Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
8. září 2020
Může stejné víno chutnat jinak při různých teplotách? Hned na úvod řeknu, že ano. A to dost podstatně. Příliš studené víno má potlačenou velkou část vjemů, což vysvětluje nezřídka hodně podchlazená nekvalitní vína podáváná v restauraci po skleničce. A příliš teplé zase působí nepřirozeně a „alkoholicky“. Projevy se u různých typů vín ale liší. Jak?
Pro „pokusy s teplotou“ jsme vybrali tři různé typy vín; bubliny: Champagne BdB (foto 1), plné bílé na bariku: Condrieu (foto 2) a plnější červené stvořené jemnou ženskou rukou Anne Gros v Languedocu; rovněž na bariku: La Ciaude (foto 3). Vína jsou v příjemné lahvové zralosti a připravená k pití.
Všechna tři vína byla servírována ve třech různých teplotách (podchlazení v lednici, pokojová teplota, ohřátí lahve ve vodní lázni) pro lepší porovnání současně ve třech sklenicích vedle sebe. Teploty jsme schválně volili ve větším rozsahu, aby byly výsledky hned patrné. Uvádím-li u vína dvě teploty servisu, je první teplotou naměřenou a druhá předpokládanou po rychlém ohřátí ve skle v teplejším prostředí.
Zajímají-li vás další aspekty, které ovlivňují projev vína,přečtěte si eBook 13. komnata vína.
Prvním vínem je Champagne Blanc de Blancs v Brutu, tedy čisté Chardonnay s cca 8 až 9 g/l dozáže.
Teplota 6 °C, resp. 8 °CVůně je hodně potlačená, středně intenzívní, plnější, přímá, minerálně-ovocná (citrusy, s postupným oteplováním jablka), s jemnou chlebovinkou a kamením. Chuť navazuje, jde více do citrónů až nastrouhané citrónové kůry. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté a vyvážené, v průběhu přímé a primárně ovocné, v těle plnější, s jemným perlením, dlouhou perzistencí a osvěžující hořčinkou v dochuti.
Teplota 13 °C, resp. 15 °CVůně je podstatně intenzívnější, podmanivá a komplexnější, působí vyváženěji, sekundární tóny jsou propojeny s ovocností a lehkou nazrálostí. Chuť navazuje ve stejném duchu, víno působí oproti předešlému strukturovaněji, perlení je jemné a perzistence dlouhá. Hlavním dojmem je tu spojitost a komplexnost.
Teplota 18 °CVůně je plná a intenzívní, hodně výrazná, s lehce vystupujícím alkoholem, minerálně-ovocná (citrusy, žluté plody, jablka), chlebovinka, sůl. Chuť navazuje, jen s menším podílem ovocnosti. Struktura stejná, působí hodně plně, jemné perlení, bubliny ale mizí rychleji, stejně jako ovocnost. Perzistence dlouhá.
Condrieu je apelací na severní Rhoně, dává vína silná, plná, s vysokým alkoholem a extraktem a třeba oproti Rieslingům podstatně nižší kyselinou. Charakterizuje je výborná struktura; jsou vinifkována v barikovém sudu.
Teplota 10°C, resp. 12 °CVůně je plná, poměrně intenzívní, výrazná a vyvážená, minerálně-ovocná (tropické plody), s podtextem sudu. Chuť navazuje, přidávají se kompotované mandarinky. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté (střední+ kyselina) a srovnané, v těle plné, ale v chuti sevřené, s delší až dlouhou perzistencí a jemnou hořčinkou v dochuti.
Teplota 17 °COd vůně elegantní, vyvážené, plné a intenzívní, minerálně-ovocné (mandarinkový kompot v plechovce, ananas, aloe), s dotekem medu a podtextem sudu. Chuť dokonale navazuje. Další aspekty od struktury přes šťavnatost až po perzistenci jsou stejné jako u předešlého.
Teplota 21 °CVůně je plná a intenzívní, ale taková mdlá a utlumená (ovocnost i mineralita), tropické plody, sud. Chuť navazuje podobně utlumeně (tropické plody, mandarinky), med. Struktura a další aspekty stejné, jen lehce vystupuje alkohol.
Odrůdově typické cuvée (Grenache, Syrah, Carignan), přístupem pro Languedoc naopak atypické (striktní selekce, ženský a burgundský přístup v podání Anne Gros. Elegantní komplexní víno vinifikované v sudu.
Teplota 13 °C, resp. 15 °CVůně je zavřená, středně intenzívní, plnější, minerálně-ovocná (směs tmavých plodů), s podtextem sudu; působí chladněji. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, ale v chuti úplně sevřené (jakoby svázané), v těle plnější, s vyššími vyzrálými ovocnými taniny a delší perzistencí.
Teplota 18 °CVůně je elegantní, plná, intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (tmavé plody, ostružiny), s tóny bylinek a podtextem sudu. Chuť dokonale navazuje; další parametry stejné jako předešlé, ale chuť je o dost rozvětvenější, obsáhlejší a detailnější.
Teplota 24 °CVůně je plná, intenzívní, elegantní a vyvážená, temná, minerálně-ovocná (ostružiny, moruše), s tóny bylin a sudu. Chuť navazuje, ale dojem je nepřirozený (příliš teplé) s vystupujícím alkoholem.
Teplota je pro projev vína jedním ze zásadních činitelů. Nižší teplota zvýrazňuje ovocnost (u Champagne někteří brali jako plus), opticky zvyšuje šťavnatost a snižuje dojem alkoholu, na druhou stranu víno “očesává”o terciární vjemy a komplexnost. Oproti tomu vysoká teplota pro daný typ vína zapříčiňuje nepřirozenost a nižší ovocnost, u bublin zkracuje dobu perlení a opticky zvyšuje dojem vystupujícího alkoholu.
Nejzajímavější bylo sledování vjemů u posledního vína, kdy s vysokou teplotou byla vůně užasně příjemná a komplexní, ale chuť nepřirozená, alkoholická a slitě mdlá. Ale… nejlepší je stejně udělat si vlastní názor.
A ještě poznámka... Pokojová teplota je braná historicky ze zámků v 18. století, tedy nějakých 16 až 18 °C. Dnešních 22+ fungovat nebude... ;-)
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.