Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
9. července 2018
Odrůda Verdejo je pýchou španělského regionu Rueda. Pěstuje se tu na více než 6.000 ha, což je cca třetina vinic na Moravě. Dává charakterní aromatická vína s herbálním podtextem, vyšším extraktem i potenciálem zrání. Nedávno jsem na dvě parádní Verdejo narazil. Od vinařství Bodegas Naia. Jedno stylově klasické a druhé úplně jiné, vinifikované v sudu...
Bodegas Naia se nachází ve španělském regionu Rueda, přesněji ve vesnici La Seca, která je rodištěm odrůdy Verdejo. Od roku 2002 vytváří místní etalon odrůdy. Z keřů vysázených před více než 30 lety dělají „základní“ víno s názvem Naia, a z více než 100letých (prefyloxerových) keřů vlajkovku Naiades. Právě ta byla důvodem, proč jsem se o toto vinařství začal zajímat více. Na Galadegustaci Foltýn Wine se pro mě ve velké konkurenci stala nejzajímavějším a nejpřekvapivějším vínem.
Oblast Rueda je z pohledu vín hodně zajímavá. Mísí se tu kontinentální a středozemní vlivy a (nejen) díky nadmořské výšce 700 až 800 merů je tu velký sezónní výkyv teplot (až 50 °C). Když k tomu připočteme velmi nízké srážky, je to pro keře skoro na hranici přežití a pro vinaře naopak výzva ve vyváženosti kyselin a obsahu alkoholu.
Soudě podle kvalit a projevu výsledných vín je třeba říct, že vinař musí být skutečný mistr. O vínech vám povím trochu víc, ale už dopředu říkám: „Žádné povídání vám nenahradí vlastní zkušenost“. Tato dvě vína (foto 1) vyžadují své, a myslím, že zkušenost je u nich nepřenositelná.
Bodegas Naia, Naia, D. O., 2016 (foto 2)Hrozny na toto víno pocházejí z více než 40letých keřů odrůdy Verdejo z vesnice La Seca (místní Grand Cru oblast) v regionu Rueda. Podloží je hlinito-písčité s horní vrstvou z hlíny a vápence. Víno kvasilo částečně v nerezovém tanku (85 %) a částečně v 10 hl francouzských dubových sudech, následně strávilo 4 měsíce na jemných kalech.
Vůně je středně intenzívní, plnější, přirozená a vyvážená, minerálně-ovocná (limeta, meruňka, zralé kiwi), s citelnými florálními tóny (citronová tráva, listy). Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a přes své mládí vyvážené, má střední až plnější tělo a delší až dlouhou perzistenci. Krásně udělané Verdejo, které potřebuje rok až dva, aby ukázalo, co vše se v něm nachází.
Bodegas Naia, Naiades, D. O., 2011 (foto 3a)Klíčovou roli pro kvalitu tohoto vína hrají dva aspekty: více než 100leté prefyloxerové keře a nevšední kombinace podloží od pískovcových přes žulové po břidlicové. Hrozny jsou následně odstopkovány, macerovány za studena a lehce lisovány. Poté kvasí a 8 měsíců zrají na kalech ve francouzských barikových sudech. Pravidelná batonáž napomáhá vytvořit plné, výborně strukturované a chuťově komplexní víno.
Vůně je podmanivě elegantní, plná, intenzívní a vyvážená, minerálně-ovocná (tropické plody – ananas, physalis, jemná citrusová linka), s tóny nedozrálých lískových ořechů, bylinek, vanilky a mléčného karamelu. Chuť dokonale navazuje, jen podíl citrusů a slanost jsou ještě vyšší. Víno má pevnou a přesnou strukturu, krémový projev a jemnou texturu, je úžasně šťavnaté a harmonické, se středním až plnějším tělem a dlouhou perzistencí. Vynikající (barikové a ne úplně typické) Verdejo s větším potenciálem zrání. Budu se těšit za 3 až 5 let.
Ať už jste ve svém životě Verdejo pili nebo ne, obě tahle vína rozhodně stojí za vyzkoušení. Naia je klasická a typická. A Naiades? Připomíná mi směsici Verdejo, mladého Rieslingu z Mosely a Sauvignonu Blanc ze Saint-Bris (Chablis) udělané vinařem v Meursault. Neskutečně bláznivé a zároveň přitažlivě zajímavé víno. Doporučuji ochutnat!
Autor článku: PLI