22. září 2014

Otevřené sklepy rakouského Kamptalu

Když přijde řeč na rakouská vína, člověka hned napadne veltlínské zelené. Právě s ním je nerozlučně spjata historie i kultura malebného kamptalského údolí v Dolním Rakousku ležícího pouhých 80 km od hranic s Českou republikou. První zářijový víkend je zde v rámci akce Kostbares Kamptal již tradičně věnován degustacím a diskuzím s vinaři. Hned dopoledne se otevřou dveře sklepů i hrdla lahví a celý degustační maraton skončí až úderem osmnácté hodiny.

Vinařský region Kamptal stojí ve stínu svého mnohem slavnějšího souseda Wachau, ale to mu neubírá na osobitosti, ani charakteru. Prudké svahy táhnoucí se kolem řeky Kamp byly vinnou révou osázeny před dobrými dvěma tisíci lety. Terén je tu v některých místech tak náročný, že bylo třeba vybudovat terasy, aby se beztak tenká vrstva zeminy ze skalnatého podloží nesesunula úplně. Za perfektní podmínky pro výrobu svých svěžích a osobitých vín vděčí zdejší vinaři jižně orientovaným svahům a spraši, která se v údolí usazovala během doby ledové.

Grüner Veltliner není jedinou odrůdou, které se v údolí řeky Kamp skvěle daří. Stejně kvalitní vína zdejší vinaři vyrábějí i z Rieslingu. Proto se dostaly do popředí zájmu a od ročníku 2008 nesou vína z těchto dvou odrůd označení Kamptal DAC. Společným jmenovatelem kamptalských vín je svěžest a osobitost. Bývají příjemně suchá, lehká a přesto strukturovaná. Typické jsou zde dva styly: více zastoupená jsou klasická, středně plná vína s příjemnou kyselinkou, o něco méně je vín kategorie Reserve, která jsou plná, s vysokým potenciálem zrání a dotykem botrytidy či sudu.

Srdcem Kamptalu je město Langenlois, které nejen v letní sezóně tepe rytmem vína. V centru začíná tematická stezka procházející kolem architektonicky zajímavě řešené budovy hotelu Loisium, jež se pak klikatí vinicemi a nabízí výletníkům nevšední zážitky. Mimo jiné si například mohou sami pomocí refraktometru orientačně změřit cukernatost moštu přímo na vinici. Inspirativní a poučná je i návštěva vinařského světa Loisium, která vás provede až 900 let starými sklepy a výrobou vína od vinice až po zrání v sudech.

Letošní Kostbares Kamptal nabídl k degustaci vína 24 vinařství, přičemž nejpočetněji byly zastoupeny vinařské obce Langenlois, Schönberg a Zöbing. Suverénně nejširší nabídkou sektů se mohlo pochlubit vinařství Steininger, které má s výrobou šumivých vín metodou druhotného kvašení v lahvi zkušenosti již od roku 1989. Bylo velmi zajímavé si porovnat, jak se v sektu projeví Grüner Veltliner, Riesling, Sauvignon Blanc, rulanda a tramín či Zweigelt a Pinot Noir. Obzvláště projev červeného sektu z Pinotu Noir byl s hořčinkou v závěru velmi specifický.

Přechutnat během dvou dní vína všech vinařů samozřejmě nebylo možné, ale z těch, které jsme navštívili, nás nejvíce zaujala Barbara Öhlzeltová. Ve svém portfoliu má i spontánně kvašená vína, tzn. že při jejich výrobě nejsou použity kultivované kvasinky, která zrají v dřevěných sudech. Svůj ‚základní‘ Grüner Veltliner Zöbinger 2013, kategorie Kamptal DAC, nechává zrát půl roku v sudech o objemu tři tisíce litrů, čímž mu dodá krémovost a jemnost, ale zároveň zachová kořenitost a minerální dochuť.

Oslovily nás také ryzlinky z kategorie Reserve pocházející z vinic Heiligenstein a Kogelberg, na které rostou keře staré přes 60 let. Riesling Heiligenstein 2013, Kamptal DAC Reserve, je stejně jako všechna ostatní vína suchý, má příjemně ovocně nasládlé tóny a celkově je velmi elegantní. Riesling Kogelberg 2013 , Kamptal DAC Reserve, pochází z nejstarších vinic vinařství, na nichž se pracuje pouze ručně. Vznikl spontánním kvašením, vyznačuje se svěží kyselinkou, voní po broskvích a na patře zanechává příjemnou slanost. Jde o víno určené pro delší zrání.

Degustací ve vinařství Barbary Öhlzeltové jsme se bavili nejdéle, protože se vína ve sklenkách postupně otevírala a proměňovala. Bylo by škoda spěchat jinam…

Autor: JDV