Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
28. ledna 2020
Kdy a kde vlastně poprvé vzniklo víno, se úplně jistě neví, ovšem nejvíce se v této souvislosti hovoří o dochovaných důkazech z Arménie a Gruzie. S oběma těmito státy sousedí Azerbajdžán, což mě, jako člověka vínu oddanému, přimělo z nedávné návštěvy pár kousků přivézt. Úplně naslepo to nebylo, takže to alespoň minimální nějakou hodnotu mít může.
V posledních třech letech jsem měl párkrát možnost vína z Gruzie i Arménie pít. Ta gruzínská byla v kvalitě hodně rozházená. Od kousků až „vlezle“ komerčních, přes pokusy se spoustou vad až po vína, která mě opravdu bavila pít. Z těch arménských jsem před časem narazil na veletrhu Vinitaly na vinařství Zorah (majitel je Armén žijící v Itálii), které mi svou kvalitou i příběhem vyrazilo dech (více v samostatném článku). A teď je tu Azerbajdžán, který exoticky a možná i trochu nebezpečně zní už při vyslovení.
Tak horké to ale určitě není a lidi tam jsou velmi milí, vstřícní a ochotní kdykoli pomoci. Hlavní město, Baku, je nádherně vkusnou směsicí moderny a historie, a pohled na moře i večerní procházky po boullevards mají zvláštní kouzlo.
Ale zpět k vínu. Ochutnal jsem tu naslepo pár vzorků, která bych hodnotil jako průměrná, slušně udělaná, pitelná a srovnaná, ale zároveň nedávajíc nic navíc, o čem by bylo třeba psát. A tak jsem ocenil, když mi jeden místní manažer a milovník vína doporučil a sehnal vína, která dnes představím.
Od posledního vinařství, Savalan, jsem na místě ochutnal i další modely. A musím říct, že v dané cenové kategorii rozhodně ostudu nedělají. Vinařství Yarimada na mě ale udělalo mnohem větší dojem.
Yarimada, Saperavi, 2012 (foto 1)Vůně je hodně aromatická, výrazná, plná, spojitá a vyvážená, primárně ovocná (černý rybíz s trochou ostružin, citrusová linka), s citelnými tóny jogurtu, vanilky, koření a ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, přidávají se borůvky a dřevo je výraznější. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté a vyvážené, totálně čisté a působí mnohem mlaději, než napovídá ročník na etiketě. V těle je plnější až plné, s vyššími vyzrálými ovocnými taniny a delší perzistencí.
Výborné víno s pro našince docela nezvyklým aromatickým projevem, postupně se usazuje a působí komplexněji. Potenciál vidím na 20 až 30 let, zajímalo by mě ho znovu ochutnat tak za 10 let. Objevné.
Yarimada, Shiraz, 2012 (foto 2)Vůně je plná, elegantní, mladá, intenzívní a vyvážená, primárně ovocná (ostružiny, citrusová linka), s citelným kořením, vanilkou a výborně dávkovaným sudem. Chuť dokonale navazuje, jen působí maličko nazráleji, než napovídá vůně. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je příkladně šťavnaté a až na vyšší alkohol harmonické, v projevu moderní a chuťově bohaté, v těle plnější, s vyššími až vysokými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí.
Seriózní Syrah, který ještě potřebuje zrát. Baví mě moc už teď.
Savalan, Cabernet Sauvignon Ripassato Reserve, 2014 (foto 3)Vůně je elegantní a lehce nazrálá, plná, vyvážená a poměrně intenzívní, minerálně-ovocná (ostružiny, černý rybíz), s tóny bylin, koření, rozinek a dubovým podtextem. V chuti vše navazuje, plus takový zvláštní vjem masti, který se někdy objevuje u Brunello. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté a až na lehce vyšší alkohol harmonické, působí trochu tvrději (jako hodně suché Amarone), má plné tělo, vyšší vyzrálé taniny a delší až dlouhou perzistenci.
Pět let zrání mu ve vývoji rozhodně pomůže a jsem si jist, že bude ještě zábavnější. Tak třeba dostanu šanci ho ještě někdy ochutnat.
Vina z vinařství Yarimada rozhodně doporučuji ochutnat. Jsou čistá, odrůdově typická a hodně zábavná. Na jednu stranu to může být proto, že už jsou pár let na lahvi, vrchol jejich potenciálu ale pořád visí o dost výš. Parádní aromatické Saperavi dá (s rukama v kapsách) 20 let, Shiraz mi přišel ve vývoji trochu rychlejší, 12 až 15 let dá ale určitě taky. A Cabernet Ripassato (místní verze Amarone) bude zcela jistě bavit ty, kteří jej uložili do sklepa, dalších 5 až 10 let. I kvalita korků tomu odpovídá (foto 4).
Neumím z těch pár vzorků objektivně posoudit, kde se v kvalitativním žebříčku azerbajdžánských vín nacházejí právě tato, ale i kdyby to byl absolutní vrchol, je rozhodně dobré o nich vědět. Protože vinaři, kteří je mají na svědomí, o víně něco vědí.
Autor článku: PLI