Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
11. listopadu 2015
Přesto, že tomu název společnosti (Riesling & Co.) tak úplně neodpovídá, mají v portfoliu hodně zajímavá vína z různých oblastí. K těm nejlépe zastoupeným tu vedle německých ryzlinků patří také Burgundsko. A to od doslova naturálně sedláckého stylu až po vrcholně elegantní vína. A jak se ukázalo na této degustaci, od hodně syrových vín až po ta nazrálá. Mám to tu prostě rád.
Jsou místa, odkud nemůžete odejít zklamaní. Jedním z nich jsou degustace u společnosti Riesling & Co. Miluju tu atmosféru, kde se pojí vědění a čistá radost ze sdílení pocitů a dojmů. A když k tomu přidáte vinný vkus a přístupné ceny, dostanete prostředí, kterému se složitě vyhýbá.
Tentokrát pro nás Petr Sitár (foto 1) přichystal zajímavý set burgundských pinotů, počínaje Bourgogne rouge AOC až po Grand Cru z Clos de Vougeot, v různých stádiích zrání a hlavně v různých stylech od výrobců pocházejících z odlišných apelací Burgundska.
Jean Marc Bouley, Bourgogne Pinot Noir, AOC, 2013 (foto 2 a)Šťavnaté, srovnané, od vůně intenzívní, minerálně-ovocné (třešně, peckovina, maliny, jahody), s dotekem vanilky a sudu. Chuť navazuje, přidává se švestkový kompot. Velmi dobře postavené víno, harmonické a přístupné, s plnějším tělem, citelnými vyzrálými taniny a delší perzistencí. Báječně uchopitelný burgundský pinot do každé rodiny. :-)
Patrice Rion, Chambolle-Musigny „Les Cras“, AOC, 2011 (foto 2 b)Šťavnaté, elegantní, ale aktuálně zavřené víno, se střední intenzitou i plností ve vůni, minerálně-ovocné (jahody, třešně, dotek citrusové kůry), s velmi dobře integrovaným sudem. Je výborně strukturované, má výrazné ovocné taniny, plněkší tělo, moderní plynulý průběh a dlouhou perzistenci. Moc hezké víno z 35letých vinic, výnos 30 až 36 hl/ha! Nyní v zavřené fázi. Vyžaduje čas ke zrání.
Jean Marc Bouley, Volnay „Clos de la Cave“, AOC, 2011 (foto 3 a)Šťavnaté, od vůně intenzívní a poměrně plné vesnické Volnay, s tóny rudých růží a červených plodů (třešně, višně, peckovina), jemnou mineralitou a pškným sudem. Chuť navazuje, přidávají se maliny. Vímo je velmi dobře postavené, srovnané a přístupné, má hladké citelné taniny, plnější tělo a delší až dlouhou perzistenci s ovocně-slanou dochutí. Řekl bych, že J. M. Bouley je ideální vstupenkou do světa burgundských pinotů.
Richard Manière, Vosne-Romanée, AOC, 2009 (foto 3 b)Od pohledu a vůně hodně nazrálé, intenzívní a poměrně plné, animální (kůže, vlhké listí) a ovocné (třešňovo-višňový kompot, peckovina, citrusová linka), s jemnou mineralitou a pěkným sudem. Chuť navazuje, ale postupně vše působí mnohem mlaději. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, má výrazné vyzrálé ovocné taniny, plnější tělo a delší až dlouhou perzistenci. Moc hezký „sedlácky“ udělaný pinot, ve skleničce doslova kvete.
Louis Boillot, Volnay „Carelle sous la Chapelle“, 1er Cru, 2006 (foto 4 a)Od vůně nazrále elegantní, poměrně intenzívní, minerálně-ovocné (třešňový kompot, strouhaná citrusová kůra), s tóny čaje a podhoubí. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v těle plnější až plné, má vyzrálé hladké taniny, feminní projev a delší až dlouhou perzistenci. Víno na vrcholu, na kterém ještě pár let vydrží.
Richard Manière, Vosne-Romanée „Les Suchots“, 1er Cru, 2006 (foto 4 b)Od vůně lehce nazrálé, elegantní a vyvážené, minerálně-ovocné (třešňový kompot, peckovina, citrusová linka), s čajovými tóny, dotekem mintu a pěkným sudem. Víno má pevnou a přesnou strukturu, citelné hladké vyzrálé taniny a plnější tělo, je vyvážené a srovnané, s delší perzistencí. Ideální průvodce příjemným večerem, přestože za rok či dva bude ještě lepší.
Albert Boillot, Pommard „En Largillière“, 1er Cru, 2006 (foto 5 a)Vůně je lehce nazrálá, šťavnatá a intenzívní, ovocná (třešně, jahody), s jemnou mineralitou, citelnou mléčnou kulturou a jemným sudem. Chuť navazuje, ale není tolik intenzívní. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté, má citelné výzrálé ovocně-zemité taniny, střední až plnější tělo a delší perzistenci. Popravdě, od Pommard 1er Cru bych čekal trochu víc.
Chavy-Chouet, Clos de Vougeot, GC, 2008 (foto 5 b)Vůně je šťavnatá, srovnaná a poměrně intenzívní, syrově ovocná (třešně, višně, maliny), s citelnou mineralitou a podtextem ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, jen je více dřevěná na úkor ovocnosti. Víno je velmi dobře postavené, má vyšší kyselinku, plnější tělo, výrazné ovocné taniny, železitý projev a delší perzistenci. Přestože je v „zavřené“ fázi, od Grand Cru očekávám větší zážitek. Těžko říct, z jaké části Clos de Vougeot nakoupil Chavy hrozny, ale myslím, že z nich šlo vytěžit více.
Domaine Trapet, Gevrey-Chambertin „Petite Chapelle“, 1er Cru, 2009 (foto 6)Od vůně šťavnaté, komplexní, vyvážené a elegantní, minerálně-ovocné (červené plody, třešně, výrazná citrusová linka), s dotekem bylin a skvěle dávkovaným sudem. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a harmonické, v těle plné, má citelné hladké ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Dílo mistra, byť ve složitějším ročníku. S trochou přípravy se dá užívat hned.
Vlastně ani není moc co dodat. Snad jen to, abyste si dopřáli tu „praktickou školu“ vyzkoušet na vlastních chuťových a čichových buňkách.
Autor článku: PLI