 5)100 % Bobal z 0,5 ha nejlepší (Grand Cru) části vinice Las Brunas, 950 mnm, písčité podloží, více než 100leté vinice. Zrání 36 měsíců v 600litrových tříletých sudech. Vyrábí se pouhých 650 lahví ročně.
Vůně je jemná, hladká a elegantní, lehce nazrálá, plnější a poměrně intenzívní, trochu do nazráleho portského, minerálně-ovocná (kompot z višní a švestek, peckovina), s tóny čaje, šípků, bylinných extraktů a podtextem ušlechtilého dřeva. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je ideálně šťavnaté a harmonické (včetně skvěle integrovaného alkoholu), komplexní a v projevu spojité, s jemnou texturou, elegantním průběhem, plnějším tělem, středními až mírně vyššími hladkými taniny a dlouhou perzistencí. Krásné víno a hodně pozitivní překvapení. Otevřete 5 až 6 hodin před konzumací.
Tohle bylo asi moje první setkání s odrůdou Bobal. Protože pokud jsem ji v minulosti pil, neudělala na mě dojem hodný zapamatování. Když jsem vína otevřel, připadala mi taková syrově ovocná, ne příliš zajímavá, stylově jaksi „dornfelderevská“. Když ale dostanou prostor, vyrostou. Syrová La Alegria se tváří jako mladé Gamay, temné El Sueño nabízí hloubku a tajemno. Oběma by prospělo pár let na lahvi. La Bruna představuje košík zážitků nezatížený konvencemi a přebytečnými mantinely. Je svá, přirozená a krásná. Asi to nejsou vína, která by „obsadila“ restaurace nebo místa v mém archívním sklepě, ale ocenit občas krásu a sílu úplňku dokáže duši potěšit i pozvednout.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.