Jak jsem dostal víno z Kuksu

Před pár lety jsem jako dárek dostal víno z hospitalu Kuks, Rulandské modré v ročníku 2009. Chtěl jsem se na Kuks zajet podívat osobně, ale byl delší dobu v rekonstrukci. Dnes se blýská novotou a určitě stojí za výlet, stejně jako přilehlé zahrady nebo sochy znázorňující lidské ctnosti a neřesti. Nejvíce mě ale zajímala místní vinice, a jak tu vlastně s vínem pracují.

Na začátek je třeba říct, že víno, které jsem dostal, je z hroznů, které vlastně z Kuksu nepocházejí. Je z vinic z okolí Kutné hory a vyrábí ho Vinné sklepy Kutná hora. Z tohoto pohledu mi přijde tak trochu zavádějící etiketa s názvem KUKS, protože třeba Štramberské uši by prostě měly pocházet ze Štramberka. A na věci nic nemění ani to, že malou vinici s rozlohou 0,35 ha a názvem „Nad zámkem“ Vinné sklepy z Kutné hory opravdu vlastní.

Ptal jsem se na hradě i na vína z této parcely, ale dozvěděl se, že odsud zatím žádná oficiálně nejsou, protože, cituji, „jsou nevalné kvality“. Malá vinice s hlinito-jílovitým podložím má ale celkem dlouhou historii (píše se o roku 1730), révu zde pěstoval už hrabě Antonín Špork. A tak jsem se na ní zašel podívat…

Je opravdu malá (foto 1), ale velmi hezky upravená, s báječným výhledem na hrad Kuks (foto 2). Působí trochu jako zahrádka výzkumného ústavu (foto 3), protože je zde (nejspíš pokusně) vysázena řada různých odrůd: Chrupka bílá, Muškát moravský, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Váh, Čabaňská perla, Svatovavřinecké, Alibernet, Dornfelder, Frankovka, v největším zastoupení pak Rulandské modré a Rulandské bílé.

Jsem docela zvědavý, jak se zde bude situace ohledně vína vyvíjet, protože přesto, že je to odsud pár kilometrů k úpatí Krkonoš, sklon i poloha vinice dávají slunci spoustu času i prostoru nechat hrozny dozrát.

Jaké je víno s názvem Kuks na vinětě?

Přímo na hradě jsem ve sklepních prostorách ochutnal aktuální ročník Rulandského modrého 2013 (foto 4). Poznámky jsem si nedělal, ale je fakt, že to žádný průšvih nebyl. Odrůdově čisté, na můj vkus působí ve vůni maličko nasládle, žádná velká struktura, ale určitě se dá pít. Cena, tuším, 240 Kč je trochu „suvenýrská“, ale kdo už pil víno z Kuksu…

Trochu více jsem se věnoval lahvi, u které vlastně tento příběh začal.

KUKS, Rulandské modré, české zemské víno, 2009 (foto 5) je ve vynikající kondici, příjemně nazrálé, odrůdově typické, ve vůni do červených plodů (třešně, maliny), s výraznou kořenitostí, jemnou mineralitou a tóny čaje. Chuť výborně navazuje na vůni, víno je svěží a srovnané, slušně postavené, v těle střední, má citelné vyzrálé taniny, v kontextu své struktury trochu vyšší alkohol (působí ale kompaktně), a střední perzistenci s ovocně-hořčinkovou dochutí.

Musím říct, že mě toto víno hodně pozitivně překvapilo. Na české poměry velmi dobré, aktuálně v ideální kondici na pití, navíc ještě nějaký pátek vydrží. Zábavné, příjemné pití, které si člověk užije. A hlavně buket je parádní. Chválím.

Závěr

Mám rád příběhy vína, vinic a lidí, kteří jej připravují, líbí se mi, když má něco tradici a svůj styl i přesto, že neaspiruje na žebříček nejvyšší kvality. Zvláště když navíc umí potěšit. Oceňuji autenticitu i nápaditost, přesto si nemyslím, že je fér mít na etiketě vína z Kutné hory název Kuks, protože je to prostě matoucí. A tím spíš, když jde vlastně jen o marketingovou strategii.

Pokud ale na toto víno (ročník 2009) ještě náhodou narazíte, ochutnejte jej. Určitě nebudete zklamaní.

Autor článku: PLI