Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
22. února 2016
Pěstování vína mají v krvi už víc než 250 let, vlastní vinařství v regionu Szekszárd ale vybudoval Ferenc Takler až v roce 1987. Cesta ke slávě nebyla snadná, ovšem květy v podobě titulu zemský vinař roku 2004 se staly účinnou motivací. Aktuálně vede Ferenc st. vinařství společně se svými syny Ferencem a Andrásem, jenž jejich vína přijel osobně představit do Prahy.
Vinařský region Szekszárd se nachází cca 150 km jižně od Budapešti a vyznačuje se kontinentálním klimatem, horkými léty, více než 2000 hodinami slunečního svitu a průměrnými srážkami mezi 500 a 600 mm. Společně se sprašovým podložím, červenou hlínou a dalšími minerálními příměsemi ve spodních vrstvách půdy tvoří ideální podmínky pro pěstování místních odrůd Kadarka nebo Kékfrankos (Frankovka), ale také mezinárodních jako Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot či Syrah.
Jsou tu samozřejmě i další odrůdy, např. Pinot Noir, který jsme chutnali jako růžový, a který si vzhledem profilu odrůdy a podmínek umím v červené podobě představit jako zábavný jen stěží. Pěstují tu taky bílé odrůdy Chardonnay a Sauvignon blanc, ale jejich poměr vůči modrým je zanedbatelný.
Taklerovi biodynamicky obhospodařují 69 hektarů vinic, z nichž většina patří mezi nejlepší místní polohy. Pro školení používají 500 litrové sudy z francouzského nebo maďarského dubu, na kterých červená vína stráví 15 až 30 měsíců. Výsledná vína se asi nejlépe dají vystihnout přívlastkem čistá, ovšem rozhodně ne sterilní. Taklerovi dbají na vyváženost a jejich vína jsou ovocně-kořenitá, šťavnatá, s hladkými ovocnými taniny a nechybí jim zvláštní elegance.
Na degustaci ve FLAVOURS wine & deli v Praze nám András Takler (foto 1) představil tato vína:
Pinot Noir Rosé 2015 (foto 2a)Svěží, na nose intenzívní a ovocné víno (zpočátku do jahod, postupně do pomerančů) s citelnou minerální slaností. Je dobře postavené, srovnané a v projevu přímé, má střední tělo, jemnou perličku a delší perzistenci s mírnou hořčinkou v dochuti. Velmi hezké, totálně suché, na českomoravské poměry netypické, rosé, které báječně osvěží v letních měsících.
Kékfrankos Reserve 2013 (foto 2b)Od vůně intenzívní, primárně ovocné víno (třešně, višně, ostružiny), s citelnou kořenitostí a umně dávkovaným sudem. Je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, v těle plnější, s citelnými vyzrálými hladkými taniny a delší perzistencí s citrusovou linkou v dochuti. Parádní čisté víno, které člověka zasáhne i v této hodně syrové podobě.
Bikavér Reserve 2012 (foto 3a)Plnější, primárně ovocné víno (černé třešně, višně, jemná citrusová kůra), citelný sud. Je velmi dobře postavené, šťavnaté, v těle plnější až plné, až na vyšší alkohol srovnané, má citelné vyzrálé taniny a delší perzistenci. Tady je podle mě množství sudu i obsah alkoholu výš, než struktura unese. Snad čas tento poměr usměrní. I tak moc pěkné víno.
Regnum 2011 (foto 3b)Cuvée z 30 % Merlotu, 25 % Cabernetu Sauvignon, 20 % Cabernetu Franc, 15 % Kékfrankos a 10 % Syrahu je komplexní, plné, srovnané a intenzívní, ovocné (černý rybíz, ostružiny, višně, citrusová linka), s dokonale použitým sudem a jemnou mineralitou. Má pevnou a přesnou strukturu (15 % alkoholu hádat nebudete), je šťavnaté, harmonické a v těle plné, má elegantní projev, výrazné vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Velké víno, které potřebuje ještě tak 3 až 5 let zrát.
Cabernet Franc Reserve 2009 (foto 4a)Intenzívní, elegantní a vyvážené víno s úžasnou barvou (foto 4b) a ovocným profilem ostružin a višní, jemnou mineralitou a tóny koření a jehličí. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a harmonické, v těle střední, ale svalnaté, s výraznými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Od prvního přičichnutí až po doznění vína na patře je podmanivě elegantní a baví mě nejvíc z celého večera. V Maďarsku prostě Franky umějí.
Primarius 2012 (foto 5a)Je 100 % Merlot a je to víno, které potřebuje čas. Aktuálně je poměrně zavřené, středně intenzívní, v profilu ovocné (švestky, třešně), s jemnou mineralitou. Je dobře postavené, šťavnaté, má citelné zemitě-ovocné taniny, střední až plnější tělo a delší perzistenci. Zajímavé, velmi dobře udělané víno, z mého pohledu ale Merlot bez podpory (Cabernetu) potřebuje ještě větší strukturu.
Syrah Premium 2012 (foto 5b)Doslova hladká a poměrně plná vůně tmavých plodů (ostružiny, borůvky) s citelným kořením se přenáší i do chuti, obohacená o vanilku. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, v těle plnější, má citelné hladké ovocné taniny, delší perzistenci a větší potenciál zrání. Hezky udělané víno, které, myslím, uchvátí hlavně ženy.
Cabernet Franc Reserve 2007 (foto 6)Poslední víno součástí degustace nebylo, otevřeli jsme jej až následně, protože nás Franc 2009 hodně nadchnul. Od vůně se jedná o plnější, intenzívní a srovnané ovocné víno (ostružiny, moruše), se zajímavou kombinací zelených tónů (nedozrálost?) a rozinek (přezrálost), a také dotekem mintu. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a srovnané, v těle střední až plnější, má výrazné ovocně-zemité taniny a dlouhou perzistenci. Baví mě moc, potřebovalo by ale delší čas na přípravu.
Degustace mi potvrdila, jak dobře si dnes spousta maďarských vinařů vede. Investice, studium i zahraniční stáže jim pomohly nastartovat novou éru vinaření, a již přináší své plody.
Co se týče vín, nejvíce mě bavily oba Cabernety Franc, vlajková loď vinařství Regnum a mladičká a rozverná Kékfrankos 2013. I další vína jsou výborně udělaná, přesto mám k jejich stylům trošku dál. Co chci ale vyzdvihnout, bylo báječné povídání s Andrásem Taklerem. Děkuji.
Autor článku: PLI