20. října 2014

Jeden svah, dvě vinařství: Díl první, Sonberk

Novomlýnské nádrže nejsou jen o Pálavě. Svědčí o tom vinohrady zvedající se nad obcí Popice nedaleko Hustopečí. Vrch Slunečná si o osázení vinnou révou přímo říká. Díky jižní a jihozápadní orientaci má ideální expozici, podloží tvoří spraše, nadmořská výška lehce přesahuje 200 metrů. Mezi vinice jsou tu vetknuty dva moderní vinařské domy: Sonberk a Gotberg…

Příznivých podmínek pro pěstování vína využívali naši předci již ve středověku. První písemné zmínky o výsadbě vinic pocházejí ze sklonku 13. století. Existence vinařské obce patrně souvisela i s její příslušností ke kostelu či knězi, čemuž napovídá německá podoba názvu obce - Popicz. Jak známo, kněží pěstování vína odnepaměti podporovali a provozovali, protože jej potřebovali (nejen) během mší. Na začátku 16. století se pověst vína ze Slunečné donesla až k uším českého a uherského krále Ludvíka Jagellonského, který si jej vyžádal na svůj královský stůl. Ke dvoru se pak popické víno znovu vrátilo za časů Marie Terezie.

Vinařství Sonberk a Gotberg mají společného více než jen svah, na kterém stojí. Obě vznikla v přibližně stejné době, úspěšně propojují moderní přístup výroby vína s tradičními hodnotami, révu pěstují způsobem šetrným k životnímu prostředí, při zpracování vína využívají gravitace a … kladou velký důraz na architekturu.

Sonberk sází na terroir, velký podíl ruční práce, produkci výhradně přívlastkových vín a slavná jména (Viewegh, Hřebejk, architekt Pleskot). Ze 40 hektarů vinic ročně vyprodukuje maximálně 150 tisíc lahví. Celý proces pěstování a výroby probíhá co nejšetrněji a s minimálními technologickými zásahy. Keře jsou ošetřovány a listů zbavovány ručně. Výnos je během vegetační doby redukován na průměrných 1,5 kg na keř. Rovněž sklizeň probíhá výhradně ručně a v různých termínech, které odpovídají danému ročníku a odrůdě. Aby Sonberk dosáhl biodiverzity a zvýšil tak přirozenou odolnost révy vůči škůdcům, založil na svých vinicích travnaté pásy. Nedaleko také úspěšně pěstuje sad, u kterého stojí včelí úly.

Vlajkovou lodí vinařství je Ryzlink rýnský a Pálava. Ve svém portfoliu má Sonberk jediné červené víno. Merlot pěstuje na nejlepší poloze vinohradu a vedle červeného jej nabízí i v růžové variantě.

Vinařství se soustředí na bílé víno a jde mu to skvěle. Jejich Ryzlink rýnský se mi zamlouval ve všech ročnících, které jsem ochutnala. Večer jsme si při sklence RR z ročníku 2008 zavzpomínali na loňskou podzimní návštěvu vinařství. Ochutnali jsme většinu vín včetně Sauvignonu, Tramínu a kupáže z Chardonnay a Rulandského šedého. Právě toto cuvée z ročníku 2011 nás zaujalo. 70 % vína zraje v sudech, což vínu prohlubuje strukturu a přidává na potenciálu. Naopak Chardonnay v ročníku 2009 mě osobně nijak zvlášť neoslovilo, ale milovníci výraznějších tónů dřeva si, myslím, přijdou na své.

Tolik vzpomínky na loňskou degustaci. Právě se mi ve skleničce třpytí zlatavé odlesky Rýňáku „nula osm“ a já si s potěšením užívám jemně elegantní petrolejové tóny, které nádherně podtrhují ovocný charakter. Víno působí plně a strukturovaně. Dlouhou dochuť příjemně zvýrazňuje kyselinka, které vděčí za svou výbornou kondici. Je skvělé, že v Sonberku umějí udělat víno, kterému čas na svěžesti neubírá ani po šesti letech.

Autor: JDV