Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
16. prosince 2019
O vinařství Václav jsem až donedávna moc neslyšel, možná si jej (nikoliv z důvodu kvality) matně pamatuji z otevřených sklepů v Hustopečích. O to více jsem byl překvapen, když jsem jejich vína ochutnal letos. Co se změnilo? Jaká jsou jejich vína a proč o tomto vinařství vlastně píšu? Je to zajímavý příběh s nádechem tajemna, ale stojí za to ochutnat jeho plody.
Vinařství Václav sídlí v Hustopečích a vinice vlastní v nedalekém Kurdějově. Dává si přízvisko butikové (rozuměj malé s jasným fokusem na perfektní vyzrálost hroznů a kvalitu vín), pěstují na 7 ha, stále 20 až 30 % produkce prodávají. Začínali na 10.000 lahví ročně, v roce 2019 je plán na 30.000 lahví.
Vinice v Kurdějově, Díly, mají cca 5,5 ha a širokou mozaiku různých vrstev podloží vzniklých v průběhu věků. Pro zjednodušení řekněme, že je sprašovo-jílovité, tedy částečně minerálně „neúrodné“ a částečně dávající plnost a výbornou retenci vody. Vinice tady vysázeli v roce 2011 (Rýňák, Rulandy šedá, bílá, modrá, Frankovka, Cabernet). Další vinici (cca 1 ha) mají na Staré Hoře (Pálava, Sylván, Saphira).
Některé vinice mají hustotu cca 6.000 keřů na ha, jiné až 10.000 keřů na ha, což nutí víno „bojovat o život“ a zvyšuje kvalitu moštu. Ta je potřebná pro maximální kvalitu vína. A tady přichází pointa. Výrobu vín z ročníku 2018 poprvé dozoroval vinařský konzultant, technolog a enolog australského původ, Mike Mazey, který, tuším, působí i v Zámeckém vinařství Bzenec. Můj závěr je ten, že za posunem vinařství k vyšší kvalitě stojí společně s vinohradníkem Pavlem Latýnem právě on. Je-li to pravda, ukáže blízká budoucnost.
Ochutnal jsem šest vín různého zařazení a způsobu vinifikace (foto 1). Bílé etikety prý značí vína vyrobená v nerezovém tanku na ušlechtilých kvasinkách s batonáží v počátečním stádiu, černá etiketa vína nejvyšší kategorie, udělaná na divokých kvasinkách z vinice, zrající na kalech v dubových sudech různých velikostí. V této definici jsem narazil i na výjimku, ale k té se dostanu při popisu jednotlivých vín.
Ryzlink rýnský, mzv, 2018 (foto 2a)Vůně je intenzívní, středně plná až plnější, typicky ryzlinková a srovnaná, minerálně-ovocná (citrusy, žluté plody), s tóny bílých květů a dotekem medu. Chuť navazuje, přidává se zajímavý jablečný tón a lehká slanost. Víno je velmi dobře postavené, suché, přímé a krásně šťavnaté, přes svou mladost vyvážené a velmi dobře se pije (11,5 % alc.), má střední až plnější tělo, a delší perzistenci. Nedbale elegantní a typický rýňák, přímý, dobře se pije. Cena na vinařství je 290 Kč.
Cuvée Kurdějov, mzv, NV (foto 2b)NV znamená non-vintage, tedy neročníkové. Je to cuvée rýňáku 2017, Pálavy 2018 a Saphiry 2018 (odrůda byla vyšlechtěna křížením odrůd Arnsburger a Seyve Villard v Geisenheimu prof. Helmutem Beckerem).
Vůně je aromaticky výrazná, intenzívní a plnější, lehce nasládlá, vyvážená, minerálně-ovocná (liči, citrusy), s tóny růží a slámy, jemnou zemitostí a dotekem medu. Chuť navazuje, přidává se jablečnost. Víno je dobře postavené, příjemně šťavnaté a srovnané, v těle plnější, s citelnou nasládlostí a delší perzistencí. Zajímavé víno pro širší publikum a také do gastra (třeba k omáčce z červeného kari a kokosového mléka). Svěží víno s výbornou vlastností: sladkost mu opticky zvětšuje tělo, ale nikde neleze a dochuť je suchá. Cena na vinařství je 195 Kč.
