Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
25. ledna 2021
Rieslingy výrazné osobnosti (nejen) na Mosele, Reinharda Löwensteina, mám opravdu hodně rád. Svou schopnost „dostat terroir do lahve“ dovedl až k mistrovství. O to více přitažlivé je pro mě srovnání jeho vín ze čtyř různých Erste Lage vinic v jednom ročníku (2004). Tedy v roce 2004 byly Erste Lage. Od ročníku 2012 už spadají do kategorie Grosse Lage.
Rodina Reinharda Löwensteina pěstovala hrozny na Mosele od roku 1520, ale vinařství Weingut Heymann-Löwenstein založil Reinhard se svou ženou (Cornelia Heymann) až v roce 1980. Začínali na 5 ha vinic, dnes má vinařství cca 15 ha včetně top pozemků Kirchberg, Stolzenberg, Röttgen a Uhlen. A přesně o ty dnes primárně půjde.
Samozřejmě nemůžu pominout ani styl vín a vlastně celý přístup k vinaření. Že veškeré práce probíhají ručně, je na strmých moselských svazích nasnadě, stejně jako přísné třídění hroznů a spontánní kvašení. To probíhá, stejně jako následné zrání, v tradičních velkých dřevěných sudech s dlouhým ležením na kvasinkách. Jak je Reinhard perfekcionalistický při práci na vinici, ve sklepě jde spíše cestou minimálních zásahů. Prostě nechává víno vyjádřit terroir, z nějž hrozny pocházejí.
Svá vína nechává přirozeně prokvasit do nejvyšší možné suchosti při cca 12 % alkoholu, část hroznů (asi 10 až 20 %) je i s botrytidou, čímž dosahuje ještě větší komplexnosti a koncentrace. Na rozdíl od většiny vinařů lahvuje až v létě. Jeho vína jsou energická s jasně čitelnou osobností.
Jak už jsem psal, terroir je tady asi to nejpodstatnější a hodně mě zajímá, jak se projeví u jednotlivých vín. Primární podloží na Mosele je břidlice, která podle zbarvení obsahuje různá procenta prvků (např. červená železo). Jsou tu ale i další: písky a další naplaveniny nebo zkamenělé jíly. Postupně představím čtyři Rieslingy z různých poloh (foto 1) v ročníku 2004, který je hodnocen jako nadprůměrný (RP 92).
Heymann-Löwenstein, Riesling „Stolzenberg“, Erste Lage, 2004 (foto 2a)Podloží je z šedé (plus po oxidaci šedo-hnědé) břidlice s příměsí písku.Vůně je spíše jemnější, elegantní a nazrálá, střední až plnější, poměrně intenzívní, kamenitě minerální a ovocná (citrusy, kandovaná citrónová kůra, meruňky), s tóny bílých květů a akátového medu. Chuť navazuje (dominantní kandovaná citrónová kůra), přidává se příjemná slanost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je krásně šťavnaté, podmanivé, komplexní a vyzrálé, s mírně plnějším tělem a velmi dlouhou perzistencí. Nádherné víno v lahvové zralosti, jemnější, uhlazenější, se zábavným slaně-minerálním podtextem.
Heymann-Löwenstein, Riesling „Röttgen“, Erste Lage, 2004 (foto 2b)Podloží je z modré (plus po oxidaci žluto-hnědé až modro-černé) břidlice.Vůně je plnější až plná, výrazná, intenzívní, nazrálá, vyvážená a podmanivá, minerálně-ovocná (tropické plody, citrusy, broskve, meruňky) s tóny bílých květů, medu a soli. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je ideálně šťavnaté a až neuvěřitelně harmonické, zároveň komplexní a koncentrované, má plnější tělo a velmi dlouhou perzistenci se slaně-ovocnou dochutí. Boží dar v aktuálně nejzářivější formě, něco, co chce každý milovních moselských (a vlastně jakýchkoli) vín ochutnat. Médium přenášející energii...
Heymann-Löwenstein, Riesling „Kirchberg“, Erste Lage, 2004 (foto 3a)Podloží je z červené břidlice (vysoký podíl železa) s příměsí křemičitého písku.Vůně je hodně výrazná a intenzívní, plnější a nazrálá, vyvážená, elegantní a podmanivá, byť trošku tvrdší, maskulinnější a výrazně minerální, ale taky ovocná (meruňky, kondovaná citrusová kůra, ananas), s tóny medu a nepřehlédnutelnou slaností. Chuť dokonale navazuje, spojení ovoce a slanosti je až návykové. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je příkladně šťavnaté, lehce nazrálé, elegantní a přitom přísné, hluboké a harmonické, v těle plnější, s velmi dlouhou perzistencí a stále markantním potenciálem zrání. Úžasné maskulinní víno, díky vysokému obsahu železa v půdě přímější a svalnatější, zároveň ale vzhledem k ročníku také s dávkou elegance, nadhledu a moudrosti. Cesta na vrchol u něj ještě nekončí. Must taste!
Heymann-Löwenstein, Riesling „Uhlen - Blaufüßer Lay“, Erste Lage, 2004 (foto 3b)Podloží je z modro-šedé břidlice s příměsí ztvrdlého jílu a hlíny.Vůně je zpočátku trochu svázaná, víno potřebuje k otevření nejvíce času ze všech degustovaných (8 hodin v lahvi nestačí). Postupně se otevírá a je plnější, intenzívnější a vyvážená, lehce nazrálá a přesto dost přísná, hodně kamenitá a trochu méně ovocná (broskve, meruňky, citrusy), s náznakem bílých květů a medu. Chuť dokonale navazuje a je určitě „nejkamenitější“ ze všech. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je dokonale šťavnaté, harmonické a zábavné, v projevu hodně přísné (až chladné), komplexní, v těle plnější, s velmi dlouhou perzistencí. Stále má velký potenciál k dalšímu zrání a já se na něj budu těšit v dalších fázích vývoje. Velké víno!
Uff. Tak tohle byla jízda. Čtyři špičkové Rieslingy ve stejném ročníku od stejného top producenta, jen z jiných parcel. Popravdě, ani se mi mezi nimi nechce volit vítěze, protože... jsou vítězové všichni. Na pozornost méně náročný Stolzenberg ocení asi všichni, do Röttgenu se v této fázi vývoje okamžitě zamiluje každý, komu není cizí Riesling. Kirchberg už není úplně snadná písemka a k jeho docenění je třeba vína z Mosely trochu znát. Pak vám dá možnost ochutnat ráj. A Blaufüßer Lay? Bijící srdce ukryté v kameni. Stačí mu dát čas a mezitím pochopit ten Kirchberg. Odměna zaručena!
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.