Stapleton-Springer: Stále dostupné PN 2017 a 2016

Polovina roku je za námi a já si uvědomil, že po těch letošních patáliích jsem ani nezkoumal vína Jary Springera. Slovo dalo slovo a předkládám tedy aspoň ta, která jsou na trhu aktuálně k dispozici. Je jich ještě pět. Základní Pinot Noir, Craigovy „Haltýřky“, Benova Reserva a taky „Čtvrtě“ a Roučí ze starých vinic. Bohužel chybí Pinot i Chardonnay ze „Záhřebenské“...

Nemá cenu brečet nad rozlitým vínem. Záhřebenské prostě není. Takže si užijeme to, co je. I tak je to hezká sestava (foto 1).

Srovnání Pinotů Noir 2017 (a 2016)

Jaroslav Springer, Pinot Noir, 2017 (foto 2)
Vůně je plnější, poměrně intenzívní, spojitá a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, jahody, lehká citrusová linka), s jemnou vanilkou a tóny sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, příjemně šťavnaté, v těle střední až mírně plnější, má střední vyzrálé ovocné taniny a delší perzistenci. Ve Springerovic hierarchii spadá mezi základní vína z mladších vinic (stejně jako další dvě). Líbí se mi svým klasickým stylem, ne nepodobným Roučí. Čas v otevřené lahvi mu prospívá a stále se zlepšuje. Dá se pít už teď, ale minimálně dva roky na lahvi mu určitě budou ku prospěchu.

Craig R. Stapleton, „Haltýřky“ Pinot Noir, 2017 (foto 3a)
Vůně je poměrně intenzívní, plná, přímější, hodně ovocná (třešně, višně, lehká citrusová linka), s jemnou mineralitou a dobře dávkovaným sudem (pocitově vyšším než u předešlého). Chuť navazuje, přidává se lehká hořčinka ve druhé části chuti. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a přes svou mladost spojité, s dobře integrovaným alkoholem, v průběhu přímější, s plnějším tělem, se středními až mírně vyššími vyzrálými taniny a delší perzistencí. Řekl bych jednodušší a pro širší publikum než předchozí. Ovocnost a nekomplikovanost, přímost a jistota.

Benjamin F. Stapleton, „Ben’s Reserve“ Pinot Noir, 2016 (foto 3b)
Vůně je velmi plná, intenzívní a výrazná, docela srovnaná, minerálně-ovocná (třešně, jahodový džem), s vanilkou, kořením a výrazným sudem. Chuť navazuje, dřevo bije ovocnost. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, srovnané se skvěle integrovaným alkoholem (14 %), plnějším tělem, vyššími vyzrálými taniny, se střední až delší perzistencí. Hmm, za mě rozpačitost. Věřím, že někomu tento moderní styl sedí, ale za mě "víc dřeva než vína".

Tomáš Springer, Pinot Noir „Čtvrtě“, 2017 (foto 4a)
Vůně je elegantní, plnější a poměrně intenzívní, vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, citrusová linka), s jemnou vanilkou a tóny ušlechtilého dřeva. Chuť dokonale navazuje, jen citrusová linka je výraznější. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté a přes svou mladost harmonické, v těle střední až plnější, se středními až mírně vyššími vyzrálými ovocnými taniny, a dlouhou perzistencí. Klasický styl, super struktura, harmonie a elegance. Krásné. Baví mě moc.

Jaroslav Springer, Pinot Noir „Roučí“, 2017 (foto 4b)
Vůně je elegantní, na moravské poměry až noblesní, kompaktní, plnější, poměrně intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, jahody, citrusová linka), s jemnou vanilkou a umně použitým sudem. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, čisté a zábavné, v klasickém stylu, se středníám až mírně plnějším tělem, středními vyzrálými ovocnými taniny, elegantní projevem a dlouhou perzistencí. Úžasný Pinot Noir z Moravy, který svou kvalitou překračuje nastavená očekávání. I tak je za mě cenově vysoko.

Závěr

Springerovic vína mě obecně baví moc a rozhodně patří k tomu nej, co se u nás produkuje. 2017, potažmo 2016, už jsou ve stavu lahvové „usazenosti“, takže je z čeho soudit i se radovat. Subjektivně mně vyhovuje klasičtější styl (a taky starší keře), proto mě baví nejvíce Roučí a Čtvrtě, následované „základním“ Pinotem Noir. Verze „amerických bratří“ Bena a Craiga jsou na mě příliš exponované. Jedno do ovocna a druhé do dřeva. To samozřejmě neznamená, že nemohou být tou nejlepší volbou pro kohokoli z vás. A když je postavíte všechny vedle sebe, můžete se radovat z mnohých podob, které Pinot Noir a Jara s týmem nabízejí.

Autor článku: PLI