10. září 2018

Furmint: Tic Tac v kožichu?

Co se vám vybaví, když uslyšíte slovo furmint? Jasně, modří vědí, ale co ti v jiných dresech? Angličtináři neznalí vína možná spojí kožich a mint a napadne je třeba spojení v názvu článku. Maďaři by to možná mohli vnímat „jako divný“, jenže ti si to spojí s vínem, protože pro ně je to „národní poklad“. A co milovnící vína v Česku? Máte s Furmintem zkušenost?

Furmint je parádní bílá odrůda spojovaná primárně s Maďarskem. Společně s odrůdami Hárslevelű (Lipovina) a Sárga Muskotály (Muškát žlutý) tvoří slavná sladká tokajská vína. Furmint se ovšem stále více prosazuje i jako suché jednoodrůdové víno. A jak napsal jeden blogger: „Je to maďarská odpověď na Chardonnay, Riesling, Sauvignon blanc a Veltlín“.

Původ Furmintu není úplně jasný. DNA profil ukazuje, že pochází z odrůdy Gouais Blanc, která figuruje i u počátků rodiny Pinot. A ikdyž se může Gouais Blanc jevit trochu jako Casanova, nabízí hodně dobrý původ. Furmint je charakteristický vysokou kyselinou (a tedy archivačním potenciálem), vysokou cukernatostí (a tím potenciálně vyšším alkoholem; až 14 %), plnou chutí i stavbou, a v určitých podmínkách také náchylností k ušlechtilé botrytické plísni, což je hlavně u sladkých vín z Tokaje klíčové.

Furmint se ale kromě Tokaje pěstuje i v jiných lokalitách a dnešní povídání bude o jeho suché formě z různých podloží. Na degustaci se sešla vína (foto 1) z maďarských oblastí Somló a Tokaj, a také z dalšího, Furmintu oddaného, kraje v rakouském Burgenlandu, konkrétně v okolí městečka Rust u Neziderského jezera.

Fekete Pince, Furmint „Aranyhegy-dűlő“, 2013 Somló, Maďarsko (foto 2)
Hrozny z vulkanického podloží, 12 měsíců v 1000 litrových maďarských dubových sudech plus 24 měsíců v nerezu. Vyrobeno pouze 1227 lahví. Údajně poslední ročník, který ještě dělal starý pán.

Vůně je plná, středně intenzívní a srovnaná, primárně ovocná (mirabelky, ryngle), s lehkou kouřovostí a dotekem akátového medu a rozinek. Chuť navazuje, přidává se jemná peckovina. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, v těle plnější až plné, až na vyšší alkohol srovnané, a má delší až dlouhou perzistenci. Zábavné víno, které ještě potřebuje čas. Za 2 roky bude lepší.

Wenzel, Furmint „Garten Eden“, 2015 Rust, Rakousko (foto 3a)
Biovinařství s dlouhou historií; do Rustu přišli již v roce 1647. Soustředí se primárně na červené odrůdy, Furmint je ale jejich srdcovka. Srovnali jsme dva z různých poloh udělané jinak. To první tipuji na vápenaté půdy.

Vůně je plná a vyvážená, středně intenzívní, oxidativní a vrstevnatá, s citelnými tóny kvasinek, směsí žlutých plodů a lehké mineralita. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, svěží (střední až vyšší kyselina) a vyvážené, má plnější tělo, a delší až dlouhou perzistenci. Báječně se pije, i díky citrusové hořčince je osvěžující a chuťově bohaté. Slušela by mu vyšší kyselinka.

Wenzel, Furmint „Vogelsang“, 2015 Rust, Rakousko (foto 3b)
Furmint z nejlepších poloh vinařství, podloží tvoří křemen, žula a rula. Vyrobeno pouhých 880 lahví.

Vůně je elegantní, vyvážená, plná a středně intenzívní, minerálně-ovocná (přezrálé ryngle, kiwi a další tropické plody, citrusy), citelně slaná. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté (vysoká kyselina), přes svou mladost harmonické, v těle plnější, má elegantní projev, velmi dlouhou perzistenci s citrusově-slanou dochutí, a potenciál dalšího zrání. Vynikající víno, které bych rád pil alespoň desetileté.

Szepsy, Tokaji Furmint dry, 2015 Tokaj, Maďarsko (foto 4a)
Szepsy je jedno z největších jmen maďarského vinaření. Začínáme s jeho “základními” suchými Furminty jako cuvée z více vinic s podložími tuff, žlutý vápenec a písčité tvrzené jíly. Zraje 8 měsíců ve 400 litrových dubových sudech.

Vůně je mladá, příjemná a srovnaná, plnější a středně intenzívní, minerálně-ovocná (bílý meloun, aloe), s náznakem bylin. Chuť navazuje, přidává se jemná citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, přímočaré a podmanivě pitelné, v těle plnější, s dlouhou perzistencí. Moc hezké víno s potenciálem dalšího zrání.

Szepsy, Tokaji Furmint dry, 2010 (foto 4b)
Vůně je nazrálá a vyvážená, plnější, středně intenzívní, minerálně-ovocná (přezrálé meruňky a broskve, tropické plody), s tóny medu a slaměnek. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté (vysoká kyselina), harmonické, přímé, v těle plnější, a má dlouhou perzistenci. Víno je na vrcholu, na kterém ještě 2 až 3 roky vydrží, lepší už nebude.

Szepsy, Cuvée dry „Nyúlászó“, 2015 (foto 5a)
Jediné cuvee na degustaci, Furmint a Hárslevelű, poměr jsem nedohledal. Hrozny z výborné parcely, směs více než 60 letých a mladých keřů.

Vůně je mladá, jemná a srovnaná, středně plná i intenzívní, minerálně-ovocná (bílý meloun, lehce citrusy), dotek medu. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavené, svěží (střední až vyšší kyselina) a harmonické, v těle střední, v projevu přímé, má střední perzistenci. Tady jsem rozpačitý. Víno má své renomé a cenu, která za mě při této degustaci působí neadekvátně. Víno se jeví řidší a střední persistence je rovněž zklamáním.

Szepsy, Tokaji Furmint dry „Hasznos“, 2013 (foto 5b)
Výborná poloha, 1,4 ha, keře z 60. let minulého století, podloží tuff, křemen a písčité tvrzené jíly. Víno zraje 8 měsíců ve 400 litrových maďarských dubových sudech. Vyrobeno 3 až 4 tisíce lahví.

Vůně je elegantní, vyvážená, plnější a poměrně intenzívní, minerálně-ovocná (směs žlutých a tropických plodů), s dotekem akátového medu. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté (vysoká kyselina) a harmonické, vrstevnaté, v těle plnější, má dlouhou perzistenci a potenciál zrání. Tohle mě teda baví moc. Tak třeba se za 5 let ještě potkáme...

Závěr

Žádný kožich, mint, ani divný. Furmint je úžasná odrůda, se kterou je radost pracovat a která umí nabídnout vína plná potěšení. Nejsou aromatická, spíše šťavnatá, plná a zábavná; soudě podle degustovaných vzorků s potenciálem archivace kolem deseti let v závislosti na ročníku. A pijou se mnohem líp, než se čtou názvy vinic na jejich etiketách…

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.