Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
7. dubna 2015
Když jsem loni odjížděl na ProWein, byl jsem požádán, abych našel vinařství z Mosely, které by svými víny dokázalo obohatit český trh. Peter Lauer mě svým stylem a přístupem nadchnul. Dělá charakterní, minerálně ovocná vína s lehkým zbytkovým cukrem, která se ale díky vyšší kyselině jeví jako téměř suchá. Každé víno je jiné a přesto s jasným záměrem a původem.
Rodinné vinařství Peter Lauer bylo založeno v roce 1830 a nachází se v malém městečku Ayl na řece Saar. Aktuálně jej vede již čtvrtá generace, bratři Peter (v rodu třetí) a Florian. Hospodaří na necelých 6 ha vinic a soustředí se výhradně na ryzlink. V roce 2012 bylo vinařství přijato mezi členy VDP (Verband Deutscher Prädikats und Qualitätsweingüter).
Důraz kladou na přirozený způsob pěstování a vinifikace. Pracují s velmi striktní selekcí hroznů, u většiny vín s výnosy mezi 28 a 32 hl/ha (pro srovnání: výnosy velkých vín z Bordeaux jsou 45 až 50 hl/ha, výnosy botrytických vín ze Sauternes 25 hl/ha). Využívají krátkou maceraci a spontánní kvašení ve velkých sudech (1000 litrů). Komplexnosti svých vín dosahují jejich dlouhým ležením na kvasinkách.
Styl vín z vinařství Lauer je hodně odlišný od jeho sousedů, např. vinařství Egon Müller nebo Zilliken. Vyrábějí totiž hlavně vína suchá a lehce polosuchá. Tradiční moselská vína kategorií Kabinett, Spätlese, Auslese produkují pouze tři. Charakteristikou Lauerových vín není plnost a síla, ale spíše čistota, elegance, rigidnost, intenzita a zároveň finesa, jdoucí ruku v ruce s klasickým pojetím a mineralitou danou místním břidlicovým podložím.
Vína historicky označují podle sudů (Fass), v níchž připravovali cuvée z různých poloh. Dnes už to takto striktně nedodržují, přesto názvy na etiketách stále najdeme. Na degustaci dovozce Royal Wine Club jsme ochutnali tyto modely:
Fass 16, trocken, 2013: Od vůně plnější, šťavnaté a elegantní, minerálně-ovocné (citrusy, žluté plody). Velmi dobře postavené, doslova slinosbíhavé, srovnané, s delší perzistencí. Parádní víno, u kterého mně slovo „základní“ nejde přes rty.
Alt Scheidt, feinherb, 2013: Plnější víno se striktnějším projevem, výrazně minerální s jemnou ovocností (hrozny, náznak citrusů a žlutých plodů). Velmi dobře postavené, hodně šťavnaté (s výraznou kyselinkou), v těle plnější, s delší perzistencí. Víno je zatím nesrovnané, přes vyšší zbytkový cukr (20 g/l) mu dominuje kyselinka (9 g/l). Tady se vyplatí aspoň rok dva počkat.
Fass 6 „Senior“, trocken bis feinherb, 2013: Typicky moselské, plnější, srovnané, minerálně-ovocné (citrusy, jablka, žluté plody), ve vůni kamenitost. Velmi dobře postavené, šťavnaté, harmonické, v těle plnější, s dlouhou perzistencí. Moc hezká moselská klasika s 13,5 g/l zbytkového cukru a 7,5 g/l kyseliny.
Fass 1, trocken bis feinherb, 2012: Plné víno, ve vůni trochu zavřenější, minerálně-ovocné (žluté plody, náznak citrusů), s tóny slámy a květinového medu. Velmi dobře postavené, úžasně šťavnaté, v těle plnější až plné, s dlouhou perzistencí. Parádní komplexní ryzlink vyžadující čas ke zrání.
