Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
26. srpna 2016
Relativně před nedávnem, na jaře letošního roku, otevřela zvenčí nenápadná restaurace Portfolio. Nachází se v budově Lannova paláce, pár kroků od Masarykova nádraží. Svou polohou je spíše na okraji centra Prahy, kuchyně ale nasadila hned po otevření laťku hodně vysoko. A jak by ne, když část personálu přešla z prestižní restaurace Bellevue.
Interiér je zařízen vkusně a střídmě, s mnoha prvky moderního designu navozujících velmi příjemnou atmosféru. Samotné vnitřní uspořádání restaurace je poměrně členité, v několika místnostech, přičemž každá má trochu jiný charakter a především rozdílnou úroveň denního světla.
V hlavní části restaurace je možno z oken pozorovat čilý ruch v ulici Hybernská, naopak v další části restaurace je klidněji, více intimního osvětlení a klidu. V suterénu se nachází tři salónky různých velikostí pro privátní akce či jako dodatečná kapacita restaurace. Při plném obsazení se obsluha hodně naběhá. :-)
Obsluha je milá, usměvavá a vstřícná, což je na této úrovni restaurace standardem.
Jídelní lístek obsahuje 6 předkrmů, 5 hlavních jídel, 4 dezerty a výběr zmrzlin/sorbetů a sýrů. Některé položky se mění dle sezóny. Vzhledem k častým návštěvám jsme prochutnali prakticky celé menu.
Z předkrmů jsou skvělé „Hříbky, lišky, pošírované vejce, topinambur a fontina sýr“, ke kterému se obzvláště hodí kulaté burgundské chardonnay. V hlavních chodech exceluje „Mořský ďas, černý kuskus, zelenina, humří bisque“. Zde velmi dobře poslouží také bílé burgundské či jiné minerální víno s dostatečnou strukturou, která unese skvěle zvládnutý humří bisque.
Co nás z hlavních chodů nadchlo nejvíce, byl „Srnčí filet, pečená zelenina, celerové pyré, omáčka s višněmi Amarena“. Takto dobrou a výtečně připravenou zvěřinu jsem snad u nás ještě nejedl. Zkoušeli jsme různé kombinace vín, osvědčily se třeba červené burgundské, italské Chianti či Hermitage rouge. Zvláště višně dodávají celému pokrmu šmrnc a energii.
Z dezertů pak doporučuji vždy perfektní a osvěžující sorbety.
Obrovský rozsah špičkových vín. Na vinném lístku se neustále pracuje, potřeba je doplnit zejména nabídku Burgundska a Rhôny. Naopak velmi slušný je výběr z oblasti Bordeaux.
Celkově se Portfolio již krátce po svém startu zařadilo mezi skvělé „fine dining“ restaurace a pokud nasazenou kvalitu udrží či ještě pozvednou, máme se na co těšit. Jen tak dále a více podobných podniků, které pomohou zvednout celkovou úroveň nabídky restaurací v Praze.
Obědové menu:Polévka dne: 85 KčPředkrmy: 165 až 245 KčHlavní chody: 225 až 495 KčDezerty: 120 až 160 Kč
Menu:Degustační menu: 1290 KčPředkrmy: 155 až 295 KčHlavní chody: 385 až 575 KčDezerty: 120 až 245 Kč
Vína po lahvi:Kambrium 2013 Dobrá Vinice: 550 KčChampagne Jacquesson No. 736: 2350 KčRiesling 2013 Federspiel Weingut Knoll: 890 KčChablis Domaine 2013 William Févre: 990 KčMersault 2013 Les Grands Charrons Michel Bouzereau: 1990 KčPinot Noir 2013 Ben´s Reserve Stapleton & Springer: 870 KčBarbera d´Alba 2013 Brico del Cuculo Castello di Verduno: 950 KčBarolo 2009 Tartufaia Giulia Negri: 1890 KčRioja 2011 Reserva Marques de Riscal: 950 KčTignanello 2009 Antinori: 3490 KčChateau Croix Mouton 2010: 790 KčChateau Rauzan-Ségla 2003 2ème Grand Cru Classé: 4090 KčChateau Mouton Rothschild 1970 1er Grand Cru Classé: 18890 Kč
Hodnocení: **** (ze 4 možných)
Další informace: www.portfolio-restaurant.cz
Autor článku: JFK
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.