9. května 2018

Petr Kočařík: O tekuté radosti a klobouku

Petr Kočařík je člověkem, který ani nemusí moc mluvit. Proč? Protože jeho vína mluví dost jasně. Přesto je jeho příběh zajímavý. Ráno chodí normálně do práce a „hrozny“ se společně se svou ženou „jen baví“. Což potvrzuje, že udělat kvalitní víno je dost o přístupu. Jeho doménou je Pinot Noir. A co Hibernal, Chardonnay, Šeďák, Tramín, Vavřinec nebo Cabernet?

Petr Kočařík (foto 1) vinaří v Čejkovicích, vlastní necelé 2 ha vinic a říká, že to je už skoro maximum, které zvládne obhospodařit. Na lahve to dělá cca 10.000 kousků ročně, což je „po práci“ docela dost. Na druhou stranu je o jeho vína takový zájem, že by se určitě „uneslo“ i víc. Asi proto se rozhodl ještě vysázet pár hlav dalšího Pinotu Noir. :-)

K vínům přistupuje organicky, ctí zásadu „o vytváření kvality na vinici“. Pracuje se striktními selekcemi, kdy na keři při sklizni zůstává 1,5 až 2 kg bílých hroznů a 1 až 1,2 kg modrých! Jako člen Autentistů ctí i minimální přidávání síry. Moc rád bych ochutnal některá vína z jeho starších ročníků, abych posoudil jejich stabilizaci. Vína z ročníků 2016 až 2012, která jsem mohl ochutnat, byla výborná…

Hibernal, zemské víno, 2015 (foto 2a)
Od vůně výrazné a intenzívní, plnější, minerálně-ovocné (mango, mandarinky, grepy), s jemnou kvasinkovou stopou. Je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté (vysoká kyselinka), harmonické, s dlouhou perzistencí. Moc se mi líbí, znát je i ležení na slupkách.

2 Pinoty, zemské víno, 2015 (foto 2b)
Zajímavé spojení hodně šťavnatého Pinotu Noir z ročníku 2014 a přezrálého Pinotu Gris z ročníku 2015. Od vůně plnější, středně intenzívní, minerálně-ovocné (meruňky, mandarinky), s dotekem sudu a kvasinek. Velmi dobře postavené, vysoká kyselinka, v těle plnější, srovnané, s potenciálem zrání a delší až dlouhou perzistencí.

Pinot Chardonnay, zemské víno, 2014 (foto 3a)
Na toto víno byla použita směs hroznů: cca 3/5 Pinotu Gris a 2/5 Chardonnay, které kvasily společně. Vůně je poměrně intenzívní, středně plná, minerálně-ovocná (meruňky, citrusy), s dotekem sudu a mintu. Chuť navazuje, přidávají se tóny vanilky. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v těle plnější, a má delší až dlouhou perzistenci s citrusově-hořčinkovou dochutí. Zábavné a svěží víno.

Chardonnay, zemské víno, 2015 (foto 3b)
Vůně je plná, poměrně intenzívní a srovnaná, minerálně-ovocná (žluté a tropické plody, citrusy), s výraznějším sudem. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře strukturované, šťavnaté a harmonické, v těle plnější, má jemnou textutru a dlouhou perzistenci. I přes (na můj vkus) aktuálně vyšší sud jej řadím k nejlepším moravským Chardonnay.

Pinot Gris, zemské víno, 2016 (foto 4a)
Od vůně plnější, poměrně intenzívní a srovnané, minerálně–ovocné (do pomerančů), v chuti se přidává citrusová hořčinka. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, má delší až dlouhou perzistenci.

Tramín, zemské víno, 2015 (foto 4b)
Od vůně plnější, intenzívní, minerálně-ovocné (pomeranče, liči, přezrálé meruňky), se sladkým kořením. Velmi dobře postavené, harmonické, v těle plnější, přirozené, suché, jemný tanin (z ležení na slupkách), má příjemnou svěží hořčinku a dlouhou perzistenci. Moc hezké víno, které zrálo částečně v akátových a částečně dubových sudech.

