Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
17. ledna 2017
Když před lety otevřel kamarád doma lahve La Digoine a Les Montots 2002 od Auberta de Villiane, volal, že se to nedá pít. Prý je to kyselé, tanické a sevřené. Řekl jsem mu, ať nechá láhve otevřené přes noc a ochutná je druhý den. Už se k tomu nedostal. Večer šel s ženou do kina a tchýně, která jim hlídala děti, si myslela, že jí je nechal na dopití…
Aubert de Villaine je spoluvlastníkem nejznámějšího vinařství v Burgundsku, Domaine de la Romanée Conti, které vyrábí nejdražší suchá vína na světě. Společně se svou americkou ženou Pamelou (odtud iniciály A & P) zakoupil v 70. letech 20. století pozemky v Bouzeronu. Přestože jsou výborně situované (mezi Chassagne-Montrachet, Santenay, Rully a Mercurey), mají teplejší mikroklima (výhodné pro lepší dozrávání hroznů) a půdu s vysokým obsahem vápence, byly začátky dost těžké. Vinice se totiž nacházely v dezolátním stavu.
Aubert, proslulý svou vůlí, ale všech 23,5 ha vinic, dávajících velmi kvalitní vína, dokonale zušlechtil. A vinice mu na oplátku daly to, co si přál nejvíc: klid a minimální zahraniční reputaci.
Svá vína pěstuje v souladu s přírodou, certifikát organického vinařství vlastní od roku 1986. Má k vinaření tradicionalistický přístup, respektuje půdu, terroir i keře. Manuálně sbírá pouze dokonale zralé hrozny, dělá striktní selekce. Vína nechává zrát částečně v nerezových tancích a částečně v dubových sudech tak, aby získal maximální výrazové spojení ovocnosti, svěžesti a minerality.
Pěstuje tři odrůdy: většina je Aligoté, limitovaně pak Chardonnay a Pinot Noir (pouze 15 % vinic). Všechny odrůdy zpracovává s o 20 % nižší výtěžností (u Pinotu Noir cca 35 hl/ha), než udává apelační zákon.
Aubert de Villaine vyrábí z Pinotu Noir celkem čtyři vína:
Dvě z nich, z ročníku 2002, jsem měl možnost ochutnat...
Musím říct, že v rámci své kategorie jsou obě vína dost nadstandardní a neskutečně mě baví jejich profily a rozdílnosti. Svou feminností a maskulinností připomínají modely z mnohem známějších oblastí: Volnay a Pommard.
Máte-li možnost je ochutnat, určitě doporučuji. Je ale třeba pamatovat na to, že vína vyžadují podstatně delší čas na zrání, než je jinak u těchto apelací běžné (15 let je tak akorát), a taky delší přípravu před degustací (6 až 10 hodin v lahvi, nepřelívat do karafy!). A bacha na tchýně... ;-)
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.