Vánoční tipy vineval

Je tu (skoro) konec roku. Čas bilancování a přerodu. Čas, kdy se zastavujeme, setkáváme v rodinném kruhu nebo s blízkými přáteli a na chvíli vypínáme. K tomuto času patří také spousta tradičních lahůdek. A právě k nim vám přináším tipy na vína, která vaše oblíbená jídla doprovodí. Nezapomněl jsem ani na Silvestrovský přípitek... Mějte krásné svátky!

Weingut Direder, Roter Veltliner „Mordthal“, 2016

Wagram, Rakousko

Popis vína: Vůně je poměrně intenzívní, plnější, vyvážená a podmanivá, minerálně-ovocná (citrusy, meruňky, bílý meloun), s lehkou nasládlostí a tóny bílých květů. Chuť na vůni dokonale navazuje, přidává se zvláštní jemný voskový tón a dotek medu. Víno je velmi dobře postavené, krásně šťavnaté a harmonické, s jemnou citrusovou hořčinkou vyváženou medovou linkou, v těle plnější, má delší až dlouhou perzistenci.

Příprava: V podstatě není potřeba, hodinka na lahvi mu prospěje k lepší homogenizaci.

Teplota: 10 až 12 °C
Sklo: Riesling (foto 1)
Gastronomie: Pstruh (nebo jiná sladkovodní ryba napřírodno) na másle s citrónem, vařené brambory.


Přihlašte se a čtěte celý článek.