Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
2. ledna 2015
Vinice Salabka kousek od pražské ZOO upoutá člověka na první pohled. Kousek od centra metropole je to záležitost ne úplně běžná. V její spodní části stojí restaurace se stejným jménem. Nabízí chutě a vůně Provence, Středozemního moře a Orientu. Zakládá si na těch nejlepších sezónních surovinách, jednoduchosti, vyváženosti a rafinované detailnosti.
Nová, moderní restaurace nacházející se v historické pražské usedlosti Salabka, v městské části Troja. V rámci objektu se také nachází stejnojmenné vinařství, v suterénu objektu lze nahlédnout jak do sklepa, tak do výrobní části. Moderně zařízený historický interiér působí útulně, seděli jsme v části podkroví, odkud je výhled na okolní vinice.
Milá, vstřícná, profesionální. Nevím, zda je to v Salabce standardem nebo to bylo dáno jen méně zaplněnou restaurací, ale věnovalo se nám poměrně hodně lidí. Nechyběly úsměvy, což naši návštěvu jen zpříjemnilo.
Jídelní lístek nabízí kuchyni zaměřenou na jižní Francii, Provence. Tento styl se prolíná všemi chody. Byli jsme nadšení z ragú ze zelené čočky s foie gras a bramborovými noky s hříbky, lanýži a dýňovým pyré.
Z hlavních chodů jsme ochutnali telecí ossobuco s parmezánovým rizotem a telecí maso s grilovanou zeleninou. Jako dezert jsme vyzkoušeli tradiční tarte tatin, čokoládové mille feuille (s trochu moc tvrdým čokoládovým těstem) a krém sabayon s čerstvým ovocem. Vše bylo vynikající kvality a náležitě servírované.
Ne příliš rozsáhlý vinný lístek se zaměřuje především na Francii, z lokálních vín samozřejmě nabízí Salabku. Servis vína byl na dobré úrovní, stejně jako použité sklo.
Jediné dvě výtky bych směřoval vůči cenám vín (bolesti většiny českých restaurací) a nedostupnosti vybrané lahve, přestože nám bylo u stolu tvrzeno, jak dobrý výběr jsme učinili… Zde vidím potenciál ke zlepšení.
Příjemný podnik, který si svého zákazníka najde, ale při nastavené cenové úrovni to nebude mít vůbec snadné, neboť jeho konkurencí jsou nejlepší podniky ve městě. Každopádně kvalitou jídla určitě nezaostává. I svou polohou mezi pražskými vinicemi může získat plusové body. Osobně bych uvítal větší propojení s vinařstvím a rozumnější ceny vín (alespoň ze Salabky) v restauraci.
Ragú ze zelené čočky se sýrem Cantal a grilovanými kachními foie gras: 450 KčDýňové kapučíno s račími ocásky: 250 KčDušený holoubek s kachními foie gras se smetanovou kapustou: 750 KčPečený kančí hřbet marinovaný ve vinném octě s červeným zelím a kaštany: 650 KčSabayon s likérem Grand marnier a pečeným ovocem: 250 Kč
Hodnocení: *** (ze 4 možných)
Další informace: www.salabka.cz
Autor článku: JFK