Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
9. května 2018
Petr Kočařík je člověkem, který ani nemusí moc mluvit. Proč? Protože jeho vína mluví dost jasně. Přesto je jeho příběh zajímavý. Ráno chodí normálně do práce a „hrozny“ se společně se svou ženou „jen baví“. Což potvrzuje, že udělat kvalitní víno je dost o přístupu. Jeho doménou je Pinot Noir. A co Hibernal, Chardonnay, Šeďák, Tramín, Vavřinec nebo Cabernet?
Petr Kočařík (foto 1) vinaří v Čejkovicích, vlastní necelé 2 ha vinic a říká, že to je už skoro maximum, které zvládne obhospodařit. Na lahve to dělá cca 10.000 kousků ročně, což je „po práci“ docela dost. Na druhou stranu je o jeho vína takový zájem, že by se určitě „uneslo“ i víc. Asi proto se rozhodl ještě vysázet pár hlav dalšího Pinotu Noir. :-)
K vínům přistupuje organicky, ctí zásadu „o vytváření kvality na vinici“. Pracuje se striktními selekcemi, kdy na keři při sklizni zůstává 1,5 až 2 kg bílých hroznů a 1 až 1,2 kg modrých! Jako člen Autentistů ctí i minimální přidávání síry. Moc rád bych ochutnal některá vína z jeho starších ročníků, abych posoudil jejich stabilizaci. Vína z ročníků 2016 až 2012, která jsem mohl ochutnat, byla výborná…
Hibernal, zemské víno, 2015 (foto 2a)Od vůně výrazné a intenzívní, plnější, minerálně-ovocné (mango, mandarinky, grepy), s jemnou kvasinkovou stopou. Je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté (vysoká kyselinka), harmonické, s dlouhou perzistencí. Moc se mi líbí, znát je i ležení na slupkách.
2 Pinoty, zemské víno, 2015 (foto 2b)Zajímavé spojení hodně šťavnatého Pinotu Noir z ročníku 2014 a přezrálého Pinotu Gris z ročníku 2015. Od vůně plnější, středně intenzívní, minerálně-ovocné (meruňky, mandarinky), s dotekem sudu a kvasinek. Velmi dobře postavené, vysoká kyselinka, v těle plnější, srovnané, s potenciálem zrání a delší až dlouhou perzistencí.
Pinot Chardonnay, zemské víno, 2014 (foto 3a)Na toto víno byla použita směs hroznů: cca 3/5 Pinotu Gris a 2/5 Chardonnay, které kvasily společně. Vůně je poměrně intenzívní, středně plná, minerálně-ovocná (meruňky, citrusy), s dotekem sudu a mintu. Chuť navazuje, přidávají se tóny vanilky. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v těle plnější, a má delší až dlouhou perzistenci s citrusově-hořčinkovou dochutí. Zábavné a svěží víno.
Chardonnay, zemské víno, 2015 (foto 3b)Vůně je plná, poměrně intenzívní a srovnaná, minerálně-ovocná (žluté a tropické plody, citrusy), s výraznějším sudem. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře strukturované, šťavnaté a harmonické, v těle plnější, má jemnou textutru a dlouhou perzistenci. I přes (na můj vkus) aktuálně vyšší sud jej řadím k nejlepším moravským Chardonnay.
Pinot Gris, zemské víno, 2016 (foto 4a)Od vůně plnější, poměrně intenzívní a srovnané, minerálně–ovocné (do pomerančů), v chuti se přidává citrusová hořčinka. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a vyvážené, má delší až dlouhou perzistenci.
Tramín, zemské víno, 2015 (foto 4b)Od vůně plnější, intenzívní, minerálně-ovocné (pomeranče, liči, přezrálé meruňky), se sladkým kořením. Velmi dobře postavené, harmonické, v těle plnější, přirozené, suché, jemný tanin (z ležení na slupkách), má příjemnou svěží hořčinku a dlouhou perzistenci. Moc hezké víno, které zrálo částečně v akátových a částečně dubových sudech.
Tramín, zemské víno, 2013 (foto 5a)Od vůně šťavnaté, výrazně aromatické, intenzívní a plnější, minerálně-ovocné (tropické plody, mandarinky, liči). Víno má pevnou a přesnou strukturu, vysokou kyselinku, je srovnané, v těle plnější, a má delší až dlouhou perzistenci. 14 dní macerace na slupkách v bariku, připomíná Condrieu. Paráda…
Cabernet Sauvignon Rosé, zemské víno, 2016 (foto 5b)Od nosu svěží, středně intenzívní i plná, minerálně-ovocná (jahody, červené pomeranče). Chuť navazuje, jen jde více do citrusů (včetně hořčinky). Víno je dobře postavené, šťavnaté, s lehkým taninem, srovnané, v dochuti delší s hořčinkovou dochutí. Dobře udělané, stylově mi ale úplně nesedí.
