Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
19. října 2015
Ročník 2004 patřil v minulé dekádě v Montalcinu k těm nejlepším. Jeho přesným opakem byl hodně deštivý ročník 2002, kdy většina vinařů svá Brunello ani nepustila na trh. Srovnání různých stylů vinařství ve špičkovém ročníku s pravděpodobně nejlepším Brunello z ročníku 2002 mi přišlo jako zajímavá možnost prozkoumat po 11 letech vinařské rukopisy.
Záměrem degustace bylo porovnat vína z vinařství s rozdílným přístupem k vinifikaci, což se, myslím, podařilo. Od klasického přes moderní pojetí, až po jejich mix v Riservě. A nakonec „francouzské“ Brunello od vinařství Cupano, které jsem nedávno navštívil a popisoval, jak tam dokázali z deštivého ročníku vyčarovat víno ohodnocené 99 body.
Le Macioche, Brunello di Montalcino, DOCG, 2004 (foto 2 a)Ve vůni elegantní, šťavnaté, plné a intenzívní, minerálně-ovocné (směs červených plodů: třešně, brusinky, jahodový kompot), s nádechem bylinných extraktů, citelným sudem a dotekm mintu. Chuť dokonale navazuje na vůni, přidává se peckovina. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a harmonické, v těle plnější až plné, má výrazné vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Zástupce klasického stylu vinaření, s neodmyslitelnou dávkou elegance. Nestrhává na sebe pozornost, přesto přitahuje svou přirozeností. Potěší jako gastronomický doprovod i jako průvodce filozofováním při koukání se do krbu.
Caparzo, Brunello di Montalcino, DOCG, 2004 (foto 2 b)Ve vůni plné, hladké a šťavnaté, primárně ovocné (maliny, třešně, citrusová linka), s citelnou mineralitou, sudem a tóny kávy. Chuť navazuje na vůni (červené plody, citrusová linka, mineralita, sud). Víno má pevnou a přesnou strukturu, je plné, šťavnaté a vyvážené, s moderním projevem, citelnými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí s minerálně-ovocným závěrem. Představitel moderního stylu vinaření, hodně ovocný, s příjemnou mineralitou a hladkými tříslovinami. Hodně zábavné pro milovníky ovocnějších typů vín a tipnul bych si, že i většinu žen.
Fuligni, Brunello di Montalcino Riserva, DOCG, 2004 (foto 3 a)Vůně je hodně plná, intenzívní a hutná, přitom šťavnatá, minerálně-ovocná (třešně, višně, švestky, peckovina), s dotekem mintu a kávy, a výraznými tóny ušlechtilého dřeva. Chuť je přesnou kopií vůně. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je hodně šťavnaté a plné, expresívní, s výraznými vyzrálými ovocnými taniny a dlouhou perzistencí. Suverénně nejplnější víno na degustaci, působí hodně mladě a má velký potenciál zrání.
Cupano, Brunello di Montalcino, DOCG, 2002 (foto 3 b)Vůně je doslova podmanivá, šťavnatá a v projevu vyvážená, výrazně minerální, ovocná (třešně, maliny, jahody, dotek citrusové kůry), s dokonale dávkovaným sudem. Chuť je přímým pokračováním vůně, přidává se dotek kávoviny. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, dokonale harmonické a elegantní, v těle plné a přirozené, se sametově hladkými vyzrálými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Ikdyž pominu podmínky, za kterých víno vzniklo, je to z mého pohledu dílo génia. Noblesní záležitost pro opravdové milovníky vína.
Hrozny v roce 2004 vyzrály dokonale a na vínech je to znát. Subjektivně mi nejvíce vyhovuje Brunello od Le Macioche. Mám rád klasičtější styl, kdy víno začne nazrávat do spousty terciálních tónů, a dává člověku prostor hledat v něm nové rozměry. Caparzo je mnohem ovocněji postavené a jsem si jist, že své obdivovatele dostává při prvním doušku. Riserva od Fuligni potřebuje hlavně čas na zrání. Je hodně plná, ale je třeba říct, že práce se sudy je odvedená výborně. Za pár let může být hvězdou večerních banketů.
A Brunello od Cupano? To je kategorie sama pro sebe. V jakémkoli ročníku je pro mě jeho mag(net)ická přitažlivost neodolatelná…
Autor článku: PLI