Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
15. června 2021
Na konci dubna odešel do vinařského nebe bohémský filozof, skvělý vinař a hlavně velký člověk, Lionel Cousin. Muž, který na kusu roky neobdělávané půdy stvořil legendu: Cupano. Měl jsem to štěstí se s ním několikrát potkat a vždy to byl velký (a nejen vinařský) zážitek. A tak jsem svolal degustaci vín, na která si moc lidí nesáhne, a sepsal pár řádků jako poctu velkému muži.
Naše poslední setkání proběhlo před pár lety v jeho domě v Toskánsku. Lionel byl po degustacích na Benvenuto Brunello ve velmi dobrém rozmaru a pozval nás k sobě na večeři, kterou sám připravoval (foto 1). Kvalita fotografie z mobilu sice není kdovíco, ale tu uvolněnou atmosféru mi stále připomíná. Na snímku je ještě jeho žena Ornella a Andrea Polidoro, který byl několik let připravován jako jeho nástupce...
O vzniku a historii Cupano už jsem psal, co bych ale rád dodal, je to, že dnes už v podstatě legendu Cupano stvořil Lionel za pouhých 20 let od prvního nalahvovaného vína. Nedělal příliš kompromisů, zato hodně zkoušel a učil se z chyb. Dělal špičková vína a projezdil s nima celý svět. Pro skutečné milovníky vína i top restaurace by bylo dost složité si jeho vín nevšimnout.
Jeho vína jsou totiž toskánská, ale mají zvláštní francouzský štych. A já jsem moc rád, že se nám na degustaci sešla sestava výjimečných a špičkových ročníků jeho Brunello a taky jeho první víno vůbec. Jo a dnes nebudu tolik hodnotit, spíš popisovat historické situace a současné emoce...
Rosso di Montalcino, DOC, 2002 (foto 2a)V ročníku 2002 bylo tak deštivé počasí, že majoritní většina vinařů na Brunello rezignovala a udělala jen Rosso. Robert Parker (RP) ohodnotil ročník jako takový pouhými 70 body. To Lionel obcházel své 3 ha vinic každý den a odstraňoval všechny poškozené bobule. Když pak koncem prázdnin začalo svítit slunce a hřálo až do konce října, udělal Lionel Brunello, za které dostal 99 bodů. I to dnes ochutnáme. Rosso 2002 má svůj vrchol už za sebou, ale stále je pěkně pitelné i s částečným ovocným spektrem. Jen to tělo už je tenčí. Přesto jedno z nejzajímavějších vín, která se dají nazvat jako „zavíňovací“. :-)
Rosso di Montalcino, DOC, 2000 (foto 2b)První Lionelovo víno vůbec. Tři roky od výsadby. Solidní ročník, RP (nad)hodnocen 93 body. Stejné hrozny jako na Brunello, jen je ze sudů, které prý zbyly po výběru těch nejlepších. Plus v nich víno zráo kratší dobu (20 až 24 měsíců). Od vůně úchvatné a komplexní představení, třešňová kompotová šťáva, čaje, vlhké dřevo, mint, plus v chuti džem z červeného rybízu. Výborně postavené, šťavnaté, harmonické, stále zábavné a v neskutečné kondici, s vysokými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Měl jsem ho poprvé a pro mě největší pozitivní překvapení celé degustace.
Brunello di Montalcino, DOC, 2010 (foto 3a)Jeden z nejlepších ročníku v Montalcinu vůbec (RP 97). Vůně je elegantní, plná, intenzívní, temná a vyvážená, minerálně-ovocná (černé třešně, višně, peckovina, ostružiny), s tóny šípkové marmelády, vanilky, bylin, mintu a super sudu na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a zatím mladé, ale je geniálně silné a vyvážené, v těle plné, s vvýraznými vyzrálými ovocnými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Velké víno, které má ještě spoustu času před sebou.
Brunello di Montalcino, DOC, 2008 (foto 3b)Velmi dobrý ročník (RP 93) a zároveň největší zklamání, protože vada. Od vůně těkavky a odlakovač. Bakteriání vada, těžko říct zda ze skladování nebo z nižšího množství síry. Nebo z obojího. Víno má obrovskou sílu, přes vadu se dá i pít, ale... prostě není v pořádku. Velká škoda.
Brunello di Montalcino, DOC, 2006 (foto 4a)Vynikající ročník (RP 97). Vůně je noblesní, plná, intenzívní, hladká a vyvážená, spíše modernější, minerálně-ovocná (černé třešně, tmavé plody), s jemnou slaností, vanilkou a ušlechtilýmj dřevem. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je parádně šťavnaté, poměrně harmonické a rozhodně v projevu elegantní, má plnější tělo, vysoké hladké vyzrálé taniny a velmi dlouhou perzistencí. Zatím na mě stále působí stále trošku utlumeně, ale čas na lahvi z něj dotvoří mediální hvězdu celého portfolia Cupano.
Brunello di Montalcino, DOC, 2004 (foto 4b)Další vynikající ročník (RP 95). Vůně je noblesní, ale spíše do klasiky než moderny, je plnější, komplexní a skvěle vybalancovaná, minerálně-ovocná (třešně, višně, peckovina, jemná citrusová linka), s tóny vanilky, čaje, mintu a ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, jen jde trochu více do čajů, přidává se minerální slanost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, dokonale harmonické, má klasický toskánský střih, plnější tělo, vysoké vyzrálé stále ovocné taniny a velmi dlouhou perzistenci. Za mě Božské (téměř) klasické Brunello, baví mě ze všech nejvíc.
Brunello di Montalcino, DOC, 2002 (foto 5)A je tu Brunello z deštivého ročníku 2002, který jsem popisoval už u Rossa 2002 (viz výše). Od vůně totální noblesa, působí temněji, je plnější, intenzívní a hladká, dokonale vyzrálá a doslova pohlcující, minerálně-ovocná (spíše do tmavých plodů), s medicinálními tóny, vanilkou, mastmi a sudem na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je ideálně šťavnaté, harmonické a stále vyzařuje noblesu, v těle je plnější, s citelnými sametovými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí. Nádherné víno, které už dohnal čas. Ve sklenici uvadá rychleji než dřív, přesto vypráví příběh, který jinde neuslyšíte. Autentická ukázka Lionelovy filozofie práce, ale také trpělivosti a oddanosti.
Mladší Rosso od Cupano si snadno spletete s Brunello. Vlastně je lepší než dvě třetiny Brunello jiných producentů. A samotné Brunello od Cupano patří k tomu nej, co Toskánsko dokáže nabídnout. Plus je tu supertoskánské Ombrone, založené na odrůdách Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc, jehož složení se každý rok mění. Cupano má prostě našlápnuto skvěle. Co ale nastane teď, když kapitán odešel? Pojede vinařství ve stejných kolejích nebo přijdou další změny? Na to odpoví až budoucnost. A já doufám, že Lionel připravil Andreu dobře. Držím palce a posílám srdečné pozdravy do nebe...
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.