Svatovavřineské, zemské víno, 2015 (foto 6a)Od vůně šťavnaté, plnější, poměrně intenzívní, minerálně-ovocné (švestky, třešně), jemný sud a tóny čokolády. Chuť navazuje, přidává se citrusová linka a jemná hořčinka. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a vyvážené, v těle plnější, s delší až dlouhou perzistencí. Jednodušší víno, moc hezky se pije.
Pinot Noir (Verze 1), zemské víno, 2016 (foto 6b)Pinot Noir 2016 z trati Padělky jsme ochutnali ve dvou verzích. První je lahvovaná o 3 měsíce dříve, má pouhých 15 mg veškeré síry a je určena na rychlejší spotřebu. Vůně je intenzívnější, středně plná, minerálně-ovocná (třešně, švestky). Chuť navazuje. Víno je dobře postavené, šťavnaté a srovnané, má střední tělo (celkově působí docela štíhle), má střední vyzrálé taniny a delší perzistenci.
Pinot Noir (Verze 2), zemské víno, 2016Druhá verze má 35 mg celkové síry a je na delší trať. Oproti první verzi působí celkově energičtěji, vymakaněji, texturovaněji.
Pinot Noir Magnum, zemské víno, 2015 (foto 7a)Víno je v lahvi Magnum, vinifikované jako cuvée z trati Padělky a Novosady, zrálo v nových sudech. Vůně je poměrně intenzívní, plnější, elegantní a spojitá, minerálně-ovocná (třešně, citrusová linka), s citelným sudem. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře strukturované, krásně šťavnaté, má střední až plnější tělo, harmonický a plynulý průběh a dlouhou perzistenci. Tohle mě baví moc!
Pinot Noir, zemské víno, 2012 (foto 7b)Od vůně nazrálé, plnější, střední až intenzívnější, kompotové ovoce (třešně, švestky), tóny čaje a drcených slunečnicových semínek. Chuť navazuje, jde ještě více do čajů. Velmi dobře postavené, svěží, s lehce vysušujícími taniny, až na trochu vystupující alkohol srovnané, se středním až plnějším tělem a delší perzistencí. S těmi vysušujícími taniny mi trochu připomíná PN “Best of” 2012 od Jary Springera a přičítám to vlivu ročníku.
Pinot Noir „Novosady“, zemské víno, 2015 (foto 8a)Petrova vlajková loď, vyrobená z trojice francouzských klonů Pinotu Noir s označením 777, 828 a 115. Vůně je intenzívní, plnější, vyvážená, elegantní a podmanivá, minerálně-ovocná (třešně, jemná citrusová linka). Chuť dokonale navazuje. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a úžasně harmonické, v těle střední až plnější, má střední vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Smekám…
Cabernet Sauvignon, zemské víno, 2015 (foto 8b)30 dní na slupkách, 25 mg celkové síry, nové sudy. Vůně je plnější, intenzívnější a vyvážená, primárně ovocná (černý rybíz, plody černého bezu), s jemnou nasládlostí, kořenitostí a citelným sudem. Chuť navazuje. Víno je velmi dobře postavenmé, šťavnaté a celkem srovnané, v těle plnější, má vyšší vyzrálé taniny a delší perzistenci. Zajímavé víno, jen v Cabernetu z Moravy nějak nenacházím takové zalíbení jako v těch pinotech…
Přehlídka velmi dobrých až vynikajících vína a zároveň názorná ukázka, že když se k umu přidá láska, lze dosáhnout mnohem dál. Všechna vína jsou v našich luzích a hájích nadprůměrná, Hibernal, Chardonnay a oba Tramíny vynikající. A pak je tu Pinot Noir. Baví mě všechny. Aktuálně nejvíc ten z Magnumky 2015, za pár let „Novosady“ 2015. A jak jsem již psal. Moc mě zajímá, jak se budou vyvíjet na lahvi. Ta 2012 není vzhledem k ročníku úplně průkazná. Uvidíme. Dnes je to o radosti. A kloboučku…
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.