Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
29. dubna 2015
Region Friuli Venezia-Giulia se nachází v severovýchodním cípu Itálie a sahá až k hranici se Slovinskem. Právě odtud, z apelací Carso a Collio, přijela do Prahy představit svá vína dvě vinařství: Castello di Rubbia s úžasnou kolekcí bílých autochtonních odrůd a Bressan Mastri Vinai s nazrálými čistými červenými. Bylo to představení zábavné a poučné zároveň.
V regionech Collio a Carso se pěstuje rozsáhlá a zajímavá směs odrůd. Od italských autochtonních jako Friulano, Ribolla Gialla a Malvasia d’Istria, a také velké zajímavosti v podobě odrůdy Vitoska, tu pěstují i odrůdy mezinárodní, jako Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Tramín, Riesling a Sauvignon Blanc. Z červených hlavně místní Terrano, v menším Schiopettino nebo Pignolo, z mezinárodních hlavně Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc nebo Pinot Noir.
Stejně jako zastoupení odrůd je rozmanité i půdní složení vinic. Od vápencových jílů přes pískovcové pásy až po pozemky bohaté na obsah železa. Neméně důležité pro celkový projev vín jsou vyspělé vinařské technologie, používání přírodních kvasinek, hodně citlivá práce se sudy (aby dřevo ani náhodou nemělo tendenci zasahovat do odrůdovosti), časté kupáže více odrůd pro dosažení maximální komplexnosti vín a hlavně hodně nízké hektarové výnosy, mnohde až na úrovni botrytických vín ze Sauternes, tedy kolem 25 hl/ha. Ale pojďme se podívat na prezentovaná vinařství a jejich vína, která nově dováží společnost Vins de France.
Vinařství leží v San Michele del Carso v provincii Gorizia. Bylo založeno na konci devadesátých let minulého století a rodina Černič, která jej vlastní, navázala na vinařské tradice výroby vína sahající až do 16. století. Na podloží v apelaci Carso, výjimečném červenou půdou s vysokým obsahem železa a vápníku, pěstují převážně typické odrůdy tohoto regionu: bílou Malvasii a Vitosku, a červené Terrano.
Vinice mají cca 13 ha s hustě vysázenými keři (až 9800 keřů na ha), nízké jsou naopak hektarové výnosy (20 až 30 hl/ha). U bílých vín využívají delší maceraci (cca 10 dní), pouze spontánní kvašení (mám přislíbené výsledky průzkumu přenosu DNA z keřů na kvasinky), a dokonalou práci se sudem (kombinace ocelových tanků, větších i menších sudů různého stáří v různých poměrech).
Vína představila majitelka vinařství Nataša Černič (foto 1):
Bianco della Bora, IGT, 2012 je cuvée z Vitosky (80 %) a Malvasie (20 %). Od vůně čisté a přirozené, ovocné (žluté plody), s tóny čaje, sladkého koření a mandlí, s jemnou mineralitou. Dobře postavené, šťavnaté, střední až plnější, s přímým průběhem, a střední až delší perzistencí. Velmi příjemné víno, kterému nechybí dávka elegance.
Malvasia d’Istria, DOC, 2011 je 100 % Malvasia d’Istria, plnější, přirozené víno, ovocné (meruňky, kandovaná pomerančová kůra), s jemnou mineralitou, voskovostí a peckovinou, lehce oxidativní (dáno záměrně ne úplně naplněnými ocelovými tanky; následně zraje rok a půl v sudu). Velmi dobře postavené, šťavnaté, s příjemným taninem a delší perzistencí. Zábavné víno s citelnými mléčnými tóny po malolaktické fermentaci.
Cadenza d’Inganno, IGT, 2011 (100 % Malvasia) je ve vůni plné, jemně nasládlé a mírně oxidativní víno, s tóny mandlí, ořechů, sušených meruněk, kandovaných citrusových kůr, čaje, a lehkou mineralitou. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, plné, suché, má dlouhou perzistenci a zajímavý příběh. Původně bylo zamýšleno jako passito, tedy ze sušených hroznů za účelem vyšší koncentrace moštu pro vyšší obsah zbytkového cukru. Fermentaci ale nezastavilo ani ochlacení na 0° C a víno prokvasilo do sucha. Výsledek je hodně zajímavý a netypický.
