Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
30. září 2015
Víněnková degustace RareWine je ideální příležitostí ochutnat výjimečná a nazrálá vína, na která si člověk z důvodu jejich (ne)dostupnosti a/nebo ceny nesáhne každý den. Pan Rostislav Kuneš tímto způsobem stylově oslavil druhé narozeniny svého unikátního projektu. A znovu to byla oslava hodná pozornosti.
Seznam prezentovaných vín byl celkem výmluvný…
Francie, Bordeaux:
Francie, Burgundsko:
Francie, Rhona:
Francie, Loira:
Německo:
Rakousko:
Itálie:
Ostatní:
Slušná porce. Ještě štěstí, že jsem některá z těchto vín nedávno ochutnal, takže napíšu jen krátký sumář z těch, kvůli kterým jsem dorazil. Jako zavíňovací vzorek jsem vybral:
Maximin Grünhäuser, Riesling „Abtsberg“ Kabinett, 1996, MoselOd vůně šťavnaté, vyvážené a komplexní víno, ovocné (pomelo, ananas, žlutý meloun), s tóny lipového květu a náznakem petroleje. Je velmi dobře strukturované, v těle plnější, se zbytkovým cukrem, ale dokonale vyvážené, s dlouhou perzistencí. Jako úvodní vzorek moc vhodné nebylo, ale chci ho mít doma celou lahev. Krásné představení.
Franz Hirtzberger, Grüner Veltliner „Honivogl“ Smaragd, 2000, WachauVýrazné, nazrálé, homogenní a srovnané víno, minerálně-ovocné (meruňková marmeláda, pomerančová kůra, citrusy), s dotekem medu. Chuť kopíruje vůni, ale je výraznější, s citelnou jádrovou hořčinkou. Má pevnou a přesnou strukturu, plné tělo, je viskózní, až na lehce vyšší alkohol srovnané, s dlouhou perzistencí. Moc hezké víno, ale ta hořčinka je na mě trochu výš.
J. L. Chave, Hermitage Blanc, 1990Noblesa, čistota, šťavnatost a komplexita. Od vůně minerálně-ovocné (mandarinky a další citrusy, meruňky, mango), s citelnou slaností, mandlemi a dotekem medu. Chuť navazuje, jen s větším podílem mandlí a medu. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je harmonické, v těle plné, a má velmi dlouhou perzistenci. Za mě nejlepší víno degustace. Bohužel z kategorie „Chcete pít, ale nechcete platit“.
Bruno Clavelier , Chambolle Musigny "La Combe d´Orveaux" 1er Cru, 1989Od vůně srovnané, poměrně plné a přirozené, minerálně-ovocné (třešně, jahodový kompot), s tóny čaje, spadaného vlhkého listí, dotekem dřeva a mintu. Chuť navazuje, přidává se peckovina, zemitost a káva. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, v těle plnější, udělané v klasickém stylu, s citelnými ovocně-zemitými taniny a delší perzistencí. Krásná burgundská klasika.
Gaja, Barbaresco, 1997, PiemontPlné, elegantní, hladké a podmanivé, primárně ovocné (višně, ostružiny), s tóny kávy a čaje, jemnou mineralitou a náznakem bylinných extraktů, k nimž se v chuti přidává jemná zemitost. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, v těle hodně plné, harmonické, s citelnými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí. Když někde vidím Gaja, je Barbaresco první volbou.
Chateau Cos D'Estournel, 1986, St. EstepheNazrálé, vyvážené a komplexní víno, zemitě-ovocné (černý rybíz, ostružiny), s jemnou mineralitou a tóny ušlechtilého dřeva. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, v těle plnější, vyvážené, s rustikálním projevem, citelnými ovocně-zemitými taniny a dlouhou perzistencí. Aktuálně se jeví jako hodně maskulinní až drsné, ale je to jen reakce na časné otevření. Ročník 1986 byl výborný a Cos prostě potřebuje čas na zrání.
Vieux Télégraphe, Chateauneuf du Pape „La Crau“, 1995Od vůně nazrálé, srovnané a hodně animální (koňské sedlo, kůže), s minerálně-ovocným základem (tmavé plody) a tóny sudu. Chuť navazuje, ale je podstatně ovocnější a hlavně minerálnější. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a harmonické, v těle plné, má hladké vyzrálé ovocné taniny a dlouhou perzistenci s jemně hořčinkovým závěrem. Krásné, připravené bavit.
Přehlídka velkých vín z různých vinařských oblastí. Ale co vám budu povídat. Zajděte na některou z degustací RareWine osobně...
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.