10. srpna 2016

Alsaské rieslingy až do nejvyšších pater

Milovníci ryzlinku debatujíce o své nejoblíbenější odrůdě si dost často představují styl vín z Mosely nebo Rheingau. U těch alsaských mluvívají spíš o „nižší“ kyselince nebo „objemnějším“ těle. Je to jako se vším… kolik lidí, tolik chutí. Jaké tedy jsou rieslingy od předních alsaských vinařství? Možná si uděláte představu z pár exemplářů, které jsem nedávno ochutnal.

Alsasko se nachází v severovýchodním cípu Francie (zhruba mezi Štrasburkem a Mulhouse) a je ze západu lemováno pohořím Vogézy, které vytváří ochranu a zajišťuje teplé klima s minimem srážek. Právě proto zde réva vyzrává velmi dobře, což se projevuje vysokou cukernatostí hroznů (potažmo vyšším alkoholem ve vínech) a nezřídka nižší kyselinkou, než na jakou jsme zvyklí u vín německých.

Podloží vinic je hodně rozmanité. Od písků a křemičitých spraší, přes vápenec, jíl a žulu, až po čedičové vulkanické horniny. Společně s umístěním vinic (od severu k jihu různý vliv Vogéz), specifičností jednotlivých terroir (kromě odrůdových AOC vín a Crémant d’Alsace je zde 51! Grand Cru poloh), a přístupem vinařů vytváří téměř nekonečné možnosti stylů a profilů vín.

Mezi místní specifické odrůdy patří kromě bílých (Riesling, Gewürtztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat, Sylvaner a poskrovnu též Auxerrois a Chasselas) také jedna modrá: Pinot Noir. Tentokrát jsem se ale zaměřil výhradně na Riesling.

Možná největší slabinou apelačního zákona v Alsasku je to, že konzument vlastně netuší, jak suché/sladké víno vlastně kupuje. Jisté je to jen u (vždy sladších) kategorií Vendange Tardive (pozdní sběr), kde musí být (u Rieslingu) při sběru minimální cukernatost hroznů 220 g/l a SGN (Sélection de Grains Noble), s pro Riesling minimální cukernatostí při sběru 256 g/l, přičemž hrozny jsou povětšinou alespoň částečně zasaženy ušlechtilou plísní Botrytis. U vín v kategoriích AOC a Grand Cru (GC) je někdy na kontraetiketě označena „sladkost“ vína na stupnici od 1 do 10, ale tato informace je přesná a spolehlivá podobně jako termín zavedení Protikuřáckého zákona v ČR.

Do degustace alsaských Rieslingů jsem vybral docela silné kalibry. Zvučná jména, špičková Grand Cru i zajímavé ročníky…

Meyer-Fonné, Riesling „Reserve“, AOC, 2014 (foto 1a)
„Základní“ Riesling mladého vinaře Félixe Meyera, který vlastní vinice s obrovským potenciálem, je od vůně poměrně intenzívní, šťavnatý a minerálně-ovocný (citrusy, žluté plody, jablka), v chuti plnější než ve vůni, suchý, dobře postavený, s plnějším tělem a delší perzistencí. Koupit jej můžete za 385 Kč u Premier Wines.

Zind-Humbrecht, Riesling „Terroir“, AOC, 2010 (foto 1b)
Vynikající vinařství Zind-Humbrecht je známé koncentrovanými ryzlinky (díky nižším hektarovým výnosům) a už tento „základní“ teroirový je potěšením. Šťavnatý, elegantní, výrazně minerální a ovocný (meruňky, broskve, jemná peckovina, tropické plody), suchý, dobře strukturovaný a vyvážený, plnější v těle, s dlouhou perzistencí. K mání je u Premier Wines v ročníku 2013 za 525 Kč, což je celkem smysluplná cena.

Valentin Zusslin, Riesling „Pfingstberg“, GC, 2008 (foto 2a)
Menší rodinné vinařství bylo založeno v roce 1691 a od roku 1997 pracuje plně biodynamicky (certifikát Demeter). Tento ryzlink pochází z jejich nejlepší Grand Cru polohy Pfingstberg. V ročníku 2008 je víno ve vůni plnější a středně intenzívní, minerálně-ovocné (citrusy, pomeranče, broskve, tropické plody), s tóny petroleje a sudu. Má pevnou a přesnou strukturu, harmonii, plné tělo a doslova extraktivné projev doznívající v dlouhém závěru. Polosuché a zábavné.

Valentin Zusslin, Riesling „Pfingstberg“, GC, 2005 (foto 2b)
Chuťově velmi podobné předchozímu, ale nazrálejší, velmi plné (dáno teplým ročníkem), polosuché (trochu sladší než 2008), s náznakem medu a mléčného karamelu. Obě vína jsou parádní a výborně se hodí jako gastronomický průvodce k rybě.

