18. ledna 2021

Vinařství Baláž: Ročník 2019 a aktuální nabídka

Rok se s rokem sešel a já tu mám vína Vinařství Baláž ročníku 2019, který sliboval podstatně lepší surovinu než přehřátý ročník 2018. Ikdyž… i ten tu bude a zrovna u mého oblíbeného Chardonnay „Pontic“. A pak tu je i jedno červené, Pinot Noir z nejvyšší řady Tannowitz. Ten mě zajímá hodně; vlastně i proto, že je to ročník 2016. No, asi se ke mně zatoulat měl.

O vinařství Baláž a jeho řadách vín už jsem psal a tak to dnes bude primárně o „nových“ vínech (foto 1). První dvě, Veltlín a Sylván, jsou z řady „Klasik“, následuje specialitka: Dunajovský vlašák, dále Ryzlink z řady „Baláž“, Chardonnay 2018 z řady „Pontic“ a nakonec Rulandské modré 2016 z vlajkové řady „Tannowitz“. Seznam hodně různorodý, což by nám mohlo dát představu o tom, jak na vinařství zvládli různé odrůdy ročníku 2019, Chardonnay v horké 2018 a taky jak nazrává jejich vrcholný Pinot Noir. Tak jdeme na to…

Veltlínské zelené, p. s., suché, 2019 (foto 1a)
Vůně je poměrně plná, intenzívnější a vyvážená, odrůdově typická a zároveň působí lehce nasládle, ovocná (meruňky, peckovina), s lehkou mineralitou, dotekem bílých květů a jemným štychem sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno je dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, suché a příjemně pitelné, s plnějším tělem a delší perzistenci se zvláštní rustikálností, která dává vínu další rozměr. Za nějakých 165 Kč na vinařství prostě super kauf.

Sylvánské zelené „Pod Slunným vrchem“, p. s., suché, 2019 (foto 1b)
Vůně je plnější, intenzívnější a odrůdově typická, krásně vyvážená, čistá a přirozená, minerálně-ovocná (bílé a žluté plody) se zajímavou lehkou zemitostí a podtextem medu. Chuť navazuje, jen jde více do žlutých plodů. Víno je velmi dobře postavené, ideálně šťavnaté a harmonické (včetně výborně integrovaných 14 % alc.), skvělé pitelné, má střední až plnější tělo a delší až dlouhou perzistenci. Velmi příjemné překvapení a opravdu hezké víno za až směšnou cenu 165 Kč.

Dunajovský vlašák, p. s., suché, 2019 (foto 2a)
Vůně je svěží, plnější a středně intenzívní, vyvážená, minerálně-ovocná (meruňky, bílé broskve), s tóny akátových květů a dotekem medu. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, dokonale šťavnaté, harmonické, elegantní, se středním až plnějším tělem, a delší perzistencí. Moc hezký a zábavný vlašák, za 250 kaček další dobrý nákup.

Jo a psal jsem o specialitce... Dostala se ke mně informace, že vybraní místní vinaři by rádi nabídli svou představu o tom, jak by měl dunajovický vlašák vypadat. Teď by se hodilo napsat něco jako „posuďte sami“, ale to víno prý je už vyprodané. Hmm. Tak snad vezměte za vděk jediným vlašákem 2019, který má ještě vinařství v portfoliu. Stojí 210 Kč, a pokud navazuje na ten z loňského ročníku, bude to zase super kauf. Bohužel nemůžu posoudit, protože jsem ho zatím neměl.

Ryzlink rýnský „Valtická“, p. s., suché, 2019 (foto 2b)
Vůně je extraktivní, příjemná, hodně plná a intenzívní, vyvážená a odrůdově typická, minerálně-ovocná (žluté plody, citrusová linka), s citelným květinovým medem a bílými květy. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, parádně šťavnaté, přes svou mladost vyvážené (byť trocha času mu trochu ostřejší hrany vyhladí), v těle plnější až plné, s dlouhou perzistencí. Moc hezký ryzlink, trošku až (suchý) alsaský styl (včetně botrytis), byť s výraznou kyselinou. Sklenička dvě člověku vyrazí dech, až pak osobní preference rozhodou, jestli vás i zbytek lahve bude bavit stejně nebo se začnete ohlížet po něčem „méně strhujícím pozornost“. V každém případě s cenou 210 Kč je to něco, co chcete mít doma.

Chardonnay „PONTIC“, p. s., suché, 2018 (foto 3a)
Vůně je poměrně plná, středně intenzívní, působí velmi mladě a řekl bych až stydlivě, na druhou stranu kompaktně a „slibně“. Je určitě plošší než 2017, ale pořád minerálně-ovocná (žluté plody, citrusová linka), s výraznou vanilkou a podtextem dřeva. Chuť navazuje, bohužel ovocnost se ztrácí pod nánosy dřeva. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a dalo by se říci, že až na vystupující alkohol (oficiálně 13 %) srovnané, má plné tělo a delší perzistencí. Z ročníku 2017 jsem byl pozitivně překvapený, 2018 ale doplácí minimálně na horký ročník a postrádá dávku elegance. Vůně je v této fázi zrání moc hezká, ale chuť dávají jen kyselina, troška citrusů a vystupující alkohol. Neumím posoudit, zda šlo ze suroviny dostat více. Na některých 2018 u nás ztroskotala i větší jména, ale… prostě jsem čekal víc. Stojí 250 Kč a snad bude časem lepší, ale k radosti z loňska je daleko…

Rulandské modré „Zimní vrch“ barrique, p. s., suché, 2016 (foto 3b)
Vůně je příjemně nazrálá, plnější a intenzívnější, srovnaná, primárně ovocná (višňový kompot, červená jablka), s podtextem podzimních tónů (šípky, spadané vlhké podzimní listí) a sudu. Chuť navazuje, přidává se jemná hořčinka. Víno je velmi dobře postavené a hezky šťavnaté, zpočátku mu ale ve střední části chybí trocha hmoty i ovoce, která by pokryla vystupující alkohol (14 %). Vše se srovnává až po několika hodinách (doporučuji otevřít aspoň 4 hodiny před konzumací). Jinak má střední až plnější tělo, střední ovocně-zemité taniny a delší perzistenci. Postupně se z něj stává moc hezký moravský Pinot Noir, který se dobře pije. Nevím, kolik by 2016 stála, ale aktuální ročník (2018) je k mání za 305 Kč. A za tu cenu je to rozhodně víno hodné pozornosti.

Závěr

Na prvním místě musím zopakovat to, co jsem psal už loni. Tedy že všechna degustovaná vína spojuje odrůdová typičnost, velmi dobrá stavba (včetně geniální integrace vyššího alkoholu), šťavnatost, a taky výborná návaznost vůně a chuti. K tomu přidávám, že kvalita hroznů byla v ročníku 2019 lepší než loni, na vínech je to znát, a to včetně potenciálu zrání. Chardonnay „PONTIC“ doplácí na horký ročník 2018 a bude hledat uplatnění spíše v gastronomii, než na nějaké zvláštní užívání si. A modrá rulanda 2016? V rámci Moravy patří rozhodně k nadprůměru, a když jí dáte prostor k otevření se, rozhodně se vám odmění...

Trumfové eso pro vás vytahuju až na závěr, a tím esem je cenová politika. Proč? Protože vína Vinařství Baláž (až na výjimky) nabízejí mnohem víc muziky, než kolik zaplatíte za lístek. A to je za mě jev na dnešní Moravě nevídaný...

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.