17. ledna 2017

Dvakrát Pinot Noir 2002 od Villaine, prosím…

Když před lety otevřel kamarád doma lahve La Digoine a Les Montots 2002 od Auberta de Villiane, volal, že se to nedá pít. Prý je to kyselé, tanické a sevřené. Řekl jsem mu, ať nechá láhve otevřené přes noc a ochutná je druhý den. Už se k tomu nedostal. Večer šel s ženou do kina a tchýně, která jim hlídala děti, si myslela, že jí je nechal na dopití…

A. & P. Villaine

Aubert de Villaine je spoluvlastníkem nejznámějšího vinařství v Burgundsku, Domaine de la Romanée Conti, které vyrábí nejdražší suchá vína na světě. Společně se svou americkou ženou Pamelou (odtud iniciály A & P) zakoupil v 70. letech 20. století pozemky v Bouzeronu. Přestože jsou výborně situované (mezi Chassagne-Montrachet, Santenay, Rully a Mercurey), mají teplejší mikroklima (výhodné pro lepší dozrávání hroznů) a půdu s vysokým obsahem vápence, byly začátky dost těžké. Vinice se totiž nacházely v dezolátním stavu.

Aubert, proslulý svou vůlí, ale všech 23,5 ha vinic, dávajících velmi kvalitní vína, dokonale zušlechtil. A vinice mu na oplátku daly to, co si přál nejvíc: klid a minimální zahraniční reputaci.

Svá vína pěstuje v souladu s přírodou, certifikát organického vinařství vlastní od roku 1986. Má k vinaření tradicionalistický přístup, respektuje půdu, terroir i keře. Manuálně sbírá pouze dokonale zralé hrozny, dělá striktní selekce. Vína nechává zrát částečně v nerezových tancích a částečně v dubových sudech tak, aby získal maximální výrazové spojení ovocnosti, svěžesti a minerality.

Pěstuje tři odrůdy: většina je Aligoté, limitovaně pak Chardonnay a Pinot Noir (pouze 15 % vinic). Všechny odrůdy zpracovává s o 20 % nižší výtěžností (u Pinotu Noir cca 35 hl/ha), než udává apelační zákon.

Pinot Noir

Aubert de Villaine vyrábí z Pinotu Noir celkem čtyři vína:

  • Bourgogne Côte Chalonnaise AOC „La Fortune“
  • Bourgogne Côte Chalonnaise AOC „La Digoine“
  • Mercurey AOC „Les Montots“
  • Santenay 1er Cru „Passetemps“

Dvě z nich, z ročníku 2002, jsem měl možnost ochutnat...

A. & P. Villaine, Bourgogne Côte Chalonnaise AOC „La Digoine“, 2002
Vůně je nazrálá, intenzívní, plnější, komplexní a vyvážená, minerálně-ovocná (třešně, jahody, jemná citrusová linka), s čajovými tóny a dotekem sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno je delikátní, velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v těle střední až plnější, s citelnými vyzrálými ovocnými taniny, jemným, feminním projevem a dlouhou perzistencí. Je na vrcholu a lepší už nebude, pár let si ale své vlastnosti ještě podrží. Krásné víno, na Chalonnaise vysoce nadstandardní nejen kvalitou, ale také zajímavostí.

A. & P. Villaine, Mercurey AOC „Les Montots“, 2002
Ve vůni poměrně intenzívní, nazrálé, komplexní, plnější a doslova “svalnaté”, minerálně-ovocné (třešně, višně, peckovina, citrusová linka), s tóny podhoubí a dotekem sudu. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, harmonické a poměrně plné, striktnější a přímější než předešlé, maskulinní, s výraznými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Parádní kousek, který ještě nedosáhl svého vrcholu a vyplatí se nechat jej zrát.

Závěr

Musím říct, že v rámci své kategorie jsou obě vína dost nadstandardní a neskutečně mě baví jejich profily a rozdílnosti. Svou feminností a maskulinností připomínají modely z mnohem známějších oblastí: Volnay a Pommard.

Máte-li možnost je ochutnat, určitě doporučuji. Je ale třeba pamatovat na to, že vína vyžadují podstatně delší čas na zrání, než je jinak u těchto apelací běžné (15 let je tak akorát), a taky delší přípravu před degustací (6 až 10 hodin v lahvi, nepřelívat do karafy!). A bacha na tchýně... ;-)

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.