Rulandské šedé, mzv, 2018 (foto 3a)Vyrobeno na nerezu, ležení na kalech, alkohol 12,5 %.Vůně je poměrně plná, středně intenzívní a užasně vybalancovaná, minerálně-ovocná (žluté plody), s tóny slaměnek a ořechů. Chuť na vůni navazuje, přidává se jemná citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté, harmonické a chuťově vyvážené, na plech suché, s parádním extraktem, plnějším tělem a delší perzistencí. Za mě příkladná rulanda šedá, odrůdově typická, na Moravu s nadstandardním vystoupením. Baví mě moc a ustojí i smetanovou omáčku. Cena na vinařství je 290 Kč.
Rulandské bílé „Terroir“, mzv, 2018 (foto 3b)Kvašení “na divoko”, batonáž, zrání necelý rok na starších francouzských baricích, 12 % alc.Vůně je plná, výrazná a intenzívní, mladá a vyvážená, minerálně-ovocná (citrusy, žluté a tropické plody), s tóny vanilky, mléčného karamelu, koření, jogurtu a výraznou linií ušlechtilého dřeva. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře strukturované, úžasně šťavnaté a totálně suché, přes svou mladost harmonické, má plnější až plné tělo a delší až dlouhou perzistenci. Tohle mě baví moc už teď, za dva až 3 roky bude určitě víc. Cena na vinařství je 390 Kč.
Frankovka, mzv, 2018 (foto 4a)Fermentace na kvasinkách z vinice, zrání v 5 letém 600litrovém slovanském dubovém sudu, sedimentace a před lahvováním jen lehká filtrace; 12,5 % alkoholu.
Ve vůni plnější, středně intenzívní, vyvážená a mladicky zábavná, minerálně-ovocná (višně, trocha ostružin), jemná peckovina, dotek koření a ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka a nasládlé tóny vanilky a mléčného karamelu. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, působí lehce nasládle, přes svou mladost je vyvážené, v těle plnější, má hladké střední taniny a delší perzistenci. Zajímavý exemplář moderně pojaté frankovky, líbí se mi. Zajímá mě, jak se bude tvářit za 5 let. Cena na vinařství je 290 Kč.
Cabernet Sauvignon, mzv, 2017 (foto 4b)Fermentace na kvasinkách z vinice, zrání v baricích François Frères (1/3 nových, 2/3 jednoletých), sedimentace a před lahvováním jen lehká filtrace. Alkohol 13,5 %.
Vůně je podmanivá, plnější a poměrně intenzívní, vyvážená a lehce nazrálá, minerálně-ovocná (směs lesních plodů), dotek mintu a tóny ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, přidávají se višně, peckovina a postupně podtext červených jablek. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané (až na mírně vystupující alkohol), v těle plnější, s hladkými středními taniny a delší perzistenci. Určitě to není typ Cabernetu z Bordeaux; tento je jemnější, s komplexní ovocnou paletou, po 2 letech již (překvapivě) dost nazrálý, skoro bych řekl ideální k pití. Rozhodně nepůsobí jako víno z Moravy, spíše navozuje dojem vína z italského Friuli.Cena na vinařství je 390 Kč.
Vinařství Václav mě rozhodně zaujalo. Na webu se sice tváří spíše jako ubytovací a zážitkové zařízení a informací o víně a vinaření uvádí poskrovnu, ale jejich vína v ročníku 2018 rozhodně stojí za pozornost. Podle ochutnaných vzorků jsou odrůdově typická, troufnu si říct na Moravu kvalitativně v rozmezí vyšší střední až top třídy, mají seriózní ambaláž a lze je využít jako reprezentativní dárek.
Co se týče cen, pak s ohledem na moravský poměr kvalita/cena nijak zvlášť nevybočují, čímž nechci říct, že bych pro sebe nenašel subjektivně lepší ryzlink na Mosele i za menší peníz. Super vínem je pro mě Rulanda šedá, která stojí za každou korunu. Rulanda bílá na sudu má rozhodně na trhu své místo, stejně jako až překvapivě zábavná a rozhodně konkurenceschopná Frankovka nebo výjimečný Cabernet. Tady není o čem spekulovat. Prostě ochutnejte, protože je co. A rozhodněte se, zda je odezva vašich receptorů a hloubka vaší kapsy v synchronicitě.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.