Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
1. června 2015
Ve dnech 25. až 27. května proběhl na výstavišti v pražských Letňanech první ročník mezinárodního veletrhu vína. Pořádat první ročník čehokoli je vždycky výzva. Hlavně co se návštěvnosti týče. A tak jsem se zašel podívat, jak se organizátorům první ročník podařil. Téměř dvě stovky vystavovatelů z Česka a zahraničí dávaly tušit, že ochutnávat bude co…
Už od příchodu do areálu pražských Letňan je jasné, že pořádající tým má zkušenosti ze spousty vinařských akcí ze zahraničí. Značení i registrace příchozích je intuitivní a vede návštěvníky tam, kam mají dojít. Příjemné slečny ověří vaši totožnost podle zaslaných registrovacích údajů (viz foto 1), vybaví vás „poznávacím náramkem“ a degustačním karnetem, a můžete do akce.
Degustační karnet je poměrně rozsáhlý. Obsahuje základní informace o veletrhu, plán výstaviště a rozmístění jednotlivých vystavovatelských expozic v halách. Následuje seznam vystavovatelů, časový rozvrh doprovodného programu a prostor pro vaše poznámky k jednotlivým vinařstvím. Každé má svou stránku s logem, kontakty a základním popisem v češtině a angličtině. Karnet je moc hezky zpracovaný, pro snazší orientaci bych v seznamu vystavovatelů ocenil připojené číslo stránky, na které se v karnetu nachází.
Na veletrhu jsem bohužel mohl být pouze jeden den a za ten se veletrh nedá obejít ani náhodou. Vystavovatelů z různých oblastí Česka i zahraničí je spousta (viz foto 2) a jejich portfolia rozsáhlá. Pochválit musím v první řadě nabízené sklo. U některých stánků nadprůměrné, u jiných dokonce výborné. Velké kalichy na barikové Chardonnay a Pinot noir, které jsem zaznamenal, nebývají standardem ani na prestižních zahraničních akcích.
Co se týče návštěvnosti, myslím, že s prvním ročníkem může panovat spokojenost. Tedy soudě podle úterka, kdy jsem byl přítomen. Uličky na fotografiích sice mohou působit poloprázdně (viz foto 3), ale téměř u každého stánku byli lidé. Účast samozřejmě byla v průběhu dne kolísavá a stoupala kolem třetí hodiny.
A co mě zaujalo? V prvé řadě čistota tuzemských vín, prezentovaná třeba Zámeckým vinařstvím Třebívlice (viz foto 5a).
Moc se mi líbil sekt Cuvée Gold 2008 (viz foto 4) z ryzlinku, který ležel 5 let na kalech, od vinařství Sekt Jan Petrák. Ve speciální edici v něm plavou šupinky zlata, které bych si odpustil, ale samotný chuťový projev je báječný.
Pozitivně mě překvapil i sekt z vinařství s ne zrovna pozitivní pověstí, Templářské sklepy Čejkovice: Sang Real Sekt 2010 Brut, z chardonnay 14 měsíců na kalech.
A taky dvě vína z Vinařství Piálek & Jäger: Sauvignon blanc Kravák 2013 a Veltlínské zelené Extra 2014, z 15 % na 600litrovém akátovém sudu, prezentované v nefiltrovaném stavu.
Ze zahraničních jsem se asi nejdéle zdržel na stánku Magnum Wines.S Pietrem Viglino (viz foto 6a) jsem si povídal o vínech z vinařství Oderro z italského Piemonte. Klasický styl vín mě zaujal už od „základního“ Nebbiolo 2011, přes Barbaresco „Gallina“ 2009, Barolo Classico 2010 až po Barolo „Villers“ 2011.Z vinařství Coppo jsem ochutnal dvě Barbery d’Asti: Camp du Rouss 2012 a Pomorosso 2010. Hlavně druhá jmenovaná je parádní. Bohužel za cenu pozemkového Barola. Ale za výjimky se vždy platí…
U Vins Hron (viz foto 5b) jsem se zastavil na pár vzorků burgundských a hlavně Champagne. Z aktuálně otevřených mě nejvíce bavilo Champagne Legras & Haas, Grand Cru, Brut, NV.
A na závěr pro mě největší překvapení v podobě červených vín Quinta Valle d’Aldeia z Portugalska, které mi představil jejich exportní manažer José Reverendo Conceiçäo (viz foto 6b). Cuvée Xaĭna Selection 2012, Look’s Grande Reserva 2011 a Quinta Vala d’Aldeida Grande Reserva 2011 jsou krásnou ukázkou skloubení vysokého alkoholu, tělnatosti a minerálních vlastností podloží do elegantního celku. Těmito víny se určitě ještě budu zabývat.
Z doprovodného programu jsem stihl bohužel jen prezentaci vín z nabídky Globus ČR. Některá z nich byla opravdu zajímavá, dokoce i v rámci prodejní ceny. Co mě ale zaujalo je fakt, že existuje e-shop vinotéka Globusu, která obsahuje mnohem více položek, naž najdete v kamenné prodejně. Tak to vemte jako případný tip…
Myslím, že akce byla výborně zorganizovaná. Je znát, že pořadatelé už spoustu vinařských akcí zažili a že své zkušenosti využili i nyní. Vše bylo velmi dobře připraveno, řekl bych, že některé expozice dokonce na hodně vysoké úrovni. Radost mi udělaly nabízené skleničky, (až na drobný nedostatek) degustační karnet a v podstatě i skladba vystavovatelů. Možná jediná drobnost, která by pomohla, je větší množství plivátek, klidně i ve variantě umístění do prostoru uliček.
Co ale oceňuji nejvíce, je styl akce a chování návštěvníků. Za celou dobu jsem nepotkal nikoho, kdo by byl společensky unavenější nad únosnou míru, a beru to jako pokrok v rámci české vinařské kultury. Kéž by to takto bylo i na akcích s jiným poměrem profesionálů a „běžných“ konzumentů.
Děkuji organizátorům za výbornou akci a přeji jim ještě úspěšnější druhý ročník. Jak z pohledu větší účasti vystavovatelů, kteří zaplní třeba druhou halu, tak hojnější návštěvnosti zájemců o vinařskou tématiku.
Autor článku: PLI