Gastromače s... Meursault AOC

Meursault AOC. Vilážové Chardonnay z burgundské apelace Meursault nabízí vína krásná, ovšem v rámci objektivity je třeba jedním dechem dodat, že z pohledu poměru cena/zábava bohužel někdy také nadhodnocená. Dnes tu ale jde o jiný příběh. O párování jídel s fajn víny z této oblasti. Mladým i nazrálými, s trochu jiným stylem i průběhem. Co tedy funguje?

Vína jsou tentokrát tři. Moderní (poměrně) mladá a už pitelná 2014 z 12 ha vinařství belgické majitelky Sofie Bohrmann, příjemně štíhlá 1999 ze starých keřů od Guy Bocard a svalnatější 2000 od známého vinařství Morey. První ve špičkovém ročníku 2014 (RP 95), druhé 1999 ve velmi dobrém (RP 88) a třetí 2000 ve výborném (RP 91). Stáří 6 až 21 let, moderna vs tradice; plnost a elegance. A k nim (řekněme) tři různé chody, byť jeden ve dvou variantách...

Meursault AOC

Domaine Bohrmann, Meursault, AOC, 2014 (foto 1a)
Vůně je mladinká a typická, plnější, poměrně intenzívní a zároveň jemná, srovnaná, minerálně-ovocná (citrusy) s tóny akátového květu, náznakem medu, vanilky a ušlechtilým dřevem na pozadí. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je krásně šťavnaté (vysoká kyselina), vyvážené, v těle plnější, v modernějším stylu, s minerálně přímým průběhem a dlouhou perzistencí.

Guy Bocard, Meursault „Vieilles Vignes“, AOC, 1999 (foto 1b)
Vůně je hezky nazrálá a poměrně přímá, plnější a intenzívnější, svěží a vyvážená, minerálně-ovocná (citrusy, lehce tropické plody), s výraznou minerální slaností, tóny vanilky, medu a ušlechtilého dřeva na pozadí. Chuť navazuje, přidává se mléčný karamel. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté (vyšší kyselina), vyzrálé a podmanivě harmonické, spíše štíhlejší a přímější, s delší až dlouhou perzistencí. Jednodušší, ale úžasně pitelné víno v super kondici, s terciárními tóny vkusně propletenými s minerální slaností a křivkami tam, kde mají být.

Morey-Blanc, Meursault, AOC, 2000 (foto 2)
Vůně působí mlaději, je intenzívnější, plnější a vyvážená, minerálně-ovocná (citrusy, tropické plody, primárně ananas), s citelnou vanilkou, máslem a podtextem ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, jde více do citrusů (bílégrepy, citróny). Víno má pevnou a přesnou strukturu, je krásně šťavnaté (vysoká kyselina), báječně vyvážené a v super kondici, v těle plnější, s dlouhou perzistencí. Moc hezké víno, kterému by člověk hádal tak o 8+ let míň. Další lahvi dám pro vyjádření se více prostoru… :-)

Kombinace s jídlem

Konfitovaná kambala s jemnou máslovou omáčkou (foto 3)
2014: Super match, víno je maličko tvrdší, ale propojení skrze máslovost výborné.
1999: Je jemnější a nazrálejší, s jemností ryby a máslovou omáčkou se pojí nádherně.
2000: Dokonalý match ve všech ohledech.

Opečené filátko z kambaly v jemné máslové omáčce (foto 4)
2014: Krásné propojení rustikálnosti vína a jemnosti másla.
1999: Úžasné. Jemné rozdíly do sebe zapadají a dávají dokonalé spojení (Jin/Jang).
2000: Výborný match, přesto mi tady 1999 přijde energeticky zajímavější.

Krevety na česnekovém oleji s chilli (foto 5)
2014: Hezký match, přesto chilli víno trochu bije (pozor na dávkování).
1999: O kus lepší než 2014, přesto je chilli stále výš.
2000: Nejlepší match; plnost vína se nejlépe snoubí s pálivostí chilli.

Hříbkové rizoto s parmezánem (foto 6)
2014: Krásný a zajímavý match, pro lepší spojení je ovšem třeba více parmezánu.
1999: Funguje nejlépe, nazrálost vína je pro nejlepší match klíčová.
2000: Spojení je krásné a vyvážené. Stejně jako u 2014 to chce víc parmezánu.

Závěr

  1. Když se trefíte do pěkného Meursault, je to zážitek a záruka super večera.
  2. Meursault se miluje s máslem. A taky s tučnými rybami a mořskými plody.
  3. Pro párování s kořením dávejte bacha na koncentraci a pálivost. Snadnější je pomalu přidávat, než to tahat ven… :-)
  4. Pro kombinaci s houbami jsou nejpodstatnější terciární tóny. K ovocnosti se houby nehlásí.
  5. Sýry jsme tentokrát neměli, ovšem kombinace s jemnými burgundskými třeba s ušlechtilou plísní (např. Délice des Crémiers) je osvědčená a houfně doporučovaná.

Autor článku: PLI