Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
25. dubna 2017
V pátek 21. dubna proběhla ve stylovém prostředí pražského Jazz Docku další Galadegustace vín společnosti Foltýn Wine. Zajímavý prostor, který příliš nepřeje fotkám :-), vína i lidé se tu ale cítí báječně. Za účasti několika představitelů vinařství z různých vinařských zemí bylo možno ochutnat téměř sto vín. A dost z nich ve svých kategoriích určitě stojí za pozornost.
Loňský ročník této Galadegustace probíhal v Kaiserštejnském paláci, kde je určitě více místa, přesto si dovolím tvrdit, že atmosféra Jazz Docku byla taková uvolněnější, rodinnější, bližší. Co ale zůstalo podobné, je přívětivost a otevřenost zástupců vinařství. A z toho mám velkou radost, protože se člověk dozví spoustu detailů z podhoubí vinaření i samotné výroby.
První stolek patřil Prosecco, jemuž příliš neholduji, přesto jsem si dal „na zavínění“ Prosecco „Otreval“ Brut Zero Valdobbiadene DOCG Superiore (foto 1a) od vinařství La Tordera v ročníku 2014, které bylo příjemně nazrálé a hodně mě bavilo. Další lahve už byly z ročníku 2016 a potřebují trochu času, aby se zbavily své syrovosti.
Druhý stolek okupovala vína Weingut Hirsch z rakouského Kamptalu. První vzorek (Hirschvergnügen 2016) mě příliš nepřesvědčil, další dva ale zapadají do mé představy místního terroir a baví mě. A poslední tři vína: Grüner Veltliner „Lamm“ 2015, Riesling „Gaisberg“ 2015 (foto 1b) a Riesling „Heiligenstein“ 2011 snesou nejpřísnější měřítka a mohou být ozdobou každé degustace.
Příjemné překvapení mě čekalo u stolku vinařství Dürnberg z rakouského Weinviertelu. Vápenaté podloží ve Falkensteinu kousek od našich hranic dává některým jejich vínům zajímavý rozměr. Riesling i Chardonnay (na nerezu) v ročníku 2015 se mi opravdu líbily, podobně jako cuvée z 80 % Chardonnay a zbytku Pinot Blanc a Gris s názvem Ortolan 2015, které zrálo rok v malých sudech.
Další stolek a známá tvář Stefana Doktora (foto 2) představujícího vína z vinařství Mumm a Schloss Johannisberg. Vynikající výklad podmínek mikroterroir jednotlivých vinic a podloží, a jejich vliv na projev vín. K tomu parádní Riesling Gelblack trocken 2015, Riesling Rotlack trocken 2015 a Riesling Silberlack GG trocken 2015.
Pátý stolek patřil vinařství Salomon Undhof z rakouského Kremstalu, jehož majitelé založili v roce 1995 také vinařství Salomon Estate ve Finniss River v Jižní Austrálii. Vína představila Fanny Marie Salomon (foto 3) a musím říct, že hlavně australská jednoodrůdová vína udělaná v nerezovém tanku jsou perfektním příkladem odrůdových vín.
Wiengut Weil z Rheinhessenu je pro mě jako velmi dobrá kapela prodávající své desky za lidový peníz. Vinice má zčásti na vápenatých a pískovcových půdách, což přidává jejich vínům punc elegance v této kategorii vín nevídaný.
Další stolek a vpravdě „úchylácké“ vinařství z Hawke’s Bay na Novém Zélandu, které se jmenuje Supernatural. Svá vína představil Gregory Collinge (foto 4) a dělá je… supernaturálně. Zapomeňte na typický Sauvignon Blanc z Marlborough, naboostovaný žlutým a tropickým ovocem se spoustou citrusů. I Supernatural Sauvignon Blanc 2014 a Green Glow Sauvignon Blanc 2014 jsou sauvignony, ale ne tak chuťově extraktivní. Jsou spíše „zelenější“, do zelených papriček jalapeño v chuti i ve vůni. Ikdyž nějaké citrusy se taky najdou. Tohle fakt naní mainstream. Trochu „davově přístupnější“ je Spook Light Pinot Gris 2016, který mě teda dost baví… Jo a všechna vína má pod „crown cups“, tedy korunkovými uzávěry. Jakže se to říká česky? Pivní víčka? A? :-)
Hodně mě zaujal stánek s toskánskými víny Mannuci Droandi. Roberto Giulio Droandi (foto 4) mě dostal svou energií a entuziazmem pro to, co dělá. Debata s ním je tak zábavná, že bych si s ním dokázal povídat celý večer. A navíc má vína, která tomu povídání dávají prostor… Chianti Ceppeto 2014 je pro mě větší klasika než Classico Riserva 2011 s 10 % Merlotu, ale obě jsou krásná a vyvážená. Největší přínos pro mě ale mělo první setkání s odrůdou Foglia Tonda. Víno, kterého Roberto vyrábí pouhých 1500 lahví ročně. Je jedním z 6 producentů, kteří se jím zabývají, a to vážně není moc. Stylově mi připomíná přechod mezi Toskánskem a Piemonte (z větší části Sangiovese, z třetiny Nebbiolo). No, určitě jsem ho nechutnal naposledy, tak si s ním trochu pohraju.
K ochutnání tu byla také vína z Vigneti dei Vulture (hezké Piano del Cero 2012) z regionu Basilicata a Lucarelli (třeba Negroamaro Vigne Vecchie 2012 a Il Bacca Primitovo Old Vine 2013) z Puglie, která jsou objektivně kvalitní, ale která mi stylově nesedí.
A také španělská vinařství Monte La Reina z Toro a pro mě mnohem zajímavější Avantelesca z Ruedy, kde mě zaujalo hlavně Verdejo na bariku s názvem Nailades 2011. Dát si ho se špagetama aglio olio e peperoncino bude super zážitek…
Srovnání Sherry Manzanilla, Fino a Oloroso na závěr doplnilo společně s ochutnávkou extra-panenských olivových olejů z Toskánska a Marche celkový výborný dojem…
Loňská degustace byla mou první rozsáhlejší „výpravou“ do světa Foltýn Wine a uvedla mě v nadšení nad Markovým výběrem vinařství s nadstandardním poměrem kvality a ceny vín. Chci říct, že letošní jarní Galadegustace rozhodně nezaostala a ukázala mi několik vinařství a vín, která mě obohatila, která si užiju a která rád doporučím…
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.