Cos d’Estournel Blanc: Vývoj stylu a finální podoba

Château Cos d'Estournel, legendární Grand Cru Classé ze Saint-Estèphe, zná v červené podobě asi každý. Ne všichni ale vědí, že toto vinařství dělá od roku 2005 i bílou variantu, za kterou si nebojí říct (z mého pohledu) astronomickou částku. Až do roku 2011, tedy solidních 7 let, zkoušeli najít jeho ideální podobu, na které dnes staví. Jaký byl její vývoj? A co dokázali vytvořit?

Château Cos d'Estournel blanc se vyrábí na Bordeaux poměrně málo, podle ročníku maximálně 10.000 lahví ročně. Hrozny pocházejí z vinice Goulée v severním Médocu, kde pěstují hrozny Sauvignonu Blanc (80 %) a Sémillonu (20 %). Na nich víno stojí, ale jejich poměr se v průběhu let měnil (viz popis jednotlivých vín).

Vinice leží cca 11 mil od Atlantiku a chladný vítr ji udržuje v ideálním pásmu pro vyzrávání. Půdní složení jsou jílovité štěrky a písky na podkladu z křídy, která dává hroznům nezaměnitelnou mineralitu. Víno samozřejmě zraje ve francouzských barikových sudech. Nových je ale maximálně 15 %, takže víno při své plnosti na přehršel dřeva netrpí.

A ještě důležitá informace. Vína byla otevřena cca 44 hodin před degustací, ročník 2005 pak 24 hodin před degustací. „Dvatisícepětkou“ začínáme z důvodu zkoumání vín od prvního nalahvovaného ročníku.

Château Cos d'Estournel, AOC Blanc, 2005 (foto 1a)
Složení 72 % Sauvignon Blanc (dále jen SB), 28 % Sémillon (dále jen S). Vůně je plná, intenzívní, nazrálá, elegantní a vyvážená, s výraznou minerální slaností i ovocností tropických plodů (ananas, aloe, mango), přezrálého angreštu (postupně přebírá ve vůni žezlo), doplněné tóny vanilky, mléčného karamelu a jódu. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je hodně šťavnaté, harmonické, má jemnou texturu, plnější tělo a velmi dlouhou perzistenci. Wow, úžasné plné víno v super kondici. Působí mlaději, výborně se pije a ve sklenici odkrývá stále nové tváře. Baví mě moc.

Château Cos d'Estournel, AOC Blanc, 2010 (foto 1b)
Složení 70 % SB, 30 % S. Vůně je plnější, poměrně intenzívní a vyvážená, působí oxidativně (jako nazrálejší Champagne), s tóny briošků, citrusů a zralého angreštu, na pozadí vanilka, dotek mléčného karamelu a výrazná mineralita. Chuť navazuje, minerální slanost je snad ještě vyšší. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, jemné a vyvážené, zábavné, v těle střední až plnější, s delší až dlouhou perzistencí. Úplně jiné než předešlé, skoro až něžné. U spousty lidí dostalo „za uši“, ale mně se líbí. Myslím, že u nich doplatilo na to, že šlo po extrémně plném prvním víně.

Château Cos d'Estournel, AOC Blanc, 2011 (foto 2a)
Složení 67 % SB, 33 % S. Vůně je plnější, poměrně intenzívní, vyvážená a oxidativním stylem podobná předešlému, jde do Champagne, s citelnou mineralitou, briošky, citrusy, žlutými plody a sušenými jablky, a podtextem vanilky a mléčného karamelu. Chuť navazuje, přidává se citelná hořčinka (mandle i citrusy). Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a harmonické, chuťově bohaté, v těle plnější, s dlouhou perzistencí. Podobný styl jako 2010, jen s trochu jiným chuťovým složením. Osobně je na mě ta hořčina výš, než by mi bylo milé.

Château Cos d'Estournel, AOC Blanc, 2012 (foto 2b)
Složení 77 % SB, 23 % S. Vůně je velmi plná, intenzívní, vyvážená, elegantní a čistá, a zároveň s dominantními animálními tóny připomínajícími burgundské chardonnay, slaně-ovocná (citrusy, žluté plody), s jemným dotekem sudu a vanilky. Chuť navazuje, jen vanilky je víc. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je báječně šťavnaté a vyvážené, v těle plnější, s dlouhou perzistencí. Parádní kousek, stylově blíže do 2005 a údajně první ročník, se kterým byli na vinařství opravdu spokojeni.

Château Cos d'Estournel, AOC Blanc, 2013 (foto 3a)
Složení 76 % SB, 24 % S. Vůně je poměrně plná, intenzívní, elegantní a krásně vybalancovaná, minerálně-ovocná (žluté a tropické plody, aloe). Chuť dokonale navazuje, přidává se kouřovost a slanost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, výraznou kyselinu, je mladé, syrové a současně živé, přirozené a elegantní, má jemnou texturu, plnější tělo a delší až dlouhou perzistenci. Nádherné víno, které zoufale potřebuje čas na zrání. Když jej dostane, bude excelentní.

Château Cos d'Estournel, AOC Blanc, 2015 (foto 3b)
Složení 75 % SB, 25 % S. Vůně je... no, první dojem jako žvýkačka Hubba Bubba, prostě nepřirozená. Postupem času poměrně plná, intenzívní, minerálně-ovocná (žluté plody, žlutá jablka), s tóny bílých květů, dotekem akátového medu, vanilky a sudem na pozadí. Chuť navazuje, vanilka je výraznější a objevují se tóny kávy. Hmm. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a srovnané, v těle plnější, s dlouhou perzistencí. Aktuálně pro mě představuje rozpačitost až rozčarování. Prostě umělé a nezajímavé. Ne stavbou, ale projevem. Podobnou zkušenost jsem ale měl s G de Guiraud, které má podobné složení. V raném stádiu zrání se tvářilo srovnatelně naštvaně a znuděně a za pár let jsme po něm natahovali ruce. Tak snad to bude podobný případ.

Závěr

Vynikající zkušenost a možnost sledovat snahu vinařství o dosažení jejich ideální představy o finálním stavu. Nakonec to vypadá na poměr 75 % Sauvignonu a 25 % Sémillonu. Když pominu na můj vkus nehezkou etiketu (už i ta z 2005 byla lepší), vína jsou parádní a je dobré o nich vědět. Ceny jsou ovšem vysoko (podle ročníku cca 2.500 až 4.000 Kč za lahev, letošní En Primeur cena 2.830 Kč bez DPH), a tak je to skutečně víno pro (bohaté) milovníky bílého Bordeaux. Ovšem ty korky jsou famózní (foto 4).

Autor článku: PLI