Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
22. října 2018
Ve čtvrtek 11. října proběhl v Novoměstské radnici v Praze jubilejní 10. ročník Galadegustace společnosti Kupmeto a mě lákalo vyzkoušet, jak se za poslední dobu vyvinulo portfolio jejich vín. Popravdě, je dost rozsáhlé. Vína různých stylů, z různých zemí z celého světa. A k tomu geniální řízená degustace vín z Hermitage od vinařství Cave de Tain jako bonus.
Degustace proběhla v prostorách Novoměstské radnice, kterou milovníci vína dobře znají už z festivalu Praha pije víno! Lidí tu bylo tak akorát, abyste se netlačili a přitom stihli (skoro) všechno ochutnat (foto 1). K tomu přehledný degustační karnet (bohužel bez uvedených ročníků vín, což naštve, když si to zapomenete poznamenat) a velmi milí lidé na jednotlivých stáncích. Profesionální, ale lidští. Člověk se tu prostě cítil fajn.
Hned na úvod pěkná Champagne od rodinného producenta Bauget-Jouette z Epernay s možností porovnání třeba Blanc de Blanc 2009, které strávilo 8 let na kalech s Blanc de Noir 2013 (65 % Pinot Noir, 35 % Meunier).
Chuťově rozmanitý a obohacující byl stánek největšího producenta prémiových bublin z Francie (Rhona, Bordeaux a Loire) Jaillance. Zemitý Crémant de Bordeaux Cuvée de l‘Abbaye ze 70 % Sémillonu a 30 % Cabernetu Franc dva roky na kalech, stejné víno v Rosé variantě, hodně ovocné (100 % Merlot), obrovsky zajímavý Crémant de Bordeaux „Cuvée Icon“ (foto 2) ze 100 % Cabernet Franc, 48 měsíců (!) na kalech, nebo přímý a hodně přísný suchý Crémant de Loire Brut Blanc (70 % Chenin Blanc, 30 % Chardonnay). A taky nedozrálý, tvrdý a na plech suchý Clairette de Die „Grande Réserve“ (90 % Clairette, 10 % Aligoté). Ne že bych chtěl mít všechny doma, ale ta zkušenost s jejich ochutnáním je neocenitelná.
Z alsaských vín Charlese Wantze podle mého snese přísnější měřítko jen Riesling „S“ 2010, zajímavá ale byla vína z Beaujolais od Chateau des Jacques, patřící Maison Louis Jadot, konkrétně Morgon 2014 a 2008 a hlavně Moulin-á-Vent „Clos Grand Carguelin“.
Nejsilnější byla rhonská sekce, počínaje Chateau Beauchon a několika jejich Chateauneuf du Pape (foto 3), líbilo se mi srovnání vín (foto 4) z Ventoux (Capella 2016, z kamenitého podloží uděleaná na nerezu) a Luberon Rouge (Grand Marrenon 2015, 80 % Syrah a 20 % Grenache z pískovcových půd, 12 měsíců v dubových sudech), výborné Chateauneuf du Pape 2011 od Domaine Duclaux a ještě lepší od Domaine Vieux Lazaret v ročníku 2015.
Další super porovnání apelací s Vacqueyras „Grande Garrique“ 2015, Gigondas „Terrasses de Montmirail“ 2015 a Chateauneuf du Pape 2014 čekalo na stánku Domaine Grand Veneur a zvláštní kapitolou pak byla vína Cave de Tain. Nejvíc mě bavilo Saint Joseph Rouge „Esprit de Granit“ 2015, Cornas „Arenes Sauvages 2013“, zrající 16 měsíců na 400 litrových nových dubových sudech a hlavně srovnání terroir v Hermitage (viz níže).
A pokračujeme Francií... Výborné je v poměru kvality a ceny languedocký Pont de Gassac Rouge 2013 (50 % Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot a 25 % Cabernet Franc) od Mas de Daumas Gassac, skvělá jejich vlajkovka Mas de Daumas Gassac 2012. Z Bordeaux je toho víc, namátkou Chateau Senilhac 2012, Chateau Camensac 2012 nebo Chateau Beau-Site 2011.