Vitoska, DOC, 2011 je plná, elegantní, koncentrovaná a srovnaná, ovocná (broskve, peckovina, náznak tropických plodů), s tóny medu a čaje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a přes svou mladost harmonické, má delší až dlouhou perzistenci. Moc mě zaujalo, navíc je hodně konzistentní, a ani po delší době ve skleničce nebo v malém množství na konci lahve neztrácí svou intenzitu.
Trubar, IGT, 2006 (100 % Vitoska) je od vůně intenzívní, plná a koncentrovaná, ovocná (broskve, peckovina, tropické plody) s citelnou mineralitou a tóny mintu a čaje. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté, harmonické, má vyšší taniny a delší až dlouhou perzistenci. V prvním kole se mi velmi líbilo a stále patří k mým favoritům, při druhém přechutnání na konci lahve ale působilo řidčeji. Nevím, bylo-li to konkrétní lahví, ale pokud ne, není vhodné jej dále archivovat.
Leonard Malvasia, IGP, 2006 (100 % Malvasia) je z 50 % na Slavonském dubu a z 50 % na novém bariku. Je intenzívní, plné a komplexní, minerálně-ovocné (tropické plody, mango), s tóny vanilky a mintu. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a přirozené, poměrně tělnaté, ne tolik intenzívní jako ve vůni, ale jinak srovnané, s citelnými taniny, dlouhou perzistencí a dalším potenciálem zrání. Líbí se mi moc.
Rosso della Bora, IGT, 2010 (Terrano, Cabernet Sauvignon) je šťavnaté a čisté víno s ovocným průběhem (červený rybíz, maliny, ostružiny) a jemnou mineralitou. Je dobře postavené, hodně šťavnaté (s vysokou kyselinou), v těle plnější, s citelnými hladkými ovocnými taniny a delší perzistencí. Pěkné, přímé a nekomplikované víno připravené v ocelovém tanku.
Terrano, DOC, 2013 je rovněž připraveno v ocelovém tanku, od vůně přirozené, srovnané a zvláštním způsobem podmanivé, ovocné (ostružiny, maliny, třešně), s jemnou mineralitou. Je dobře postavené, šťavnaté, má výrazné vyzrálé ovocné taniny, delší perzistenci a potenciál k dalšímu zrání. Hezké víno v puristickém stylu, které může být složitěji uchopitelné pro běžného konzumenta. V okamžiku, kdy jej použijete v kombinaci s červeným masem nebo uzeninami, vykvete.
Terrano riserva, DOC, 2012 zrálo v různých poměrech v ocelovém tanku, slavonském 5 hl tonneaux a bariku. Je od vůně hladké, intenzivní a plnější, minerálně-ovocné (ostružiny), s jemnou oxidativností, dotekem sudu a lehce nedozrálými tóny na pozadí. Je velmi dobře postavené, šťavnaté (vysoká kyselinka), s výraznými zemitě-ovocnými taniny, plnějším tělem, delší až dlouhou perzistencí a potenciálem zrání. Působí malinko uhlazeněji než předešlé, ale platí pro něj totéž: nejlépe do kombinace s jídlem.
Cabernet Sauvignon, IGT, 2009 je od vůně čisté a přirozené, ovocné (ostružiny, maliny, černý rybíz) s jemnou mineralitou. Je dobře postavené, šťavnaté a srovnané, v těle mírně plnější, má citelné vyzrálé taniny a delší perzistenci. Zajímavý exemplář Cabernetu z ocelového tanku.
Parádní představení, příjemná a komunikativní majitelka. Nadšený jsem hlavně z bílých vín, líbí se mi jejich čistota a přirozenost. Už „základní“ Bianco della Borra je vínem, které mě baví, nejvíce mi ale učarovala Vitoska 2011 a Leonard Malvasia 2006. Červená jsou také hodně čistá, přirozená a svým způsobem netypická.
Jsem přesvědčený, že minimálně bílá vína český trh obohatí, otázkou pro mě zůstavá, jak veřejnost přijme jejich ceny. Nejsou nesmyslné, odpovídají kvalitě, hektarovému výnosu i vysoké ceně Eura. Jen si nejsem jist, zda je na ně český zákazník připraven.
Pokračování s víny vinařství Bressan Mastri Vinai najdete v příštím článku.
Autor článku: PLI