13. února 2015

Páteční okénko: Restaurant Field (Praha)

V samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových Stínadel, v části, která prochází výraznými změnami k lepšímu, byl na rohu ulic Kozí a U Milosrdných nedávno otevřen nový podnik Field. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí. A taky na snoubení chuťovém a vizuálním.

Prostředí

Moderní interiér, s dekoracemi zemědělských pracovních nástrojů, které naznačují souvztažnost s názvem restaurace a prací potřebnou k získání kvalitních a autentických surovin. Zajímavé a neotřelé pojetí, i když kolečko u toalet mě příliš nenadchlo.

Obsluha

Profesionální, milá, ochotná poradit, někdy měla trochu problém s výběrem správného tvaru sklenic k vínu, ale to se jistě dá postupně doladit.

Jídlo

Od našeho stolu jsme měli skvělý výhled do kuchyně na práci kuchařů, a také šéfkuchaře při finální expedici jídel. Občas trochu hlučnější, ale to ke kuchyni patří.

Jako předkrm jsme mimo jiné zvolili pečeného holuba z Anjou, který byl výtečně a netradičně dochucen (ovoce + drcené kakaové boby). Jako hlavní chod nás zaujala kachna, jednalo se o různé kousky kachny umně spojené do jedné teriny, podáváno s houbovou omáčkou a různě upravenými vnitřnostmi. Tento chod mě hodně zaujal, a dal bych si ho určitě znovu.

Z dezertů jsme zvolili Espressovou pěnu, vtipně podávanou na suchém ledu zalitém kávou, což vyvolalo okamžitou chemickou reakci a všichni jsme se na chvíli ocitli v mlze. Efektní. Výběr dezertů mi přišel slabší, orientovaný spíše na dospělou klientelu, dcera si nemohla vybrat :-).

Víno

Solidní vinný lístek s pěkným výběrem moravských vín. Vše servírováno ve správné teplotě, po dohodě i do správných sklenic.

Dojem/Atmosféra

Zajímavá restaurace, určitě stojí za opětovnou návštěvu. A vracet se budu rád. V poledne je k dispozici i zvýhodněné menu s možností výběru dvou či tří chodů.

Ceny vybraných jídel a vín:

Angus z Jelcovy Lhotky, Béarnaise zmrzlina, ředkvička: 270 Kč
Holub z Anjou, jalovec, kakaové boby, ostružina: 390 Kč
Kachna, černý kořen, sušené houby: 490 Kč
Candát, rybí velouté, šalotka: 490 Kč
Espresso pěna, hnědé máslo, uzené mandle: 190 Kč

Jaroslav Osička, Pinot-Chardonnay: 485 Kč
Krásná hora, Cuvée Bernety: 415 Kč
Gala, Pinot Noir: 875 Kč
Méo-Camuzet, Bourgogne Rouge: 1255 Kč

Hodnocení: **** (ze 4 možných)

Další informace: www.fieldrestaurant.cz

Autor článku: JFK