Tramín, zemské víno, 2013 (foto 5a)
Od vůně šťavnaté, výrazně aromatické, intenzívní a plnější, minerálně-ovocné (tropické plody, mandarinky, liči). Víno má pevnou a přesnou strukturu, vysokou kyselinku, je srovnané, v těle plnější, a má delší až dlouhou perzistenci. 14 dní macerace na slupkách v bariku, připomíná Condrieu. Paráda…

Cabernet Sauvignon Rosé, zemské víno, 2016 (foto 5b)
Od nosu svěží, středně intenzívní i plná, minerálně-ovocná (jahody, červené pomeranče). Chuť navazuje, jen jde více do citrusů (včetně hořčinky). Víno je dobře postavené, šťavnaté, s lehkým taninem, srovnané, v dochuti delší s hořčinkovou dochutí. Dobře udělané, stylově mi ale úplně nesedí.

Svatovavřineské, zemské víno, 2015 (foto 6a)
Od vůně šťavnaté, plnější, poměrně intenzívní, minerálně-ovocné (švestky, třešně), jemný sud a tóny čokolády. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka a jemná hořčinka. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a vyvážené, v těle plnější, s delší až dlouhou perzistencí. Jednodušší víno, moc hezky se pije.

Pinot Noir (Verze 1), zemské víno, 2016 (foto 6b)
Pinot Noir 2016 z trati Padělky jsme ochutnali ve dvou verzích. První je lahvovaná o 3 měsíce dříve, má pouhých 15 mg veškeré síry a je určena na rychlejší spotřebu. Vůně je intenzívnější, středně plná, minerálně-ovocná (třešně, švestky). Chuť navazuje. Víno je dobře postavené, šťavnaté a srovnané, má střední tělo (celkově působí docela štíhle), má střední vyzrálé taniny a delší perzistenci.

Pinot Noir (Verze 2), zemské víno, 2016
Druhá verze má 35 mg celkové síry a je na delší trať. Oproti první verzi působí celkově energičtěji, vymakaněji, texturovaněji.

Pinot Noir Magnum, zemské víno, 2015 (foto 7a)
Víno je v lahvi Magnum, vinifikované jako cuvée z trati Padělky a Novosady, zrálo v nových sudech. Vůně je poměrně intenzívní, plnější, elegantní a spojitá, minerálně-ovocná (třešně, citrusová linka), s citelným sudem. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře strukturované, krásně šťavnaté, má střední až plnější tělo, harmonický a plynulý průběh a dlouhou perzistenci. Tohle mě baví moc!

Pinot Noir, zemské víno, 2012 (foto 7b)
Od vůně nazrálé, plnější, střední až intenzívnější, kompotové ovoce (třešně, švestky), tóny čaje a drcených slunečnicových semínek. Chuť navazuje, jde ještě více do čajů. Velmi dobře postavené, svěží, s lehce vysušujícími taniny, až na trochu vystupující alkohol srovnané, se středním až plnějším tělem a delší perzistencí. S těmi vysušujícími taniny mi trochu připomíná PN “Best of” 2012 od Jary Springera a přičítám to vlivu ročníku.

Pinot Noir „Novosady“, zemské víno, 2015 (foto 8a)
Petrova vlajková loď, vyrobená z trojice francouzských klonů Pinotu Noir s označením 777, 828 a 115. Vůně je intenzívní, plnější, vyvážená, elegantní a podmanivá, minerálně-ovocná (třešně, jemná citrusová linka). Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a úžasně harmonické, v těle střední až plnější, má střední vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Smekám…

Cabernet Sauvignon, zemské víno, 2015 (foto 8b)
30 dní na slupkách, 25 mg celkové síry, nové sudy. Vůně je plnější, intenzívnější a vyvážená, primárně ovocná (černý rybíz, plody černého bezu), s jemnou nasládlostí, kořenitostí a citelným sudem. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavenmé, šťavnaté a celkem srovnané, v těle plnější, má vyšší vyzrálé taniny a delší perzistenci. Zajímavé víno, jen v Cabernetu z Moravy nějak nenacházím takové zalíbení jako v těch pinotech…

Závěr

Přehlídka velmi dobrých až vynikajících vína a zároveň názorná ukázka, že když se k umu přidá láska, lze dosáhnout mnohem dál. Všechna vína jsou v našich luzích a hájích nadprůměrná, Hibernal, Chardonnay a oba Tramíny vynikající. A pak je tu Pinot Noir. Baví mě všechny. Aktuálně nejvíc ten z Magnumky 2015, za pár let „Novosady“ 2015. A jak jsem již psal. Moc mě zajímá, jak se budou vyvíjet na lahvi. Ta 2012 není vzhledem k ročníku úplně průkazná. Uvidíme. Dnes je to o radosti. A kloboučku…

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.