Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
15. července 2016
Poslední dobou se ke mně z několika zdrojů donesly pozitivní zmínky o restauraci Fusion sídlící v centru Vrchlabí. Jedná se o koncept kombinující principy japonského minimalizmu s tradičními prvky západní kuchyně. Pod vedením šéfkuchaře Lukáše Čížka používají netradiční způsoby přípravy, velký důraz kladou na kvalitu a čerstvost surovin. Dost na to se přesvědčit osobně.
Restaurace zvenku nepůsobí nijak nápadně, přesto jej určitě nepřehlédnete. Letní zahrádka (foto 1) a květy na parapetech přitahují pozornost kolemjdoucích, stejně jako vkusně zvolený font loga restaurace navozuje pocit pohody a pomalejšího běhu času daného okolní přírodou a vlastně celým působením krkonošské nálady.
Při vstupu do restaurace se k pocitu pohody přidá i nádech luxusu (foto 2) spojeného s domáckou atmosférou (foto 3). Celý prostor je světlý a vzdušný, a zároveň působí neokázale. Vedle hlavní místnosti mají hosté k dispozici ještě menší salónek. Dohromady je zde místo pro cca 55 hostů.
Obsluha je milá, usměvavá a zároveň nevtíravá. Host dostane prostor si vybrat avechvíli, kdy zvedne hlavu, přichází číšník nebo servírka. Oceňuji i přirozenost, sekterou vše probíhá. Ochotně poradí, případně doporučí, nerozhodí je ani žádost oukázku lahví rozlévaných vín.
Zašli jsme sem na polední menu a byli tak nadšení, že jsme se sem museli za dva dny vrátit. :-)
Součástí denního menu je vždy polévka, tři varianty hlavního chodu a dezert (foto 4). Za 150 korun. Hmm, ještě štěstí, že nejsou v Praze. Byl bych tam asi denně azapůl roku byl jak chodící koule. Jídla je totiž tolik, že jsem nebyl schopen jej všechno spořádat.
Při první návštěvě mě hodně oslovila dokonale chuťově vyvážená polévka: Zeleninové cappuccino s pěnou z muškátového květu (foto 5a). Italská rajčatová s parmezánovou pěnou (foto 5b) při další návštěvě pro mě tak dokonalá nebyla, i tak jsem si pochutnal.
Jako hlavní chod jsme poprvé měli Spaghetti carbonara s restovanou vepřovou panenkou (foto 6a). Skvěle vychucené, možná maličko slanější, ale s dokonale šťavnatou panenkou; a Grilovaný vepřový steak se sázeným vejcem, hříbkovou omáčkou a šťouchanými bramborami (foto 6b). Omáčka byla vynikající (mohlo jí být i víc :-), steak na můj vkus vysušenější, než je záhodno.
Podruhé padla volba na Lasagne ala bolognese s ratatouille zeleninou (foto 7a). Chutné a dobře vychucené.
Zaujalo nás také jídlo z lístku: Těstoviny s tygřími krevetami s česnekem, kokosovým mlékem, chilli, sušenými rajčaty a čerstvým špenátem (foto 7b). Tady bohužel přišlo jediné zklamání. Jídlo bylo nedochucené, chuťově doslova plané. Těstoviny za skoro dvě stovky takto prostě vypadat nemůžou a je jedno, jestli si je objednám v poledne (kdy jedou menu a na další „je méně času“) nebovečer.
Z dezertů jsme ochutnali Žemlovku se šlehaným tvarohem (foto 8a) a Mini vdolečky s borůvkovým žahourem a zakysanou smetanou (foto 8b). Obojí chutné v množství více než dostatečném.
V nabídce jsou jak vína po skleničce, tak celé lahve z repertoáru 1er Wines a Vinařství Spielberg. My si dali po skleničce Ryzlink vlašský 2015 z Mikrosu a Svatovavřinecké 2014 od Vinařství Lahofer. Musím říct, že to byla dobrá volba.
Vína po lahvi jsou vybrána podle vinařských regionů, z nichž je každý z těch nejznámějších zastoupen (jedním vínem), takže si může vybrat skoro každý.
Co mě ale zaráží, je volba vinného skla (foto 9), které je tlustostěnné a tak těžké, až si člověk připadá jako v posilovně. Tvarově to na bílé jde, u toho na červené opodstatnění nevidím.
Krásně udělané prostory, příjemné prostředí, sladěné barvy. Líbí se mi tu. Hlavní devízou restaurace je velmi dobrá kuchyně, která společně s cenou menu vytváří destinaci, kam chcete chodit pravidelně. A až opadne zklamání z těch těstovin z těstovin s tygříma krevetama, zajdu sem (někdy večer) na pražmu královskou…
Na polední menu sem rozhodně doporučuji zajít...
Menu: 150 KčPředkrmy: 135 až 165 KčPolévky: 50 KčHlavní jídla: 145 až 265 KčPřílohy: 35 až 45 KčDezerty: 35 až 115 Kč
Vína po skleničce:Moravská: 40 až 50 KčChampagne Louis Roederer Brut, NV (1 dcl): 200 Kč
Vína po lahvi:Vína z Vinařství Spielberg: 320 až 585 KčDeutz, Champagne Brut Classic, NV: 1 550 KčMarkus Molitor, Riesling QbA Klosterberg trocken, 2013: 520 KčMeyer-Fonne, Pinot Blanc Vieilles Vignes, 2013: 450 KčBarone Ricasoli, Chianti, 2013: 460 KčChateau Bonnet, Bordeaux Reserve AOC Rouge, 2008: 520 KčDomaine Prieur-Brunet, Santenay AOC Rouge, 2012: 640 Kč
Hodnocení: *** (ze 4 možných)
Další informace: www.fusion-restaurant.cz
Autor článku: PLI