11. března 2016

Domaine Goisot: Sauvignony ze „Chablis“

Apelace Saint-Bris, oficiálně vzniknuvší v roce 2001, leží cca 15 km západně od Chablis a je domovem odrůd Sauvignon Blanc a Sauvignon Gris. Vína tu dělají burgundským stylem, což Jancis Robinson nazývá jako „zajímavost“; a jedním dechem dodává, že místní Sauvignony jsou spíše obskurní a nedosahují koncentrace těch z Loiry. Hmm, v případě Goisotů nesouhlasím…

Rodina Goisot vinaří už osmou generaci a pozemky má kromě Saint-Bris také v Irancy. Na cca 27 ha pěstují biodynamicky (certifikát Demeter) odrůdy Chardonnay, Aligoté, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris a Pinot Noir.

Veškeré práce na vinicích provádějí ručně, zajímavostí je vyšší hustota výsadby (10.000 hlav/ha) a také výtěžnost 40 až 45 hl/ha. Oproti Chablis je místní klima sušší a teplejší, složení půdy naopak velmi podobné (portlandský a kimeridžský vápec, křída, vápenaté jíly).

Část portfolia přijel na pozvání společnosti AD Vivum, která jejich vína do Prahy dováží, prezentovat aktuálně nejmladší činný enolog z rodiny, Guilhem Goisot (foto 1). Ochutnali jsme osm hodně zajímavých a odlišných vín:

Corps de Garde, Bourgogne Côtes d’Auxerre, AOC rouge, 2013 (foto 2a)
Od vůně šťavnaté, poměrně intenzívní, syrově ovocné (třešně, jemná peckovina), s lehkou mineralitou. Je velmi dobře postavené, čisté a srovnané, v těle středně plné až plnější, s výraznými vyzrálými taniny a delší perzistencí. Velmi hezký, hodně mladý, čistý Pinot Noir, který potřebuje tak pět let na uhlazení.

Les Mazelots, Irancy, AOC, 2013 (foto 2b)
Chuťově i profilově velmi podobné předešlému, působí ale elegantněji a ne tolik „voňavě“. V chuti se přidává zajímavá citrusová linka, jemná kořenitost a dotek vanilky, tělo je plnější, a ikdyž je v průběhu trochu přísnější, baví mě moc. Perzistence je delší až dlouhá. Tak za pět let naplní své jméno (bude z něj Mazel).

Bourgogne Aligoté, AOC, 2014 (foto 3a)
Vůně je jemná, čistá, svěží a srovnaná, minerálně-ovocná (citrusy). Chuť navazuje, přidávají se tóny jablek. Víno je dobře postavené, úžasně šťavnaté, má střední až plnější tělo a delší perzistenci. Parádní čisté Aligoté ukazující, že když dostane dobré podmínky (polohu vinice, podloží), nabízí vína srovnatelná s vilážovými Chardonnay.

Bourgogne Côtes d’Auxerre, AOC, 2014 (foto 3b)
Od vůně šťavnaté, intenzívnější a čisté, minerálně-ovocné (citrusy), s parádně dávkovaným sudem. Chuť navazuje, přidává se citelná slanost. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté, v projevu výrazné, s plnějším tělem, a delší až dlouhou perzistencí. Baví mě i v tomhle mladé stavu, ale za tři roky…

Gueles de Loup, Bourgogne Côtes d’Auxerre, AOC, 2013 (foto 4a)
Od vůně šťavnaté, vyvážené a plnější, minerálně-ovocné (citrusy), s tóny bílých květů a vanilky. Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené, v chuti poměrně výrazné, s plnějším tělem, kompaktním projevem a delší až dlouhou perzistencí. Další hezký kousek. Pochází z portlandského vápence (foto 5a) a působí mohutněji než následující.

Gondonne, Bourgogne Côtes d’Auxerre, AOC, 2013 (foto 4b)
Má chuťově podobný profil jako předešlé, ale je přímější a delikátnější, ne tolik výrazné; elegantnější. Nemá vůni po květech, zato sudu je maličko více. V těle je plnější a srovnané, má delší až dlouhou perzistenci. Byť vinice pro toto a předešlé víno dělí jen prašná cesta, jsou vína odlišná. Pod cestou totiž vede zlom půd. Gondonne roste na kimeridžském vápenci (foto 5b). Úžasná dvojice ke srovnání různých podloží…

Exogyra Virgula, Saint-Bris, AOC, 2014 (foto 6a)
A máme tu Sauvignon Blanc. S typickou aromatikou naroubovanou na burgundský styl, šťavnaté a vyvážené, minerálně-ovocné víno (angrešt, citrusy). Chuť dokonale navazuje. Víno je velmi dobře postavené a srovnané, v těle střední až plnější, s delší perzistencí. Baví mě to spojení typičnosti odrůdy a burgundské minerality. Píšu si na seznam vín, které je třeba zařadit do poznávacích degustací odrůdy Sauvignon Blanc.

Corps de Garde, Saint-Bris, AOC, 2014 (foto 6b)
Od vůně šťavnaté a srovnaná, minerálně-ovocné (více do angreštu než citrusů, s potenciálem projevu tropických plodů), aktuálně působí rustikálněji než předešlé. Chuť navazuje, ale je striktnější. Víno je velmi dobře postavené, v těle plnější, kořenitější, s delší až dlouhou perzistencí. Je z odrůdy Sauvignon Gris, která má kapacitu vyšší kyseliny a proto se vysazuje na teplejší místa. Věřím, že jsme se nepotkali naposledy.

Závěr

Další skvělý vinař v portfoliu AD Vivum, kteří na ně prostě mají nos. Na cokoli tu sáhnete, je parádní představení. A pokud vás netlačí finanční bota, užijete si na jejich degustacích nebo doma s jejich víny slušnou porci zážitků.

Autor článku: PLI

 


vineval - Potvrzení o věku
x

vineval.cz

Pokračováním potvrzuji,
že jsem starší 18 let.