Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
25. ledna 2017
Drtivá většina vín se vypije podstatně dříve, než vůbec dojdou k maturitě. Ochutnat Gevrey-Chambertin po šesti letech už ale přináší zajímavé informace. Zvlášť je-li od výborného vinařství a ve skvělém ročníku. Přidá-li se možnost srovnání s další lahví stejného vína ve špičkovém ročníku o pět let starším, nastává čas zkoušení. A v tomto případě i oslavy…
Domaine Trapet Pere et Fils je historicky významných vlastníkem vynikajících poloh v Gevrey-Chambertin včetně tří Grand Cru: Chambertin, Latricières-Chambertin a Chapelle-Chambertin, a 1er cru vinic Petite Chapelle a Clos Prieur s nejstaršími keři vinařství. V minulosti (od roku 1870) prodávali vypěstované hrozny negociantům (např. Maison Leroy či Maison Joseph Drouhin) a vína pod svou značkou začali lahvovat až v roce 1960.
Vinařství pracuje na 12 ha vinic podle biodynamických principů. Od roku 1998 vlastní certifikaci Biodivin a od roku 2005 “nejpřísnější“ Demeter. Obě vína, která jsem měl možnost ochutnat, tedy pocházejí z “ posvěcené doby biodynamické”. A navíc z ročníků, o nichž se hovoří jako o těch absolutně top. 2010 a 2005.
Ročník 2010Tento ročník přinesl (na rozdíl od hodně teplé 2009) návrat vyšších kyselin. Majitel Romanée Conti, Aubert de Villaine, o něm řekl, že dal mnohem více vyniknout jednotlivým terroir než právě zmíněná 2009. Vína, a převážně ta z Côte de Nuits, jsou charakterizována elegancí, aromatickou bohatostí, příkladnou harmonií, pevnými sametovými taniny a dlouhou perzistencí. Zmínit je třeba i větší potenciál ke zrání. Poněkud horší to ale bylo z hlediska úrody, která byla v důsledku chladnějšího náběhu jara o cca 25 % nižší než v roce 2009 a o třetinu nižší než průměr.
Ročník 2005O ročníku 2005 se mluví jen v superlativech. Prostě jako o hodně výjimečném ročníku, v němž se dala vyrobit vína hraničící s dokonalostí nebo rovnou taková, která slovo dokonalost definují. Špičková vyzrálost, bohatá ovocnost, vyváženost, precizní struktura, vrstevnatost a dlouhá persistence. Pinot Noir ve své nejlepší podobě. Vína mají dost prodloužený potenciál vyzrávání (což může být pro některé i nevýhodou) a o tom, jak se jejich delikátnost projeví za 10, 20 nebo 30 let, se vedou poměrně vášnivé debaty.
Domaine Trapet Père & Fils, Gevrey-Chambertin, AOC, 2010 (foto 2)Vůně je plnější, spojitá, intenzívní a podmanivá, minerálně-ovocná (třešně, jahody, výrazná citrusová linka), s tóny mintu a ušlechtilého dřeva. Chuť dokonale navazuje, přidává se peckovina. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, elegantní, s maličko ostřejšími rysy, v těle plnější, s výraznými vyzrálými ovocnými taniny, dlouhou perzistencí a potenciálem zrání. Krásné víno s výraznou mineralitou, při správné přípravě se dá užít už dnes, ale pár let vyzrávání navíc z něj udělá ještě zábavnější krásku.
Domaine Trapet Père & Fils, Gevrey-Chambertin, AOC, 2005 (foto 3)Ve vůni plnější, elegantní, homogenní a intenzívní, lehce nazrálé, komplexní, minerálně-ovocné (třešně, jemná citrusová linka), s tóny čaje, bylin a dotekem sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, harmonické a chuťově bohaté, v těle plnější, má elegantní projev, citelné hladké ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Geniální provázanost všech složek vůní a chutí, vše dokonale vybalancované, mineralita není na první dojem tak výrazná jako u 2010 a vše působí tak nějak přirozeně kompaktně. Báječné víno na vrcholu sil, na němž ještě s přehledem pár zim vydrží.
Porovnávat projevy stejného vína ve dvou skvělých ročnících je něco, co se nikdy neomrzí. A obzvlášť tehdy, pochází-li vína z Burgundska a už to nejsou kojenci. Rád bych se podělil o ten pocit, který u mě navozuje totální provázanost chutí a vůní, jež se společně s vyzrálostí objevuje u vín v jejich vrcholné formě. O to něco, co odlišuje sportovce na vrcholu od toho, kterému (k jeho vrcholu) ještě stále něco málo schází. Jenže na to člověk asi musí přijít sám. Některé věci jsou prostě nepřenositelné.
Autor článku: PLI