12. února 2016

Páteční okénko: Grill House Rohan Boat (Praha)

Grill House Rohan Boat je luxusně zrenovovaná loď „kotvící“ v Praze u Libeňského mostu. Svým klientům nabízí stylové ubytování v komfortně zařízených kajutách, zážitkovou gastronomii, privátní wellness a čtyři paluby pro různé akce. Aby o sobě dali veřejnosti více vědět, nabídli na Slevomatu akci „Gurmánské tygří krevety“, na které mě vytáhl kamarád…

Tato recenze vlastně vůbec nebyla v plánu. Mělo jít „jen“ o zábavné odpoledne s dobrým jídlem. Vše se ale nakonec vyvinulo trochu jinak a já se rozhodl o tom napsat, protože o čem se neví, to se nemění.

Prostředí

Rohan Boat se nachází u Libeňského mostu v Praze. Zvenčí vypadá celkem nenápadně, ale jakmile vejdete, obklopí vás velmi příjemná atmosféra. Na recepci s hezkým lodním motivem kulatých okýnek (foto 1) vás milá slečna uvede po schodech až do restaurace. Všechno je krásně zpracováno, barevně příjemně sladěno (foto 2 a 3), na pozadí hraje hudba. Cítím se tu příjemně a pohled z okna na vltavské vlnky ve mně vyvolává dojem pohybu.

Obsluha

Obsluha je milá a usměvavá. Přesto právě tady nastává kámen úrazu, protože jí naprosto zoufale chybí empatie a hlavně znalosti. Dojem se okamžitě kazí v okamžiku, kdy v prázdné restauraci čekáte, než někdo dorazí. Koukáte k baru, po restauraci, na vyhořelou svíčku, kterou od včerejška nikdo nevyměnil. Objednáte si bílé víno, o kterém obsluha nic neví a přinese vám ukázat lahev, abyste si to přečetli. Lahev je samozřejmě přinesena z poličky v pokojové teplotě. Hmm, tak ji nachladíme…

Za několik minut dorazí „sommeliér“, s úsměvem se zeptá, kdo bude ochutnávat a lahev otevře. Ke korku si nepřičichne, za to jej namotaný na vývrtku strčí do kapsy a nalije víno do skleničky. Korkovou vadu nemá, takže jej akceptuji i při těch cca 18 stupních a nechávám jej dochlazovat u stolu.

Skleničky jsou „normální“ (foto 4), ovšem pro restauraci, kde se prodávají taková vína (viz další odstavec), hodně za standardem. Nemluvě o tom, že když máte ruce od krevet, není v dohledu nikdo, kdo by vám dolil. Když se za barem objeví, musíte mávat.

Víno

Vinný lístek začíná víny po skleničce s popisem Suché z Jižní Afriky, následují vína z moravské produkce velmi dobrých vinařství jako Sonberk, Mikrosvín, Miloš Michlovský, Volařík, Mádl nebo Pavel Springer, a pár menších.

Další položky na lístku vyvolávají dojem, že tady někdo vínu opravdu hodně rozumí. Perfektní výběr vynikajících vín z různých regionů Francie, Itálie, Německa, Rakouska a dvě vína ze Španělska, plus velmi solidní bubliny včetně Champagne.

Výčet vinařských jmen je skvostný. Namátkou: Droin, Jacques Prieur, Dr. Loosen, Donnhoff, Hirtzberger, Alzinger, Chateau de Pibarnon, Trapet, Prieuré Roch, Comtes de Vogue, Yves Cuilleron, Domaine de la Janasse, Domaine de Pegau, kolekce Grand Cru Classé z Bordeaux, Pio Cesare, Bollinger, Egly-Ouriet a další. Prostě výkvět vinařského světa.

My si dali ke krevetám Chardonnay 2011 „Vinum Palaviense“ v pozdním sběru od Vinselektu Michlovský (foto 5). Slušně udělané, lehce na sudu, ke krevetám až na tu vyšší teplotu v pohodě. 610 Kč je celkem darda, ale běžná cena 265 Kč říká, že jsme téměř v "normě běžné české restaurační marže".

Jídlo

Jak jsem již říkal, jednalo se o akci ze Slevomatu s názvem Gurmánské tygří krevety (foto 6), tedy 500 g tygřích krevet pečených na grilu Josper (velikost 16/20) s jemně pikantní omáčkou, pomerančovou kůrou a bylinkami, podávané s toustem. Popravdě, jídlo bylo průměrné. Za dvě stovky na Slevomatu akceptovatelné, kdybych měl platit obvyklý dvojnásobek, byl bych zklamaný. Vlastně jsem si chtěl dát ještě dezert, ale vše, co jsem tu absolvoval, mi vzalo chuť.

Dojem/Atmosféra

Parádně udělané prostory, příjemné prostředí, sladěné barvy. Dojem kazí základní neznalost obsluhy. A to přesto, že je milá a svým způsobem se snaží.

Je možné, že večer to tu vypadá jinak. Jiná obsluha, jiný přístup, jiné hosté, kteří nepřišli na jídlo ze Slevomatu. Kdo ví? Proč by pak ale dávali akci na Slevomat? Za jídlo dostanou polovinu peněz a ještě lidi odradí od další návštěvy.

Mohl bych se na to vykašlat a nenapsat nic, ale to bych byl ignorant. A já si přeju, aby se to změnilo a lidi chodili do restaurace za zážitky a ne „vyučovat“ obsluhu.

Ceny vybraných jídel a vín:

Předkrmy: 135 až 175 Kč
Polévky: 75 až 85 Kč
Hlavní jídla: 200 až 700 Kč
Pětichodové degustační menu: 1000 Kč
Přílohy: 55 až 65 Kč
Dezerty: 85 až 145 Kč

Moravská bílá z vinného lístku: 350 až 850 Kč
Jean Pabiot, Pouilly-Fumé, AOC, 2011: 990 Kč
Jacques Prieur, Beaune „Clos de la Feguine“, 1er Cru, 2010: 2710 Kč
Domaine Trapet, Gevrey-Chambertin, AOC, 2004: 2890 Kč
Chateau Talbot, GCC, 2009: 5260 Kč
Pio Cesare, Barolo, DOCG, 2011: 3750 Kč
Bollinger, Special Cuvée Brut: 2900 Kč

 

Hodnocení: * (ze 4 možných)

Další informace: www.livingvenues.com/rohan-boat-prague/

Autor článku: PLI