Léon Beyer, Riesling „Les Escaillers“, GC, 2007 (foto 3a)
Špičkové rodinné vinařství; hrozny pěstují již od roku 1580. Mé velmi oblíbené vinařství, které dělá geniální suchá AOC (za velmi dostupné ceny) a Grand Cru (na etiketách to neuvádějí) vína, která se prodávají v předních světových restauracích. Les Escaillers ve vynikajícím ročníku 2007 je úžasně elegantní, suchý, lehce nazrálý a intenzívní, ovocný (mirabelky, ananas, aloe vera, dýňový kompot), s výraznou minerální slaností, citelnou petrolejovostí, náznakem medu, mléčného karamelu a mintu. Má pevnou a přesnou strukturu, plnější až plné tělo, je harmonický a chuťově bohatý, s velmi dlouhou perzistencí. Baví mě moc.

Léon Beyer, Riesling „Comte d’Equisheim“, GC, 2004 (foto 3b)
Nejvyšší řada vín Léona Beyera. Stylově podobné, profilově odlišné od předešlého. Od vůně elegantní, intenzívní, plnější a vyvážené, minerálně-ovocné víno (bílé grepy, bílé tropické plody). Má pevnou a přesnou strukturu, plnější až plné tělo a dlouhou perzistenci. Ročník 2004 byl průměrný, ale toto víno je vynikající. Vína Léona Beyera vozí Advivum.cz.

Domaine Ostertag, Riesling „Muenchberg“, GC, 2008 (foto 4a)
Geniální vinař André Ostertag převzal rodinné vinařství v roce 1985 a rozhodl se jít proti tradicím. Vína školí jen v dubových sudech a dělá malolaktiku i u bílých. Špičková GC poloha Muenchberg je jeho vlajkovkou nejen pro Riesling (ale také Pinot Gris). V ročníku 2008 je víno elegantní, výrazné, intenzívní, plnější až plné, srovnané, ovocné (meruňky, broskve, tropické plody), s minerální slaností, dotekem medu a mléčného karamelu. Má pevnou a přesnou strukturu, je harmonické a v dochuti velmi dlouhé. Krásné víno.

Domaine Ostertag, Riesling „Muenchberg“, GC, 2007 (foto 4b)
Ročník 2007 byl výjimečný a právě toto víno po hodnocení 19,5 body z 20 rychle zmizelo z nabídek světových vinoték. Projevem podobné předešlému, ale ještě komplexnější, pomaleji se otevírá a má zcela jistě větší potenciál zrání. Se stoupající teplotou ve skleničce roste jeho komplexnost a spojitost. Úžasný kousek.

Domaine Weinbach, Cuvée St. Catherine Riesling „Schlossberg“, GC, 2008 (foto 5a)
Další vinařství velkého jména, za kterým stojí ženy, což dává výrazu jejich vín nádech noblesy. Jejich Schlossberg v ročníku 2008 je od prvního přičichnutí plný elegance, pokory a zároveň sebejistoty. Je výrazný, intenzívní a harmonický, suchý, minerálně-ovocný (citrusy, žluté plody), s citelnou minerální slaností. Ve struktuře pevný a přesný, šťavnatý, s plnějším až plným tělem, harmonický, s dlouhou perzistencí. Další styl, který mě totálně dostává. A má ještě dost času na svůj vrchol.

Domaine Schoffit, Clos Saint-Théobald Riesling „Rangen“, GC, 2007 (foto 5b)
Další z mých oblíbenců. Kdyby měli lepší marketing, stála by jejich vína určitě víc. Rangen 2007 je výrazné, velmi plné a intenzívní víno, minerálně-ovocné (mandarinky, pomeranče, grepy), s tóny mléčného karamelu a slaměnek. V chuti se přidává med a žluté plody. Víno je polosuché, vyvážené báječnou kyselinkou, výborně strukturované, harmonické, a má dlouhou perzistenci. Kdo má rád opravdu plná vína, užije si. K mání v Alifea.cz za jedenáct stovek.

Valentin Zusslin, Riesling „Pfingstberg“ VT, GC, 2000 (foto 6a)
První ze sladkých vín je plné, vyvážené a ovocné (meruňky, ananas, mandarinky, bílý grep), s jemnou mineralitou, tóny medu a mléčného karamelu. Výborně postavené, šťavnaté, harmonické a komplexní víno, v těle hodně plné, homogenní, s velmi dlouhou perzistencí. Je na vrcholu, na němž ještě pár let vydrží.

Léon Beyer, Riesling VT, GC, 1994 (foto 6b)
Čistá noblesa a elegance. Víno je plnější, poměrně intenzívní a podmanivé, minerálně-ovocné (bílý grep, ananas, aloe vera), má pevnou a přesnou strukturu, je jemné, vyvážené, harmonické a vůbec působí jako mnohem mladší. Dlouhá perzistence jen umocňuje dojem, který mi kazí jen to, že to byla má poslední lahev.

Závěr

Úžasná přehlídka různých stylů alsaských ryzlinků od top producentů. Baví mě všechny, ale za sebe nejvíce vyzdvihuji vína Léona Beyera, Domaine Weinbach a Domaine Ostertag. A to tu ještě chybějí třeba modely od Domaine Marcel Deiss nebo Domaine Trimbach. Ale o těch zase příště… :-)

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.