Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
10. června 2019
Hledat Rosé (růžové víno), které dokáže nabídnout víc než jen osvěžení, se může jevit jako zbytečná námaha. Růžová vína přece o osvěžení jsou a nic víc se od nich vlastně nežádá. Pokud to máte takhle, jste z tohoto čtení venku. :-) Růžová vína ale umějí být i hodně zajímavá a přinést nejen to zmiňované osvěžení, ale taky uspokojení chuťových buněk. A někdy i nadšení.
Růžová vína jsou obecně ve stínu těch bílých i červených a hodně lidí na ně pohlíží trochu jako na „Barbíny“. Je fakt, že spousta z nich taková je. Rozsah stylů Rosé je ale široký, od citrusových světlých (a dalo by se říct i „jen“ kyselých) až po třešňově-kompotované „sláďury“. A někde mezi tím jsou seriózní kousky, které si člověk opravdu vychutná. Klidně celý věčer.
Na tuhle degustaci jsem byl hodně zvědavý, protože vedle sebe stály Rosé odlišných stylů z různých regionů Francie a Itálie, a mezi nima taky pár moravských. A jak si vedly? Čtěte dál... Vlastně to celé trochu připomíná 50 odstínů Rosé (foto 1a).
Lucien Crochet, Sancerre Rosé, AOC, 2017 (foto 2a)Vinařství z oblasti Sancerre na Loiře ve Francii, samozřejmě 100 % Pinot Noir. Od vůně svěží, minerálně-ovocné (jahody, citrusová linka), s navazující chutí, jen citrusů je tam více. Dobře postavené víno, hodně šťavnaté (vysoká kyselina), v těle střední, celkem srovnané, se střední perzistencí a grepovou hořčinkou v dochuti. Zatím hodně syrové a těch 535 Kč na něm není vidět. Za rok, až se trochu usadí, bude lepší.
Château d’Esclans, Whispering Angel Rosé, AOC, 2017 (foto 2b)Cuvée odrůd Grenache, Cinsault, Syrah, Rolle (Vermentino) a Tibouren z Côtes de Provence. Vůně je středně intenzívní i středně plná, ovocná (do pomerančů), s trochou bílých květů a sušených bylin. Chuť navazuje, přidává se hořčinka. Víno je dobře postavené, má ale jen střední kyselinu, střední až plnější tělo, a hlavně vyšší hořčinu končící až ve středním závěru. Jsem z něj rozpačitý, hlavně ta chybějící kyselina z něj dělá docela fádní kousek. A když vidím hodnocení (88 až 92 b.) a cenu 645 Kč, jen nechápavě kroutím hlavou.
Tenuta di Biserno, Sof, IGT, 2018 (foto 3a)Cuvée z 50 % Syrahu a 50 % Cabernetu Franc z Toskánska (oblasti Bolgheri a Maremma), údajně víno na počest Sophie Antinori, má rozhodně hezkou a nepřehlédnutelnou ambaláž. Ve vůni je poměrně intenzívní, středně plné a svěží, minerálně-ovocné (třešně, citrusy). Chuť dokonale navazuje. Víno je dobře postavené, ale zase má jen střední kyselinu, která jeho popíjení rozhodně neusnadňuje. V těle střední až plnější, s jemnou grepovou hořčinkou a střední až delší perzistencí. Pro mě lepší než předešlé, ovšem za 650 Kč mimo kategorii.
Clarence Dillon Wines, Clarendelle Rosé, AOC, 2016 (foto 3b)Cuvée z 60 % Merlotu a 40 % Cabernetu Franc z Bordeaux, inspirované postupy Chateau Haut-Brion. Od vůně srovnané, spojité a elegantní, lehce nazrálé, minerálně-ovocné (třešně, jahody se šlehačkou). Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, poměrně tělnaté, s delší perzistencí. Tohle mě baví a s krevetkama i bez nich bych se jím zabavil. Ani ta cena kousek pod pětikilo není úplně mimózní.
Jan Stávek, Rosé Bočky, 2017 (foto 4a)Svatovavřinecké z cca 40letých keřů, 0,7 g/l cukru, 5,7 g/l kyselin, 12,5 % alc. Vůně je intenzívní, plnější, a hlavně svěží, srovnaná a ovocná (maliny, jahody, třešně). Chuť navazuje, přidává se lehká citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, (bohužel ve střední části chuti mizí ovocnost a zůstává jen citrusová hořčina), v těle střední až plnější, s delší perzistencí. Zajímavé a zábavné víno, jen škoda propadu ve střední části chuti. Přesto je cena něco málo přes 3 stovky akceptovatelná.
