Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
8. srpna 2018
V rukou držím dvě lahve stejného vína. Liší se vlastně jen ročníkem. 2006 a 2007. Jsou to Rieslingy z Grand cru polohy Muenchberg alsaského mága André Ostertaga. Jejich obsah i příběhy jsou ale dost jiné. Mohlo by vás napadnout, že ty odlišnosti dělá věkový rozdíl. Mohl by. Ale v tomto případě ne tak docela. Kde je teda zakopaný pes? Že by čínský horoskop? ;-)
Napsal jsem to sice s mrknutím, ale zas taková blbost to není. Čínské horoskopy popisují základní nastavení lidí podle roku narození a ročník na lahvi vína v sobě nese specifika podmínek pro růst révy. Počasí v daném roce totiž dává vínu základní předpoklady. Ovlivňuje nejen cukernatost hroznů a jejich fenolickou zralost, ale také další aspekty, podle nichž pak vinař (většinou) přistupuje ke zpracování a vinifikaci hroznů, a dotváří charakter výsledného vína. A nezřídka taky ceny.
O ceně jsem ale psát nechtěl. Spíš o tom charakteru ročníku a projevu vína. Alsasko je v tomto smyslu docela specifické, protože je to díky pohoří Vogézy druhá nejteplejší oblast ve Francii. Slunce spousta, srážek nepříliš. Platí to spíš pro jižnější část (Haut Rhin), kde jsou Vogézy vyšší a způsobují mrakovou clonu. Domaine Ostertag sídlí v severní části (Bas Rhin), konkrétně v městečku Epfig, kde je ten vliv trochu menší.
Ale k těm ročníkům. 2006 byla v Alsasku podle hodnocení Wine Enthusiast ročníkem velmi dobrým (88 bodů ze 100), ročník 2007 vynikající (94/100). Aktuálně je u 2006 poznámka, že některá vína mohou být již „za vrcholem“. Oproti tomu 2007 ještě není v plném květu. Hmm. Jak tedy vypadají samotná vína ve skleničce?
Domaine Ostertag, Riesling „Muenchberg“ Grand Cru, 2006 (foto 2a)Už v barvě je trochu tmavší (foto 2b) než 2007 (foto 3b)... Vůně je výrazná, nazrálá, intenzívní, plná a vybalancovaná, s citelným diviznovým medem a rozinkami, minerálně-ovocná (meruňky, přezrálé hrušky, sušená mandarinková kůra), s dotekem mintu, bylin a čaje. Chuť navazuje, jen bylin je víc, a přidává se minerální slanost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté (kyselina vyšší), přirozené, vyzrálé a harmonické, má plné tělo a dlouhou perzistenci. Hodně zajímavé, možná by se dalo říct, že lepší už bylo, ovšem ten nazrálý charakter podpořený botrytídou je pořád svůdný a podmanivý. V každém případě tady není nač čekat. Teď je super a lepší už nebude.
Domaine Ostertag, Riesling „Muenchberg“ Grand Cru, 2007 (foto 3a)Vůně je podmanivá, elegantní a spojitá, plná, intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (tropické plody, ananas, bílý meloun), s dotekem akátového medu a mléčného karamelu. Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je báječně šťavnaté (vysoká kyselina) a harmonické (geniální spojení sladkosti a minerální slanosti), má plné (a přesto štíhlé) tělo, jemnou texturu, velmi dlouhou perzistenci a potenciál dalšího zrání. Vůbec se nedivím, že mu Jancis Robinson svého času dala 19,5/20. Tohle je prostě velké víno a pít jej je svátek. Státní. :-)
Myslím, že z popisu vín je to jasné. 2006 ovlivňují (z části) botrytické hrozny a lehce nižší kyselinka. Víno nemá tak pevnou stavbu jako 2007 a kdo jej ještě má, ať si jej užije, dokud je co. To 2007 je masterpiece. Velké víno se vším všudy, které vyžaduje péči a přípravu, díky níž se jím můžeme odměnit již dnes. Anebo třeba za 5 let. Takže pokud jej máte, těšte se na emocionální a smyslový zážitek.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.