Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
20. března 2017
Inspirován 6000 let starou libanonskou vinařskou tradicí, podpořenou častými cestami do Bordeaux, založil v roce 1930 tehdy 20letý Gaston Hochar Château Musar. Dlouhá léta zkoušení a změn, jejich předávání následující generaci, zavrhování a další vylepšování postupů dovedla Château Musar nejen na vrchol libanonského vinaření, ale k celosvětové známosti.
Château Musar leží nedaleko od Středozemního moře, v severní části údolí Bekaa v nadmořské výšce 1000 metrů a je obklopeno horami pokrytými sněhem. Vinice se rozprostírají na 180 ha půdy (štěrk na vápencovém podloží), průměrné stáří přes 40 let. 300 dní sluneční svitu každý rok, průměrná teplota 25 °C, ochlazující horské větrné proudy a organické vinaření (certifikováno v roce 2006) dávají ideální podmínky pro vznik nadprůměrných vín.
Ta jsou připravována jako cuvée typicky francouzských odrůd Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan a Syrah, jejich poměr se však liší nejen u jednotlivých vín, ale také podle ročníku. Hrozny jsou sbírány ručně, kvasí 6 měsíců v betonových tancích na kvasinkách z vinice, zrají 12 měsíců částečně ve francouzských baricích (minimum nových) a částečně ve větších sudech. Po 3 letech se odrůdy blendují a jsou bez čiření a filtrace s minimem síry nalahvovány. Na trh se dostávají po 5 až 7 letech od sklizně. Potenciál vína Château Musar se prý začíná odhalovat tak po 15 letech.
A přesně tento údaj byl tím hlavním spouštěčem pro degustaci, jejímž záměrem bylo ochutnat vína v nazrálosti 20ti a více let.
Château Musar “Cuvée Rouge” 2003 (foto 2a)Vůně je jemná, středně plná a hodně šťavnatá, ovocná (jahodový a třešňový kompot, jemná citrusová linka), s čajovými tóny, bylinkami, kořením a dotekem sudu. Chuť dokonale navazuje, čajový projev je ale o dost výraznější, přidává se med. Víno je velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté a vyvážené, v těle střední, se středními hladkými taniny a delší perzistencí. Krásné nazrálé víno postavené primárně na odrůdě Cinsault (plus Carignan, CS a Syrah) a jedno z nejlepších vín, která jsem kdy dostal jako “zavíňovací”. :-)
Château Musar 1997 (foto 2b)Příběh nejsmutnější, protože TCA (korková vada). Víno má super grády a vyváženost, ale člověk nenadělá nic…
Château Musar 1996 (foto 3a)Vůně je poměrně intenzívní, středně plná, nazrálá, vyvážená a elegantní, ovocná (citrusy, třešňový kompot) s citelnými čajovými tóny, dotekem mléčného karamelu, mintem a sudem. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je úžasně šťavnaté, chuťově intenzívní a harmonické, má elegantní projev, citelné hladké taniny, střední až plnější tělo a delší až dlouhou perzistenci. Víno postavené na Cabernetu Sauvignon (plus Carignan a Cinsault), má evropský projev a zraje do krásy. Parádní kousek.
Château Musar 1995 (foto 3b)Vůně je plnější, poměrně intenzívní a nazrálá, trocha těkavek, jinak ovocná (kompot z červených plodů, citrusová linka), vanilka, hezký sud, projev je ale oproti předešlému o dost tvrdší. Chuť navazuje, jde vice do švestek. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, až na lehce vyšší alkohol srovnané, má citelné vyzrálé taniny, plnější až plné tělo a delší až dlouhou perzistenci. Velmi podobné předešlému, jen je tvrdší, a hlavně harmonií trochu níž.
Château Musar 1994 (foto 4a)Vůně je plnější, elegantní a poměrně intenzívní, komplexní a vyvážená, minerálně-ovocná (primárně třešňový kompot), s tóny bylinek, čaje a skvěle dávkovaného sudu. Chuť dokonale navazuje, přidávají se tóny medu. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, chuťově výrazné a harmonické, má citelné vyzrálé hladké taniny, plnější až plné tělo, a dlouhou perzistenci. Vynikající víno, za mě určitě vítěz degustace. Super elegance a textura. Výnosnost pouhých 35 hl/ha je nižší než u většiny špičkových Bordeaux.
Château Musar 1991 (foto 4b)Vůně je hodně nazrálá, lehce naoxidovaná, plnější a poměrně intenzívní směsice vlašských ořechů, bylinek, medu a tureckého medu. Chuť navazuje, přidává se marmeláda z červeného a bílého rybízu. Víno má stále pevnou a přesnou strukturu, je hodně šťavnaté a srovnané, má jemné hladké taniny, střední tělo a delší až dlouhou perzistenci. Je určitě za vrcholem (horší ročník), ale pořád výborně drží a baví. Láhev ve dvou bych si rád užil. A i ten pohled na jeho barvu je krásný (foto 5).
Château Musar je vynikající víno hodné pozornosti každého milovníka vína. Určitě můžu potvrdit to, co se říká; tedy že jeho potenciál se začíná projevovat až po 15 či více letech. Jasně, shánět tato vína na aukcích je na delší dobu a taky jejich cena dost narůstá. Ročník 2001 jsem ale na webu jednoho dovozce (v Praze) našel za 800 Kč. A to je cena, která tomuto vínu hodně sluší.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.