Jako člen máte plný přístup ke všem tipům na vína, kompletním popisům přípravy a zvýhodněným cenám.
29. září 2014
Oslava prvních narozenin bývá obvykle předmětem velkých příprav, honosných prohlášení a pečlivého výběru pozvaných hostů. S tím ale na RareWine nechoďte. Hlavním atributem oslavy se stala přirozenost a možnost sestavit si degustační set vín podle svých chutí a preferencí. Nabídka vín rozlévaných po vzorcích byla široká a tak se pobavil opravdu každý, kdo dorazil.
Posuďte sami…
Jako zavíňovací vzorek jsem zvolil Ryzlink vlašský 1999 od Mikrosu, který jsem ochutnával nedávno. A protože jsem spoustu prezentovaných vín znal, šel jsem primárně po zkoumání těch „větších“.
Michel Juillot, Corton Charlemagne, Grand Cru, 1990 je šťavnaté a hodně plné už od vůně, s minerálně-ovocným profilem tropických plodů (mango) a citrusů (mandarinky, citróny), výrazným připáleným toastem, tóny mléčného karamelu a medu. Působí jako svalovec z horkého ročníku. Je velmi dobře strukturované, nazrálé a srovnané, a má dlouhou perzistenci s minerální dochutí. Nebál bych se ho ještě chvíli zapomenout ve sklepě.
Mommessin, Nuits St. Georges, 1er Cru, 1971 je z období, kdy ne všechna snaha vinařství přinášela sladké ovoce a objevily se i obavy, zda bude co obdivovat. Popravdě bylo. A moc. Víno je šťavnaté a nazrálé, stále ovocné (jahodová a třešňová kompotová šťáva, ve vůni grepová kůra), minerální, s tóny spadaného podzimního listí, čaje, koření a dotekem medu. Vše úhledně zabaleno do kompaktního harmonického celku, velmi dobře strukturovaného, přirozeného, s plnějším tělem, stále citelnými ovocně-zemitými taniny a delší až dlouhou perzistencí. Víno v ideální kondici na pití.
Gesellmann, G, 1999 je z 90 % Frankovka a z 10 % Vavřinecké. Od vůně noblesní, velmi plné, šťavnaté, minerálně-ovocné (višně, ostružiny) víno, s výborně integrovaným sudem a dotekem mléčného karamelu. Má pevnou a přesnou strukturu, plné tělo, výrazné vyzrálé ovocné taniny, dlouhou perzistenci a velký potenciál zrání. Přes svých patnáct křížků působí hodně mladě. Budu se těšit za pár (několik párů) let.
Chateau Rauzan Ségla, 2eme GCC, 1985 je svěží, nazrálé a velmi dobře postavené zemitě-ovocné (černý rybíz) víno. Má stále výrazné, ne úplně dozrálé taniny, střední tělo a delší perzistenci. Tady není na co čekat, protože zlepšovat se už nebude.
Chateau Pichon Baron, 2eme GCC, 1982 má dokonalý buket. Plný, elegantní, šťavnatý a jednolitý. Je vyváženou směsí tmavých plodů (černý rybíz, ostružiny), jemné minerality, mintu a kořenitosti, spojené hladkostí použitého sudu. Takto dokáže vonět jen špičkové nazrálé Bordeaux. Chuť za vůní maličko pokulhává (možná by chtělo delší čas na otevření se). Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté, plné a harmonické, se stále výraznými vyzrálými taniny a velmi dlouhou perzistencí. Je v ideální kondici na užívaní si…
Tentokrát bude shrnutí krátké a prozaické. Přeji RareWine do příštího roku hodně skvělých degustací, neotřelých témat a hlavně spoustu nových návštěvníků, kteří dokážou ocenit krásu vyzrálých vín.
Autor článku: PLI
vineval.czPokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.