Jan Stávek, Rosé Bočky, 20162,8 g/l cukru, 6,5 g/l kyselin, 13 % alc. Od vůně lehce nazrálé, poměrně intenzívní, svěží a srovnané, primárně ovocné (třešně, pomerančová kůra, citrusy), v chuti vše navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vybalancované, v těle plnější, s delší perzistencí a ovocně-grepovo-hořčinkovou dochutí. Baví mě. A za stejnou cenu jako předešlé si ho s chutí dám.
Jan Stávek, Rosé Bočky, 20154,6 g/l cukru, 5,3 g/l kyselin, 12,5 % alc. Ve vůni je intenzívnější, srovnané, šťavnaté a středně plné, minerálně-ovocné (jahody, maliny, červené pomeranče a další citrusy). V chuti vše navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, v těle plnější (dáno i cukrem), chuťově skvěle vybalancované, s delší perzistencí. Z Honzových dnešních Boček mě oslovuje nejvíc. Stejně jako dvě předešlá stojí něco přes 3 stovky, což je fér cena.
Peter Zemmer, Lagrein Rosé, DOC, 2018 (foto 4b)Lagrein z jílovito-vápenatého podloží v Alto Adige, 3 měsíce na kalech. Ve vůni plnější a poměrně intenzívní, vyvážený, minerálně-ovocný (třešně, peckovina, citrusová linka), s citelnou kořenitostí. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, přes sotva juniorský věk vyvážené, v těle plnější, s delší perzistencí. Pěkné, zatím extrémně mladé víno s parádní kořenitostí. Zkuste za rok až tři. Máte-li rádi Rosé, tahle je fajn. A cena těsně nad 4 stovky akceptovatelná.
J. a V. Gardiés, Rosé „Les Milléres“, AOC, 2017 (foto 5a)Bio produkce, keře na břidlici a vápenci v Côtes de Rousillon (Village). Slušná vstupenka. Od vůně elegantní, šťavnaté, srovnané, intenzívnější a plnější, minerálně-ovocné (do pomerančů); chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v těle plnější, s delší až dlouhou perzistencí. Tohle je fajn a za 350 Kč ode mě dostává palec nahoru.
Château de Bouchassy, Rosé „Eglantine“, AOC, 2015 (foto 5b)Cuvée z 65 % Grenache, 25 % Cinsault a 10 % Mourvédre z Liracu. Ve vůni nazrálé, vyváženhé, plnější, poměrně intenzívní, minerálně-ovocné (jahody, pomeranče), s tóny lékořice. Chuť navazuje, ale příliš brzy se vytrácí. Víno je dobře postavené, celkem šťavnaté, ale je tenké (sotva střední tělo), chuťově po chvilce až prázdné, se sotva střední perzistencí s hořčinkovou dochutí. Zklamání, takhle si zábavné víno rozhodně nepředstavuju.
Château de Trinquevedel, Tavel Rosé, AOC, 2017 (foto 6a) Cuvée z 57 % Grenache, 15 % Clairette, 11 % Cinsault, 11 % Syrah a 6 % Mourvédre z (nejen) na Rosé vyhlášené oblasti Tavel. Od vůně intenzívní, plnější, elegantní a dokonale vyvážené, minerálně-ovocné (pomeranč, grepy). Chuť plně navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, chuťově vybalancované, s plnějším tělem a dlouhou perzistencí s jemnou hořčinkou v dochuti. Takhle si to naopak představuji. Moc hezké Rosé, které člověka zabaví na celý večer a za 345 Kč ho můžu jen doporučit. Za mě nejlepší víno degustace.
Domaine Font-Sane, Rosé „Plaisir Partagé“, AOC, 2016 (foto 6) Cuvée z odrůd Cinsault, Grenache a Syrah z oblasti Gigondas. Od vůně plnější, intenzívní, animální a vyvážené, minerálně-ovocné (pomeranče). Chuť ve všem navazuje. Víno je velmi dobře postavené, docela šťavnaté a v těle plnější až plné, srovnané, s delší až dlouhou perzistencí. Moc hezké plné víno, jehož strukltura s přehledem ustojí i 15 % alkoholu. Mě baví a za 340 kč si určitě získá i mnohé z vás.
Je úžasné, kolik naprosto odlišných stylů dokáže Rosé nabídnout. A taky šílené, za kolik se některá nabízejí. Doporučuji najít si svůj styl a ochutnávat, nebo si prostě nechat víno popsat a doporučit. Jisté je, že doba různě (ne)sladkých "růžových vod" sice neskončila, ale není třeba ji nadále podporovat, protože existují i Rosé zábavná a přirozená. Takže zamávejme barbínám a pojďme si trochu užívat.
Autoři článku: PLI