Fass 12 „Unterstenberg“, trocken bis feinherb, 2013: Od vůně šťavnaté a elegantní, minerálně-ovocné (citrusy, mandarinková kůra), s pevnou a přesnou strukturou, v těle plnější, působí jako suché (cukr 11,2 g/l, kyselina 7,3 g/l), dokonale harmonické, s delší až dlouhou dochutí. Parádní víno z 60ti letých keřů, a výnosem 28 hl/ha. Už teď užíváníhodné, s velkým potenciálem zrání.
Fass 17 „Neuenberg“, Grosse Lage, trocken bis feinherb, 2013: Plné, zpočátku dost zavřené víno, minerálně-ovocné (hrozny, citrusy, žluté plody), s tóny slaměnek. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, v těle plnější až plné, přes svou mladost srovnané, s dlouhou perzistencí. Jeden z vrcholů večera předtím, než přišly na řadu Grosses Gewächs.
Fass 18 „Kupp“, Grosses Gewächs, 2013: Šťavnaté, intenzívní, lehce nazrálé minerálně-ovocné víno (žluté plody, citrusy) s tóny bezinek a květinového medu. Má pevnou a přesnou strukturu, přes svou mladost je harmonické, v těle plné, má dlouhou perzistenci a obrovský potenciál zrání. Úžasné víno z 55ti letých vinic, které nadchne snad každého.
Fass 11 „Schonfels“, Grosses Gewächs, 2013: Intenzívní, noblesní, srovnané a přesto syrové, minerálně-ovocné víno (citrusy, jablka, náznak žlutých plodů). Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a zvláštním způsobem podmanivé, v těle plnější až plné, s dlouhou perzistencí a ohromným potenciálem zrání. Tohle víno mě uhranulo už loni. 100leté vinice, výnosy 27 hl/ha, suché (cukr 8,2 g/l, kyselina 7,5 g/l). Takto si představuji víno, kterým se opravdu bavím celý večer. I za 20 let.
Fass 13 „Saarfeils“, Grosses Gewächs, 2013: Elegantní, intenzívní, minerálně-ovocné víno (citrusy, hrozny) s nádechem květinového medu. Má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, jemné a vyvážené, v těle plnější, s dlouhou perzistencí a obrovským potenciálem zrání. Poslední z trojice Grosses Gewächs. 55ti leté vinice, suché (cukr 8,6 g/l, kyselina 7,5 g/l). Láska na první pohled.
Fass 8 „Kupp“, Kabinett, 2013: Šťavnaté, typické, středně plné i intenzívní, minerálně-ovocné víno (hrozny, rozinky), jemně kořenité, velmi dobře postavené, sladké, ale srovnané, v těle plnější, s dlouhou perzistencí a potenciálem zrání. Vínu v podstatě není moc co vytknout, ale 50 g/l zbytkového cukru (byť při 10,2 g/l kyselin), je na mě subjektivně trochu příliš.
Fass 7 „Kupp“, Spätlese, 2013: Stylově velmi podobné předešlému, s tóny slámy ve vůni a zbytkovým cukrem 70 g/l (kyselina 10,2 g/l). Překvapivě působí ucelenějším a kompaktnějším dojmem než kabinett.
Fass 10 „Kupp“, Auslese, 2013: Opět stylově podobné jako předešlé dvě, ale plnější, jakoby vyzrálejší, sladší (cukr 90 g/l, kyselina 9,9 g/l). Doslova vyžaduje čas na zrání, má obrovský potenciál, jeho cena je ale už dost vysoká.
Parádní představení. Každé z vín má svou duši i příležitost, ke které se hodí nejlépe. Jedná se o kousky, které lze bez obav uložit do archívu a těšit se z nich po mnoho let. Trochu mě mrzí, že produkce je natolik nízká, že dostat se ke starším ročníkům je prakticky nemožné. Přesto se budu pokoušet je na různých aukcích získat. Myslím, že tato vína mají velký potenciál stát se oblíbenými i v Česku.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.