Osm bratrů z Vieux Château Certan

V roce 1924 koupil Vieux Château Certan Georges Thienpont, známý belgický obchodník s víny z Bordeaux. Aby mohl potají sledovat, kteří z klientů nakupují jeho vína, začal používat známé růžové kapsule, které byly ve sklepích na první pohled snadno identifikovatelné. Jaká je aktuální kondice vín tohoto vinařství, jsme vyzkoušeli na osmi vzorcích z let 2004 až 1970.

Vieux Château Certan je jedním z nejstarších vinařství v Pomerolu. Bylo založeno v polovině 18. století a od svých počátků patřilo k tomu nejlepšímu, co se dá na pravém břehu řeky Dordogne ochutnat. Přestože prošlo během času velkými změnami, na tomto faktu se ani v dnešní době nic nezměnilo.

Dnes se Vieux Château Certan rozprostírá na 13,5 hektarech vinic, které jsou rozděleny do více než dvaceti oddělených parcel. Jsou na nich vysázeny hrozny Merlotu (něco málo přes 60 %), Cabernetu Franc (cca 30 %) a Cabernetu Sauvignon. Průměrné stáří keřů je cca 50 let, některé keře Merlotu pocházejí dokonce z roku 1932.

Zajímavý je přístup k vinifikaci, kdy Merlot prochází malolaktickou fermentací ve velkých dubových sudech, zatímco Cabernet Franc v nerezových tancích. Vína jsou následně scelována a zrají podle charakteru a kvality ročníku z cca 50 % v nových sudech barrique po dobu 18 až 22 měsíců.

Styl finálního vína odpovídá charakteru počasí v konkrétním ročníku. Některá léta jsou svými podmínkami lepší pro Cabernet Franc a jiné pro Merlot, přičemž Franc by měl dávat vína lépe strukturovaná a Merlot tělnatější. Vždy se samozřejmě jedná o cuvée, ale procentuální složení většinou vyznívá pro jednu z těchto odrůd.

Ročník 2004

Plné, srovnané, mladé víno, ovocné (brusinky, švestky, černý rybíz) s jemnou mineralitou, tóny bylin, ušlechtilého dřeva a kávoviny. Šťavnaté, skvěle strukturované, v těle plnější, až na vyšší alkohol srovnané, s citelnými vyzrálými ovocnými taniny, potenciálem zrání a dlouhou perzistencí. Ve víně je více zastoupen Cabernet Franc a aktuálně je příliš mladé na to, aby si jej člověk mohl opravdu užít. Zatím nesahat.

Ročník 2001

Od vůně elegantní, plné a poměrně intenzívní, ovocné (černé třešně, višně), s tóny ušlechtilého dřeva, jemné minerality a mintu. A taky alkoholovým podtextem slivovice. Výborně strukturované, v těle plnější, elegantní, s hladkými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí. Většinu tvoří Merlot. Víno má menší potenciál než předešlé, trochu mě ruší vysoký alkohol.

Ročník 1998

Plné, intenzívní, kompaktní a podmanivé víno, ovocné (třešně, višně), sud, mineralita, dotek mintu a postupně cedrové dřevo a uzenost. Pevná a přesná struktura, elegance, výrazné vyzrálé ovocné taniny, homogenita, potenciál dalšího zrání a velmi dlouhá perzistence. Výjimečné víno, které mě dostalo. Jeho zajímavostí je, že je z 90 % z Merlotu a z 10 % z Cabernetu Sauvignon; tedy v něm není žádný Franc. Docela by mě zajímalo, co s ním udělali, když ho na vinicích mají kolem 30 % a ročník to byl vynikající. Asi je ve druhém víně. Budu po něm muset zapátrat.

Ročník 1996

Víno je plnější, kompaktní a srovnané, ovocné (višně, ostružiny) s lehkou mineralitou, výraznými tóny sudu a náznakem bylin, sena a kůže. Velmi dobře strukturované, šťavnaté, má hodně citelné a ne úplně hladké taniny, potenciál pro další vývoj a dlouhou perzistenci. Tady je více Cabernetu Franc a já se v tom začínám poměrně slušně orientovat. :-)

Ročník 1995

Víno je kompaktní, šťavnaté, srovnané a elegantní, ovocné (třešně, ostružiny) s jemnou mineralitou, tóny ušlechtilého dřeva, jalovce, badyánu a kávoviny. Má pevnou a přesnou strukturu, citelné zemité taniny, plnější tělo, a delší až dlouhou perzistenci. Prý je v něm více Merlotu, ale tipnul bych to maximálně na 60/40. V každém případě mě baví moc.

Ročník 1990

Tak tady máme něco výjimečného. Od vůně hladké, komplexní a nazrále harmonické, s aromaty kávoviny a mléčného karamelu, ovocností směsi červených a tmavých plodů, ušlechtilého dřeva, sena a mintu. Pevná a přesná struktura, šťavnaté, v těle plnější, s vyzrálými, stále výraznými taniny a velmi dlouhou perzistencí s ovocně-čajovou dochutí. Víno těsně před svým vrcholem a pro mě vítěz této degustace. Smekám.

Ročník 1985

Harmonické, srovnané a šťavnaté víno, stále s ovocným aroma (maliny, jahody, třešně, grepová linka) doprovázeným tóny ušlechtilého dřeva a dotekem mintu. Velmi dobře postavené, v těle plnější, s citelnými vyzrálými taniny a dlouhou perzistencí. Víno na vrcholu, které se ve druhém kole degustace ještě zlepšilo.

Ročník 1970

Hodně nazrálé a šťavnaté víno, stále jde do ovoce (červené plody – červený rybíz, maliny), s citelným sudem a dotekem sena a mintu, objevují se ale také zeleninové tóny. Víno je dobře postavené, s výraznou kyselinou a jemnými taniny, středním tělem a delší perzistencí. Stále dobře pitelné, ale již za svým vrcholem. Jsem ale moc rád za poznání, jak si vede čtyřiačtyřicetileté víno z Pomerolu z nadprůměrného ročníku.

Závěr

Suma sumárum, parádní představení a spousta nových informací. Pokud se dá z této degustace udělat nějaký závěr, odnáším si, že se vína ze špičky pravého břehu v nadprůměrném ročníku dostávají na vrchol až kolem třiceti let věku. A docela by mě zajímalo, je-li to stejné i u jeho sousedů. Château Petrus, Lafleur a Le Pin…

Autor článku: PLI