Za nákup určitě stojí některá vína ze španělské Rioja od Bodegas Ramirez: Reserva 2013 a Grande Reserva 2007, Reserva Seleccion měla bohužel TCA (korková vada). Z Nového světa bych vyzdvihnul chilské Calicanto 2014, postavené na Cabernetu, od El Principal, a Cabernet Sauvignon „Max Reserva“ od Errazuriz.
Z moravských vinařství jsem stihl jen vinařství Hana a František Mádlovi, kde se mi líbilo Cuvée 1+1, 2009 (Zweigelt, Pinot Noir), Slípka 2015 (Frankovka, Zweigelt, Pinot Noir) a nazrálé Zweigeltrebe 2008 (foto 5).
Pro mě zlatý hřeb programu. Prezentace Davida Quillina (foto 6) na téma odlišných terroir (asi) nejlepší apealce severní Rhony. Jako „zavíňovací“ šlo Hermitage Blanc „Au ceour des Siecles“ 2015. Úžasné víno, které by mohlo být vrcholem kdejaké degustace. Zvlášť kdyby mělo 20 let. :-)
To podstatné ale bylo ochutnání vín z jednotlivých pozemků na červená (pouze Syrah) v ročníku 2015 a nakonec finálního cuvée... Je to o pěti polohách. Ne vždy se všechny do výsledného vína dostanou, v jednotlivých ročnících se mění i poměry. Prý tajemství vinařství. ;-)
Začali jsme s Hermitage Rouge „Coteau du Puit-Gambert“. Podloží červený jíl (vyšší obsah železa), 8 až 9 měsíců na 1 až 2letých sudech. Hodně plné víno, s vysokou kyselinou a vyššími hladkými taniny, maskulinní, postavené na ostružinách a višních, s výraznou kořenitostí.
Jako druhé šlo Hermitage Rouge „Pieds de Coteaux“ z hroznů na úpatí kopce, podloží pískové a aluviální, s kulatými valouny na povrchu. Víno zrálo ve starších 450litrových sudech. Víno je přímější, citelně slané, na tmavých plodech (černý rybíz, ostružiny), s citrusovou linkou, šťavnaté, se středním až plnějším tělem a středními a vyššími taniny. Minerální elegance.
Třetím do party bylo Hermitage Rouge „Beaume Murets“, s keři rostoucími na terasách s podložím z červeného jílu s oblázky na povrchu. Víno je poměrně plné a intenzívní, tmavé plody s citelnou vanilkou a mléčným karamelem, vyššími vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí.
A nakonec dvě nejlepší parcely, které se nacházejí naproti sobě. První je Hermitage Rouge „Le Méal“, jihozápadní svah, hodně slunce, terroir tady prý přebíjí vliv podloží. Hmm. To podloží je cca z třetiny granit, dále vápenec, písky a kamení; víno zraje v burgundských sudech (2/3 nové). Víno je jemnější, noblesní, ideálně svalnaté a přitom výborně vykreslené, minerálně-ovocné (přezrálý černý rybíz a ostružiny), v chuti navíc citrusová linka, v těle plnější, úžasně harmonické, s dlouhou perzistencí. Láska.
Drouhou polohou je Hermitage Rouge „Hermite“, s východní až jihovýchodníá expozicí, podloží je pouze granit. Víno působí tvrdě až striktně, a extrémně syrově (ostružiny). Je přímější, pocitově chladnější, v těle plnější, s výraznými taniny a dlouhou perzistencí. Prostě ostrý hoch.
A výsledné cuvée? Má název Hermitage Rouge „Gambert de Loche“, je komplexní a elegantní, stojí na černém rybízu s citrusovou linkou na pozadí, v těle je plnější, s vyššími hladkými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Vím, že jde o to mít co nejvíc jendoho vína, ale je fakt, že na 2 konkrétních parcelách jsem ujel podstatně víc... ;-)
Portfolio společnosti Kupmeto je poskládané komplexně a citlivě, lidé si mají z čeho vybrat. Co je podstatné, je fakt, že se jedná o vína primárně hrající na dobrý poměr ceny a kvality. Své si tu najde velmi zkušený milovník vína i úplný začátečník. A to mi přijde jako dobrá strategie.
Co se týče „sborky a razborky“ Hermitage, jsem nadšený. A kdyby byla samostatně lahvovaná Hermitage Rouge „Pieds de Coteaux“ a Hermitage Rouge „Le Méal“, stál bych ve frontě jako první.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.