22. února 2021

Louis Boillot a jeho Beaujolaiské Větrné mlýny

Moulin á Vent neboli Větrné mlýny je název (asi) nejlepší z deseti Cru poloh v Beaujolais, která dává výborná a strukturovaná vína z odrůdy Gamay. Když se k tomu přidá um vinaře světového kalibru, Louise Boillota, je úspěch skoro zaručen. K tomu výborné ročníky 2015 a 2016, staré keře, skvělé parcely a zajímavý příběh. Nalévám vzorky do skleniček...

Pokud si při přečtení slova Beaujolais vybavíte Beaujolais Nouveau neboli „listopadové slavnosti marketingu“, možná budete zklamaní. Protože tohle bude o víně a to parádním víně. A za parádní víno se platí. Ne tolik jako v severněji položeném „pravém“ Burgundsku, ale zase víc než za to zmíněné Nouveau.

Z toho „pravého“ Burgundska ale pochází vinař, který za dnešními víny (minimálně částečně) stojí. Tím vinařem je Louis Boillot ze známého rodu Boillotů, který dříve pracoval se svou rodinou v Domaine Lucien Boillot v Gevrey. Později založil vlastní doménu a aktuálně žije se svou partnerkou Ghislaine Barthod v Chambolle. Jeho vína z různých částí Côte d’Or jsou známá svou elegancí a zároveň precizností.

Vína z Beujolais má ovšem na starosti nastupující generace a tou je syn Clément Boillot-Barthod. Jak si povede v budoucnu asi není těžké odhadnout. Mít v zádech takové učitele je totiž poloviční výhra. I proto budou dnešní vína z Moulin á Vent (foto 1) patřit k tomu nej, co z této oblasti lze ochutnat.

Jedná se o pět vín v ročnících 2015 (RP 90) a 2016 (RP 95). Ročníkově porovnáme cuvée Vieilles Vignes (staré keře) a následně vína ze single vinic.

Louis Boillot, Moulin á Vent „Vieilles Vignes“, AOC, 2016 (foto 2a)
Vůně je plnější, intenzívní, mladá a elegantní, minerálně-ovocná (třešně, citrusy, náznak pomerančů), s tóny květin a dotekem dřeva. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté, jemné a elegantní, přes svou mladost harmonické, v těle střední, se středními vyzrálými ovocnými taniny a delší perzistencí. Krásné víno se super projevem. S trochou přípravy se dá užít hned, další tři roky zrání mu rozhodně prospějí.

Louis Boillot, Moulin á Vent „Vieilles Vignes“, AOC, 2015 (foto 2b)
Vůně je poměrně plná, intenzívní, vrstevnatá a vyvážená, spíše mohutnější než elegantní, minerálně-ovocná (třešně, višně, přezrálé moruše, švestky), s tóny sladkého koření a ušlechtilým dřevem na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, příjemně šťavnaté, v těle střední až plnější, svalnaté, až na vyšší alkohol vyvážené, se středními vyzrálými ovocnými taniny a delší až dlouhou perzistencí. Víno z výrazně teplejšího ročníku. Zajímavější pro ty, kteří preferují plnost před elegancí. K pití v podstatě hned, bude mít určitě kratší životnost než předešlé.

Louis Boillot, Moulin á Vent „Les Rouchaux“, AOC, 2016 (foto 3a)
Vůně je úžasně elegantní a podmanivá, plnější a poměrně intenzívní, vyvážená a jemná, minerálně-ovocná (třešně, citrusová linka), s dokonale dávkovaným sudem. Chuť navazuje, přidává se peckovina. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je krásně šťavnaté, elegantní a jemné, přímé a přitažlivě přísné zároveň, harmonické a sebevědomé, v těle střední až plnější, se středními vyzrálými ovocnými taniny a delší perzistencí. Parádní víno, které se mi svým stylem přesně trefuje do vkusu. Mít delší perzistenci, vynášel bych ho do nebes.

Louis Boillot, Moulin á Vent „Les Brussellions“, AOC, 2015 (foto 3b)
Vůně je plnější, intenzívní, elegantní a vyvážená, o dost svalnatější než předešlá, minerálně-ovocná (třešně, peckovina, jemná citrusová linka), s obohacujícím dřevem na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je hezky šťavnaté a vyvážené, plnější a „udělanější“ než předchozí, krásné a zábavné, má vyšší vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Výrazné, výborně udělané víno, kterému horký ročník nadělil svůdnou plnost. Osobně mě více baví předešlé, ale tohle by mě v „šestnáctce“ zajímalo moc.

Louis Boillot, Moulin á Vent „Plantier de Favre“, AOC, 2016 (foto 4)
Vůně je doslova noblesní, přitažlivá a přirozená, středně plná a poměrně intenzívní, vrstevnatá, vyvážená, výrazně minerální a ovocná (třešně, peckovina, citrusová linka), s tóny kamení a podtextem ušlechtilého dřeva. Chuť na vůni dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je nádherně šťavnaté, elegantní a harmonické, v těle střední až plnější, se středními až vyššími vyzrálými ovocnými taniny, jemnou texturou a dlouhou perzistencí. Geniální mladý Moulin á Vent v super ročníku, od skvělého vinaře s burgundským rukopisem (tedy ne úplně typický styl oblasti), který chci pít. Cenově výše než ostatní. Oprávněně.

Závěr

Beaujolais je oblast, která mě baví. Ne vše a ne vždy, ale dají se tu najít super vína za přijatelné peníze. Líbí se mi klasický místní ne tolik „přísný“ styl, i ten „burgundštější“, který reprezentují třeba vína Louise Boillota.

Co se týče výše popsaných vín, preferuji ta z ročníku 2016, který nabízí oproti horké 2015 více elegance i lepší pitelnost. Nejvíc mě bavilo „Plantier de Favre“ následované „Les Rouchaux“ a „Vieilles Vignes“ 2016. Soudě podle tohoto statisticky nevýznamného vzorku, dalo by se říct, že ročník je důležitější než parcela. A ceny? Vína jsem koupil u Premier Wines a aktuálně jsou v rozmezí 585 a 866 Kč.

Autor článku: PLI